VÜCUDUMUZUN SAVAŞÇILARI

Yazar Deniz Zünbülcan AdıtatarDiyetisyen • 23 Ocak 2018 • Yorumlar:

Yaz aylarından kış aylarına geçişte metabolizmamız bu mevsim geçişinden etkilenir. Ve bu süreçte bağışıklık sistemimiz zayıflayabilir. Aynı zamanda bu dönem vücudumuzun kendini korumaya aldığı dönemdir. Vücut aldığı kalorileri idareli kullanır ve ısı dengesini kurar. Bu nedenlerden dolayı değişen hava koşullarıyla tükettiğimiz besinlerinde değişmesi önemli bir yer tutmaktadır.

Kış aylarında hedefimiz metabolizmamızı hızlandırırken immün sistemimizi de korumak olmalıdır. Bu yüzden bu dönemde kırmızı et, balık-deniz ürünleri, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, yağlı tohumlara beslenmemizde yer vererek metabolizma hızımızı arttırırken vitamin, mineral, antioksidanlardan zengin beslenerek immün sistemimizi de güçlendirdiğimize emin olmalıyız.

Hava oksijeni işe meyve ve sebzelerin karardığını görüyoruz ve bunun için bazı önlemler alıyoruz. Peki ya iç organlarımız da, damarlarımız da oluşan kararmaları, bozulmaları görseydik?

Sigara, hava kirliliği, enfeksiyonel durumlar, radyasyon, tüketilen yanlış gıdalar iç organlarımızda bozulmalara neden oluyor ve işte tam da bu sırada antioksidanlar devreye giriyor.

Antioksidanlar kısaca:

→Kalp-damar sağlığımızı koruyarak kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskimizi azaltır.

→Bağışıklığımızı güçlendirir ve çeşitli rahatsızlıklardan korur.

→LDL (kötü huylu) kolesterolü azaltır ve HDL (iyi huylu) kolesterolün artışına neden olur.

→Sinir sistemimizde bozukluklara yol açabilecek olan serbest radikallerden koruyucudur.

Antioksidanlar A,C,E vitaminleri ve selenyum mineralidir. Sebze, meyve, kakao, kahve antioksidan içeriği yüksek besinlerdir. Her mevsim olması gerektiği gibi kış aylarında da hedefimiz tabağımızda her rengin olmasıdır. Ne kadar çok renkli beslenirsek o kadar farklı pigmentin içerisinde bulunan antioksidanlardan faydalanmış oluruz ve bu durum istenen bir durumdur.

İşte size kış mevsiminde tüketebileceğiniz bazı antioksidan deposu besinler:

→MANDALİNA: C vitamini içeriği ile immün sistemi korurken potasyum içeri ile tansiyon dengeleyicidir.

→BROKOLİ: Bağışıklık koruyucudur. 350 meme kanseri olan kadın üzerinde yapılan bir araştırmada içerdiği sülforafan sayesinde kanseri yarı yarıya azalttığı görülmüştür.

→HAVUÇ: A,B,C ve D vitaminlerinden zengindir. Kalp krizi ve felç riskini azaltıcıdır.

→ISPANAK: Kemik sağlığı, kan pıhtılaşması için olmazsa olmaz besinlerden biridir. A ve K vitamini, omega-3, selenyum için iyi bir kaynaktır.

→SOĞAN: Antibakteriyel ve antiseptik özellik taşır. A vitamini, B vitamini ve özellikle C vitaminini yüksek oranda içermektedir.

→NAR: Antioksidan özellik taşıyan ellagik asit içerir ve anti-kanser özellik gösterir. İyi bir kalp koruyucudur. Barsaklarda bulunan yararlı bakterilerin artmasını sağlar.

→GREYFURT: Antibakteriyel fitokimyasal ve antioksidanlardan zengindir. C vitamini oldukça yüksektir ve potasyum içeriği ile tansiyon dengeleyicidir. İlaç kullananlar doktorlarından bilgi alarak tüketmelidirler.

→LİMON: C vitamini içeriği yüksektir ve iyi bir antioksidan kaynağıdır. Vücuttan serbest radikalleri uzaklaştırmamızda bizlere yardımcı olmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)