Vitamin B12 Eksikliği ve Tedavisi

Vitaminler, insan vücudunun olmazsa olmaz unsurlarıdır.. Vitamin ihtiyacımız henüz doğmamış bir bebekken annenin gebeliği sırasında başlar ve ömür boyu devam eder. Bu esansiyel vitaminlerin başında da B12 gelmektedir.

B12 vitamini; kırmızı kan hücrelerinin üretiminde yardımcıdır, yani anemiyi önler. Santral sinir sistemini korur. Ağızdan alınan gıdaların bağırsaklardan emilmesine yardımcı olur. Hafızayı geliştirir, uykusuzluğu önler. Yani çocukların fiziksel ve mental gelişiminde oldukça önemli bir yere sahiptir.

    B12 vitamini hayvansal gıdalarda bolca bulunmakla birlikte en sık; süt, yumurta, peynir, yoğurt, balık, karaciğer, böbrek gibi gıdalarda bulunur.. Sebzelerde B12 yoktur.

    Eğer anneler, gebelikleri sırasında beslenmeye bağlı ya da daha öncesinden gelen bir b12 eksikliği ile karşılaşırlarsa bebeklerine yeterince bu vitamini geçiremezler ve doğan çocuklarda yeterince B12 depolanmamış olur. Dolayısıyla gerek hamilelikte, gerek emzirme döneminde annelerde yeterince B12 olması son derece önemlidir.

    Süt çocuklarında görülen B12 eksikliğinin temel nedeni, annelerindeki B12 eksikliğidir. 

    Bebeklerdeki B12 eksikliğinin en sık görülen bulgusu, büyüme ve gelişme geriliğidir. Bebeğinizin gelişiminde hoşunuza gitmeyen bir durum varsa veya çocuğunuzda iştahsızlık mevcut ise, bu belirtileri mutlaka çocuk doktorunuza danışmalısınız. Çünkü B12 eksikliğine ne kadar erken tanı koyar ve ne kadar erken müdahale edersek semptomları azaltmak o kadar kolay olacaktır. Zamanında önlem alınmazsa, B12 eksikliği, anemi, ciddi nörolojik hasarlar gibi çok ciddi hastalıklara yol açabilir.

    B12 vitamini eksikliğinde görülen diğer şikayetler;, büyüme geriliği, iştahsızlık, yutma güçlüğü, çocukların motor gelişmelerinde geriliktir. Bu gerilikleri tespit edebilmek içinse ailelelerin bilinçli olmaları oldukça önemlidir. Mesela bebekler, normalde 3 aylık süreyi doldurduktan sonra başlarını tutabilirler. 7-8 aylık olduklarında bir destek olmadan oturabilirler. Ama eğer bir bebekte B12 eksikliği varsa, bu süreler geçtiği halde başını kontrol edebilme, kendi kendine oturabilme, olması gereken zaman içinde yürüme ve konuşma gibi gelişimleri aksar. Annelerin bu süreçleri iyi gözlemlemeleri çok önemlidir. Bebeklerinizin normal gelişim basamaklarını bilmek bu açıdan oldukça önemlidir. En uygun bilgiye de çocuk doktorunuz sayesinde ulaşmanız en olasıdır.

    B12 eksikliği özellikle 0-2 yaş arasında sık görüldüğü için çocukların rutin kontrollerinde mutlaka vitamin b12 düzeylerini takip etmek gerekir.   Bir çocuk en az  haftada iki veya üç defa kendi yumruğundan 2 3 tane olacak şekilde et yemek zorundadır. Aynı şekilde haftada iki defa balık yenmesi de elzem ve zaruridir.

    Bunun yanı sıra gebelik dönemindeki ve emzirme dönemindeki anneler, kendilerinde B12 kontrolü yaptırmalı ve çocuklarının sağlığı için, bilinçli beslenmeye dikkat etmelidirler.

    B12 ekikliğinde tedavi olarak çocuk doktoru ve hasta birlikte çalışmak zorundadır. Ekip olarak iyi bir beslenme listesinin hazırlanması ve doktor kontrolunde vitamin desteği tedavisi uygulanması gerekmektedir. Tedavide B12'den zengin besinlerin diyete eklemenin yanı sıra b12 içeren iğne ve ağızdan tedavi vermek mümkündür ve tedavi süresi ortalama 3-6 ay arasında olmaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Orcan Altan Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)