Makaleler 03/03/2026

Tüp Mide Ameliyatında Gelir Düzeyi Başarıyı Etkiliyor mu? - Op. Dr. Vahit Mutlu

Vahit Mutlu Genel Cerrahi
Vahit Mutlu
Genel Cerrahi

Tüp Mide Ameliyatında Gelir Düzeyi Başarıyı Etkiliyor mu?

Giriş

Obezite günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri. Diyabet, tansiyon, uyku apnesi ve kalp hastalıkları gibi birçok ciddi hastalığa zemin hazırlıyor. Bu nedenle tüp mide ameliyatı (sleeve gastrektomi) obezite tedavisinde sıkça başvurulan ve etkili bir yöntem haline geldi.

Çalışmamız ve Yöntem

Peki, hastanın gelir düzeyi ameliyatın başarısını etkiler mi?

Bu soruya yanıt aradığımız bilimsel çalışmamızda, tüp mide ameliyatı olan 322 hastayı değerlendirdik. Hastaları gelir düzeylerine göre üç gruba ayırdık ve ameliyat sonrası ilk iki yıldaki sonuçlarını inceledik.

Bulgular

Sonuç ne çıktı?
• Kilo kaybı oranları gelir grupları arasında farklı değildi.
• Diyabet, tansiyon ve diğer ek hastalıklardaki düzelme oranları benzerdi.
• Yaş ve başlangıç kilosu açısından da anlamlı bir fark yoktu.

Yani ameliyatın erken dönem başarısı, hastanın gelir düzeyinden bağımsızdı.

Yorum ve Değerlendirme

Bu ne anlama geliyor?

Tüp mide ameliyatı sonrası ilk iki yılda:
• Midenin küçülmesine bağlı kısıtlayıcı etki
• İştah hormonlarındaki azalma
• Metabolik değişiklikler

başarıyı büyük ölçüde belirliyor. Bu nedenle erken dönemde belirli bir kilo kaybı ve sağlıkta iyileşme neredeyse tüm hastalarda görülüyor.

Peki uzun vadede ne olur?

Bilimsel veriler, uzun dönemde beslenme düzeni, egzersiz alışkanlığı, vitamin kullanımı ve düzenli kontrollerin çok önemli olduğunu gösteriyor. Bu noktada yaşam tarzı ve takip süreci devreye giriyor.

Bizim çalışmamız erken dönemi kapsıyor. Uzun dönem sonuçları değerlendiren yeni çalışmalar ise halen devam ediyor.

Sonuç

Sonuç olarak

Tüp mide ameliyatında ilk iki yıldaki başarı, gelir düzeyine bağlı değildir.
Doğru hasta seçimi, deneyimli ekip ve düzenli takip ile herkes benzer erken dönem fayda görebilir.

Obezite bir kader değildir; doğru tedavi ve disiplinli takip ile kontrol altına alınabilir.

Dr. Vahit Mutlu
Genel Cerrahi Uzmanı

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.