Tiroid Hastalıkları Ve Cerrahi

Yazar Haydar YalmanGenel Cerrah • 1 Haziran 2017 • Yorumlar:

Guatr, tiroid bezinin çeşitli sebeplerle büyümesi durumudur. Tiroid bezi boynun ön tarafında kelebek şeklinde hormon üreten bir bezdir. Çok çalışırsa hipertiroidi (zehirli guatr), az çalışırsa hipotiroidi denir.

Hipertiroidide; aşırı hareketlilik, çarpıntı, aşırı iştaha rağmen kilo kaybı, sinirlilik, terleme gibi şikayetlere rastlanır. Hipotroidili hastada ise; hareketlerde yavaşlama, kilo artışı, vücutta su tutulması, ciltte kuruma, kabızlık gibi şikayetler olur.

Tiroid bezinin fonksiyon bozuklukları dışında, bir de nodül olarak tanımladığımız büyümeleri karşımıza çıkmaktadır. Cerrahiyi asıl ilgilendiren problemler nodüllerdir. Tiroid nodüllerinde doktor muayenesi dışında en önemli teşhis aracı USG’dir. USG’nin tiroid hastalıklarında kullanılması nodül yakalama oranını arttırmıştır. Fonksiyon görmeyen nodüllere soğuk nodül (hipoaktif) denilmektedir. Bunlarda kanser gelişme riski artmaktadır. %5-15 oranında kansere rastlanmaktadır. Yapılan İİAB (ince iğne ile parça alınması) ile kanser teşhisi koyulabilmektedir.

Günümüzde tiroid cerrahisi son derece başarı ile uygulanmaktadır. Küçük bir kısım tiroid kanserleri dışında oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır. İyi bir cerrahi ve sonrası ilave tedavi uygulamaları ile hastalar sorunsuz olarak yaşamlarına devam etmektedirler. Operasyonlarda yardımcı cihazlar kullanılarak (Sinir Monitörizasyonu, Damar Kapama Cihazları gibi) daha kısa sürede ve daha başarılı ameliyatlar yapılmaktadır.

Tiroid bezi hastalıklarında bilinmesi gereken önemli bir nokta da; bu başarının bir takım uygulaması ile gerçekleşebileceği ve bu takımda cerrahın yanı sıra endokrinolog, nükleer tıp uzmanı, patolog ve radyoloğun bulunması gerekliliğidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)