Tok Kalmanızı Sağlayacak 5 Besin

Yazar Özge AykırDiyetisyen • 21 Aralık 2017 • Yorumlar:

Yumurta: Diyet listelerinin baş tacı yumurta kaliteli protein kaynaklarının başındadır. Kahvaltıda veya ara öğününüzde yumurta tüketiyor olmanız “ghrelin” yani iştah hormonu seviyenizi düşürür ve tok kalmanıza yardımcı olur.

Yulaf ezmesi: Lif içeriğinin yüksek olması nedeniyle tokluk süresini uzatır. Aynı zamanda bağırsakların aktivitesini arttırarak kabızlık sorununuza çözüm olur. Kan şekerinizi düzenlemeye yardımcı olur.

Süt: Yüksek protein içeriği sayesinde tok kalmanıza yardımcı olur. Yetersiz kalsiyum tüketimi kilo vermeyi zorlaştırdığı için günde 2-3 bardak süt veya yoğurt tüketimi önerilir.

Çorba: Yemeklerden önce çorba tüketmek mide hacminin dolmasına yol açarak kolay doymanızı sağlar. Bu şekilde iştah kontrolü sağlayarak kalori alımınızı azaltabilirsiniz. Tabi ki tükettiğiniz çorbaların kremalı ve yağlı olmamasına dikkat etmelisiniz.

Badem: İyi bir omega-3 kaynağı olan badem; kalp sağlığınızı korurken tok kalmanıza da yardımcı olur. Yağ içerikli olduğu için midede sindirimi zordur ve bu yüzden mide içerisinde daha uzun süre kalır. Ancak; miktar kontrolü yapmayı ihmal etmemelisiniz.

 

Sağlıklı Kilo Vermenin 5 Kolay Yolu

Birçoğumuz yıllarca fazla kilolarımızdan kurtulmaya çalıştık. Bunun için kimi zaman aç kaldık kimi zamansa deli gibi spor yaptık. Başarılı olduk birkaç kilo verdik veya; uğraşmamıza rağmen başaramadık. Çoğu zaman ise; bu kiloları belki çok daha fazlasını geri aldık. Bence tek hatamız sonuca odaklı çabalıyor olmamız çünkü; sebebini bilmiyorsanız çözüm üretemezsiniz. O yüzden sağlıklı kilo vermek için ilk adımımız hatamızın nereden kaynaklandığını bulmak olmalı. Eğer hayatınız boyunca uygulayamayacağınız bir diyet seçerseniz tekrar başa dönmeniz de pek tabi mümkün. İşte size hem kolay hem de sağlıklı kilo vermenize yardımcı olabilecek öneriler;

  1. Tabaklarınızı küçültün. Böylece dolu bir tabakla çok daha az porsiyonlar tüketmiş olursunuz. Tabaklarınız rengi bile psikolojiniz üzerinde etkili unutmayın.

  2. Ara öğün yapın. Az az ama sık öğünler yapmak bir sonraki öğüne tok başlamanızı sağlar. Bu yöntem ile ne kadar az yiyerek doyabildiğinizi anlayacaksınız.

  3. Su tüketiminize özen gösterin. Susamak ile tatlı krizlerinin birbirine çok benzediği ve aslında susamış olmamıza rağmen tatlıya yöneldiğimiz bilimsel olarak kanıtlanmış.

  4. Salatalara sofranızda yer açın. Her zaman bir çoban salatanız olmayabilir ama köz patlıcan, biber salatası, ızgara sebze tabağı veya; roka, dereotu yıkayıp tüketseniz bile farkı anlayacaksınız.

  5. Spor yapın. Baktınız tüketimi azaltamıyorsunuz en azından enerji harcamanızı arttırmalısınız. Bunu yaparken her zaman yapabileceğiniz bir tercih yapmaya çalışın. Çünkü tam spor yapmaya alışmışken tekrar eski konumuna dönmeye tepki vermesini istemeyiz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)