Tırnak Mantarı Nedir? Tırnak Mantarı Nasıl Önlenir?

Yazar Fatma Arzu Kılıç • 12 Haziran 2023 • Yorumlar:

Tırnak mantarı pek çok insanın hayatının bir döneminde karşılaştığı sık görülen bir problemdir. Dıştan sadece kozmetik bir sorun olarak gözükse de tedavi edilmediği, yanlış ya da eksik tedavi edildiği takdirde bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Günlük yaşamda kötü görüntü ve kötü kokuya neden olurken tırnaktaki enfeksiyonun vücudun diğer bölgelerine ve yakınımızda bulunan diğer bireylere bulaşma riskinin bulunması; hastalığın özelliğidir. Ayrıca tedavisi uzun sürmekte ve özen gerektirmektedir ki bu da hastalığın önemini bir kez daha ortaya koyar.

Tırnak Mantarı Belirtileri Nelerdir?

Tırnak doğal rengi ve pürüzsüz yüzeyini kaybederek beyaz, sarı, yeşil ya da kahverengi görünüme ulaşabilir. Tırnaklar kalınlaşmıştır ve zor kesilir. Tırnağın alt kısmında ufalanan, kolay dökülen birikimler olabilir. Her ne kadar tırnak mantarı sıklıkla ayak tırnaklarında görülürse de el tırnakları da tutulabilmektedir. Özellikle ayakta kötü koku bu görüntüye eşlik etmektedir. Ciddi derecede ilerlemiş bir tırnak mantarı ayakta ağrı yapabilir ve tırnaklarda kalıcı şekil bozukluğuna neden olabilir.

Tırnak Mantarı Özellikle Kimlerde Daha Büyük Sorun Oluşturur? 

Bireyde  şeker hastalığı, kan dolaşımı ile ilgili damar hastalığı bulunuyorsa, geçirilmiş felç/inme öyküsü varsa, hastanın yaşı 65’ten büyükse, bağışıklık sistemi ile ilgili bir hastalığı var ya da bağışıklığını azaltan ilaçlar kullanıyorsa  mantar enfeksiyonu tedavisine en kısa sürede başlanmalı ve tedavi düzenli takiplerle sürdürülmelidir. 

Tırnak Mantar Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?

Tırnak mantarınız varsa ve tedavi edildiyse; bu bir daha mantar enfeksiyonunun tırnağınıza yerleşmeyeceği anlamına gelmez. Bu nedenle enfeksiyonun iyileşmesi ve tekrarlamaması için aşağıdaki önlemlerin alınması oldukça  önemlidir.

  1. Bireyler ellerini ve ayaklarını düzenli olarak yıkamalıdır. Ayaklar yıkandıktan sonra mutlaka temiz bir havlu ile güzelce kurulanmalı ve parmak araları kesinlikle ıslak kalmamalıdır.   Enfekte bir tırnağa/ayağa dokunduktan sonra eller mutlaka yıkanmalıdır. 

  2. Her bireyin tırnak makası ayrı olmalıdır. Tırnak makasları her kullanımdan sonra dezenfekte edilmelidir. 

  3. Tırnaklar düzgün ve düz bir şekilde kesilmeli, kenarları törpü ile düzeltilmelidir. 

  4. Her bireyin kendine ait terlik ve ayakkabısı olmalı; ortak terlik ve ayakkabı kullanımı olmamalıdır. Özellikle bizim kültürümüzde evimize gelen misafire “terlik” uzatma alışkanlığı bulunmaktadır.  Gidilen ev ziyaretlerinde birey kendi terlik/ev ayakkabılarını  götürmelidir. 

  5. Bireyler gün içerisinde ter emici çoraplar giymeli ve çoraplar sık sık değiştirilmelidir. 

  6. Çoraplar en az 45 dakika süreyle 60 derece sıcak su ile yıkanmalıdır. 

  7. Ayakkabılar; rahat hava dolaşımına izin veren, terlemeye yol açmayan malzemelerden yapılmış olmalıdır.  Eski ve mantar sporları taşıyan ayakkabılar atılmalı veya dezenfektan ve antifungal pudralar ile temizlenmelidir.

  8. Banyo, havuz, sauna, hamam ya da ıslak zeminlerde çıplak ayakla dolaşmaktan kaçınmak ve özellikle bu tür yerlerde kapalı terlik kullanmak önemlidir. 

  9. Tırnakların daha bakımlı olması için yapılan manikür/pedikür uygulamalarında her birey kendi törpü, makas ve manikür aletlerini yanında bulundurmalı ve kuaför salonlarında ortak kullanılan manikür/pedikür ve tırnak makası kullanımlarından kesin olarak kaçınılmalıdır.   

Tırnak Mantarı Tanısı Nasıl Konulur?

Tanı tecrübeli bir Dermatoloji hekimi tarafından  fizik muayene ile  konulabileceği gibi tırnak yüzeyinin bazı aletlerle görüntülenmesi, tırnaktan  örnekler  alınarak mikroskop altında inceleme, mantarın türünün belirlenmesi  için mikrobiyolojik inceleme ve gerekli olduğu hallerde  patolojik inceleme gibi yöntemlerle konulabilir. 

Tırnak Mantarı Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Tedavi; Uzman hekiminizin belirleyeceği ağızdan ve dışardan sürme ilaçlar ile  yapılmalıdır. İlaçlar;  komşu, arkadaş, eş-dost, ahbaptan öğreneceğimiz ilaçlar olmamalıdır. Çünkü her hastanın tedavisi farklılık taşımakta; bir hastaya iyi gelen ilaç diğer hastaya iyi gelmeyebilmektedir. Tedavi süresini yine hekiminiz belirler. İlaçları kullanırken düzenli olarak uzman hekim ziyareti yapılarak hem klinik iyileşme takip edilmeli hem de ilaçların  olası yan etkilerine karşın takipte kalınmalıdır.  İlaç tedavisi yapılırken yukarıda bahsettiğim koruyucu önlemler mutlak olarak uygulanmalıdır.  Hastalığın çok ilerlemiş olduğu hallerde ilaç tedavileri; hekiminizin belirleyeceği lazer, tırnak çekimi.. vb. gibi diğer tedavi yöntemleri ile desteklenebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)