Tiroid Nodülleri İçin Düzenli Kontrol Şart

Yazar Mehmet Akgün Tepeli • 8 Ocak 2019 • Yorumlar:

Tiroid iğne biyopsisi tiroid nodüllerinin tanı ve tedavisinde kullanılan en etkili ve en hassas tetkik. Özellikle günübirlik tedavi imkanı ve kısa sürede günlük yaşama dönüş gibi özellikleri bulunan bir yöntemdir. 

Tiroid bezinde nodül nedir?
Tiroid bezi boynumuzun ön tarafında yer alan kelebek şeklindeki bir yapıdır. Tiroid bezi vücudun enerji metabolizmasını, yani bir yerde organların “temposunu” düzenleyen tiroid hormonlarını salgılamakla yükümlüdür. Tiroid bezinde “nodül” oluşumuna oldukça sık rastlanır. Nodüllerin büyük kesimi iyi huyludur; ancak az bir kısmı tiroid kanserini temsil edebilir. Bunun aydınlatılması için çeşitli testler gereklidir ve genellikle bazı şüphe durumlarında tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi önerilir.

Tiroid bezi içerisinde yer alan tiroid nodülünden parça alınması işlemine tiroid biyopsisi denmektedir. Tiroid nodülleri rutin muayene sırasında veya ultrasonografi muayenesinde ortaya çıkarlar. 1 cm’nin altında boyutlu tiroid nodüllerinin muayene ile saptanması zordur ve dıştan çoğu zaman fark edilmezler.
Tiroid biyopsileri günlük pratikte nodüllerinin kanser olup olmadığını anlamak için yapılırlar. Ancak tüm tiroid nodüllerinin %10’undan daha azında kansere rastlanılmaktadır.

Tiroid biyopsisi nasıl yapılır?
İşlem oldukça basit olup doğru uygulandığında işlemin negatiflik oranı oldukça düşüktür. Yani gerçekten kanser olduğu kesin olan hastalarda biyopsi sonucunun yanılma ihtimali düşüktür. Aslında işlem diğer organ biyopsilerinden daha kolaydır. Biyopsi işlemi günlük hastane rutininde kan alma ünitelerinde kullanılan basit plastik iğneler ile yapılmakta, kişide biyopsi işlemi sırasında aynı koldan kan alınması sırasında oluşan ağrı kadar ağrı oluşmaktadır. Biyopsi işlemi tüm hazırlıklar ile birlikte yaklaşık 15-20 dakika sürmektedir. İşlem sonrasında biyopsi yapılan bölgeye gazlı bez veya steril bir bez ile 20 dk kadar baskı uygulanır. Bu süre sonunda herhangi bir bandajlama gerekmez. 

Kontroller Hangi Sıklıkla ve Nasıl Yapılmalıdır?

 Biyopsi sonucu temiz çıkan hastalar takibe alınır. 6 aylık takip sonucunda büyüme tespit edilirse tekrar ince iğne biyopsisine başvurulur. Bu süre zarfında herhangi bir değişiklik görülmemişse takip devam eder. 1 cm üzerinde, biyopsisi şüpheli çıkan hastalarda ve biyopsi sonrasında kanser hücresi tespit edilen hastalarda ameliyat önerilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)