Makaleler 15/04/2026

Taner Çavumirza Üroloji, Androloji
Taner Çavumirza
Üroloji, Androloji

Üroloji

Üroloji; böbrekler, üreterler, mesane ve üretra gibi idrar yolları organlarının yanı sıra erkeklerde prostat, penis, testisler ve yardımcı üreme organlarını kapsayan geniş bir uzmanlık alanıdır. Hem erkek hem de kadın hastalarda idrar sistemiyle ilgili sorunları değerlendirirken, erkeklerde ayrıca üreme sağlığıyla da doğrudan ilgilenir.

Üroloji, cerrahi ağırlıklı bir branş olmakla birlikte, birçok hastalığın medikal (ilaçla) tedavisini de içerir. Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde kapalı (endoskopik) ve robotik cerrahi yöntemler ürolojide yaygın olarak kullanılmaktadır.

Üroloji Hangi Organlara Bakar?

Ürolojinin ilgilendiği sistemler ve organlar oldukça kapsamlıdır. İdrar sistemi tüm bireylerde ortak olmakla birlikte, erkek üreme sistemi yalnızca erkek hastalar için bu alanın kapsamına girer.

İdrar sistemi içerisinde böbrekler, üreterler, mesane ve üretra yer alır. Bu organlar vücuttaki atık maddelerin süzülmesini ve idrar yoluyla dışarı atılmasını sağlar.

Erkek üreme sistemi ise prostat, testisler, epididim, vas deferens ve penis gibi yapılardan oluşur. Bu sistem hem üreme hem de hormonal denge açısından kritik öneme sahiptir.

Üroloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Üroloji çok geniş bir hastalık grubunu kapsar ve hem akut hem de kronik pek çok rahatsızlığın tanı ve tedavisini içerir.

İdrar yolu enfeksiyonları ürolojinin en sık karşılaştığı hastalıklar arasındadır. Kadınlarda daha yaygın görülse de erkeklerde de önemli sorunlara yol açabilir. Sık idrara çıkma, yanma ve ağrı gibi belirtilerle kendini gösterir.

Böbrek taşları da oldukça yaygın bir ürolojik problemdir. Şiddetli bel ağrısı, bulantı ve idrarda kanama gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Taşın büyüklüğüne göre ilaç tedavisi, kırma işlemleri veya cerrahi yöntemler uygulanabilir.

Prostat hastalıkları, özellikle ileri yaş erkeklerde sık görülür. İyi huylu prostat büyümesi, prostat iltihabı ve prostat kanseri ürolojinin önemli ilgi alanları arasındadır. İdrar yapmada zorlanma, sık idrara çıkma ve gece idrara kalkma gibi belirtiler görülebilir.

Erkeklerde görülen cinsel işlev bozuklukları da ürolojinin kapsamındadır. Sertleşme sorunu, erken boşalma ve geç boşalma gibi durumlar hem fiziksel hem de psikolojik yönleriyle değerlendirilir.

Kısırlık (infertilite) problemi yaşayan erkekler de üroloji uzmanına başvurur. Sperm üretimi, kalitesi ve iletimi ile ilgili sorunlar detaylı şekilde incelenir.

Mesane hastalıkları arasında mesane enfeksiyonları, aşırı aktif mesane ve mesane kanseri yer alır. İdrar kaçırma (üriner inkontinans) hem erkeklerde hem kadınlarda görülebilen önemli bir sağlık problemidir.

Böbrek hastalıkları arasında böbrek kistleri, tümörler ve fonksiyon bozuklukları bulunur. İleri durumlarda multidisipliner yaklaşım gerekebilir.

Testis hastalıkları da ürolojinin önemli konularındandır. Testis ağrısı, varikosel, hidrosel ve testis kanseri bu kapsamda değerlendirilir.

Ürolojide Tanı Yöntemleri

Ürolojik hastalıkların tanısında çeşitli yöntemler kullanılır. Hastanın şikayetleri ve öyküsü doğrultusunda uygun testler planlanır.

İdrar tahlili ve kan testleri temel değerlendirme araçlarıdır. Ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme gibi yöntemler detaylı inceleme sağlar.

Endoskopik yöntemler de ürolojide sık kullanılır. Sistoskopi ile mesane ve üretra doğrudan görüntülenebilir. Ürodinami testleri ise idrar yapma fonksiyonlarını değerlendirmede önemli rol oynar.

Ürolojide Tedavi Yöntemleri

Ürolojik hastalıkların tedavisi hastalığın türüne ve şiddetine göre değişir. İlaç tedavileri birçok durumda ilk basamak olarak uygulanır.

Cerrahi tedavi gereken durumlarda açık ameliyatlar, laparoskopik yöntemler ve robotik cerrahi teknikleri kullanılabilir. Günümüzde minimal invaziv yöntemler sayesinde hastalar daha hızlı iyileşmekte ve günlük yaşamlarına daha kısa sürede dönebilmektedir.

Taş hastalıklarında taş kırma (ESWL), endoskopik taş çıkarma ve lazer tedavileri yaygın olarak uygulanmaktadır.

Ne Zaman Ürolojiye Başvurulmalı?

İdrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, idrarda kan görülmesi, bel veya kasık ağrısı, idrar kaçırma, cinsel işlev bozuklukları ve çocuk sahibi olamama gibi durumlarda üroloji uzmanına başvurulmalıdır.

Erkeklerde özellikle 50 yaş sonrası prostat kontrollerinin düzenli yapılması erken tanı açısından büyük önem taşır.

Özet

Üroloji, geniş kapsamlı ve hayati öneme sahip bir tıp dalıdır. Erken teşhis ve doğru tedavi ile birçok ürolojik hastalık başarıyla kontrol altına alınabilir.

Bu nedenle belirtilerin göz ardı edilmemesi ve gerektiğinde uzman desteği alınması sağlıklı bir yaşam için kritik öneme sahiptir.

Op. Dr. Taner ÇAVUMİRZA
ÜROLOJİ / ANDROLOJİ UZMANI

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.