Trigleserid Değerini Düşürmenizin 6 Basit Yolu

Yazar İrem AltıparmakDiyetisyen • 16 Ağustos 2021 • Yorumlar:

Trigleserid, kanda bulunan bir yağ türüdür. Yemek yedikten sonra vücudunuz, ihtiyacınız olmayan kalorileri trigleseritlere dönüştürür ve daha sonra enerji için kullanılmak üzere yağ hücrelerinde depolar.

Trigleserid vücudunuz için önemli bir enerji kaynağı olsa da, kanda fazla bulunması kalp hastalığı riskinizi arttırabilir.

1.Sizin İçin Sağlıklı Bir Kilo Hedefleyin

 

Vücudun ihtiyaç duyduğundan daha fazla kalori aldığınızda, vücudunuz bu kalorileri trigleseritlere dönüştürür ve yağ hücrelerinde depolar.

 

Yapılan çalışmalarda vücut ağırlığınızın %5-10’unu kaybetmenin bile Trigleserid düzeylerini önemli düzeyde azaltabileceğini göstermiştir.

 

2.Şeker Tüketimini Sınırlayın

 

Günlük beslenmenizde ekstra şeker, kan trigleserid seviyelerinde artışa sebebiyet verebilir. 

Yapılan bir araştırmada, günlük enerji ihtiyacının %25’ini şekerden alanların kalp hastalığına yakalanma olasılığının, günlük enerji ihtiyacının %10’undan azını şekerden alanlara göre iki kat daha fazla olduğunu göstermiştir.

 

Başka bir çalışma ise yüksek miktarda ilave şeker tüketen çocuklarda daha yüksek Trigleserid seviyeleri olduğunu gözlemlemiştir.

 

Beslenmenizde meyveli soda, meyve suyu ve tatlıları en aza indirirseniz kan Trigleserid seviyenizde düşüş gözlemlenebilir.

 

3.Daha Fazla Lif/Posa Tüketin

 

Diyet lifi; meyvelerde, sebzelerde ve tam tahıllarda bulunur. Ayrıca kuru yemişler, kuru baklagiller de dahil olmak üzere birçok bitki kaynağında bulunur.

 

Diyetinize daha fazla lif eklemek, ince bağırsağınızda yağ ve şeker emilimini yavaşlatarak kanınızdaki Trigleserid miktarını azaltmaya yardımcı olabilir.








 

4.Düzenli Egzersiz Yapın

 

Düzenli egzersiz yapmak HDL (iyi) kolesterol miktarını arttırmaya yardımcıdır. Bu da Trigleserid düzeylerini düşürebilir. 

 

Kilo kaybı ve düzenli egzersizle birlikte Trigleserid düzeyleri düşer. Haftada 5 gün en az 30 dakika aerobik egzersiz (yürüyüş, koşu, bisiklet sürme, yüzme vb.) yapan bireylerde kan Trigleserid düzeyinin düştüğü gözlemlenmiştir.

 

5.Trans Yağlardan Kaçının

 

Ambalajlı ürünlerde, restoranlarda çoğunlukla kullanılan bu yağ çeşidi LDL (kötü) kolesterol seviyeleri ve kalp hastalığı dahil olmak üzere birçok sağlık sorununu beraberinde getirir.

 

Margarin, ekmek, pasta, atıştırmalıklar, kahve kreması, patates kızartması, çıtır tavuk gibi fast foodlarda bulunur.

 

6.Alkol Alımını Sınırlandırın

 

Alkol şeker, karbonhidrat içerir. Kalorisi yüksek içeceklerdir. Fazla tüketimi vücutta yağlanmayı arttırır.

 

Yapılan çalışmalarda alkol tüketmeye başlayan bireylerin, alkol kullanmadan önceki Trigleserid değerleri kıyaslanmış ve alkol tüketimine başladıktan sonra Trigleserid değerleri %53 kadar artmıştır.

 

Özetle

 

  • Fazla kilonuz varsa kilo verin.

  • Şeker tüketiminizi sınırlayın.

  • Posa/Lif alımınızı arttırın.

  • Düzenli egzersizler yapın.

  • Trans yağlardan kaçının.

  • Alkol alımını sınırlayın.

 

Vücudunuza iyi bakın. Sağlığınızı geliştirmek için bugün adım atın. Unutmayın hiçbir şey için geç kalmadınız. Sağlıklı günler dilerim.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)