Yağlanmanıza Sebep Olabilecek Alışkanlıklar

Yazar Gizem SoncuDiyetisyen • 24 Mart 2022 • Yorumlar:

Diyet yapmanıza ve egzersizlere rağmen kilo vermekte zorlanıyor ve yağlanıyorsanız bunun sebebi kötü alışkanlıklarınız olabilir. Sağlıklı kilolara ulaşmak ve oralarda kalmak için doğru tercihleri yapmak ve onları alışkanlıklara dönüştürmek oldukça önemli.

Beslenme saatiniz, porsiyon miktarlarınız ve tükettiğiniz besinler hem yağlanmanıza hem de bu yağlanmaların vücutta depolanmasına sebep olabilir. Şimdi buna sebep olabilecek bazı alışkanlıklardan bahsedeceğim

1- Kötü Hazırlık

Kötü alışverişler, kötü gıdalarla dolu bir buzdolabı demektir. Yemek yeme zamanı geldiğinde kötü gıdaların olduğu dolaptan elbette kötü gıdalar tüketilecektir. Bunu tersine çevirmek iyi bir hazırlık gerektirir. Doğru alışveriş sonucunda doğru proteinler, tam tahıllı karbonhidratlar ve sağlıklı yağlar kullanıma hazır durumda demektir. 

 

Haftanın bir gününü yemek planı yapmak, doğru atıştırmalıkları hazırlamak ve gerekirse tüketime hazır hale getirip saklamak tüm hafta iyi gıdaları tüketmenizi sağlayacaktır. Dışarda yemek yediğiniz günler için bile akılda bir plan oluşturmak doğru yemeği sipariş etmenize yardımcı olacaktır. 

 

Hatta hazırlık aşamasında bazı önlemler alarak yeme isteğinizi iyi seçimlerden yana kullanmak oldukça önemlidir. Mesela tatlıya düşkünseniz yakınlarınızda taze veya kuru meyveler bulundurabilirsiniz. Böylece siz yemek hazırlığındayken canınız tatlı çekerse bu ihtiyacı sağlıklı seçeneklerle karşılamış olursunuz.

 

2- Yeteri Kadar Su İçmemek

 

Su içmenin faydaları saymakla bitmez. Yeterince su içmek en başta sağlıklı bir görünüş sağlar. Daha sonra da sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. 

 

Araştırmalara göre yeterince su içmek kilo kaybını destekliyor. Hatta yetersiz su tüketimi de yorgunluk belirtisi sayılıyor. Birçok insan yorgunluğunun sebebini açlık sanıyor ve enerji kazanmak için yemek yiyor oysa bunun sebebi çoğunlukla yetersiz su tüketimi oluyor. Üstelik her gün 3 öğün öncesinde 1-2 bardak su içmek tokluk hissi sağlayarak alınan kaloriyi azaltıyor. 

 

Ayrıca doğru su miktarı konusunda da genel bilgilerin doğru olmadığı çünkü her bedenin farklı miktarlarda suya ihtiyaç duyduğu kanıtlandı. Bu konuda küçük bir hesap yapmak isterseniz; kilonuzu 30’a bölün ve her gün o sonuç kadar su tüketin diyebiliriz. 

 

3- Proteini Atlamak

 

Yeterli proteinin tokluk sağladığını ve gün içinde daha dengeli beslenmeye yardımcı olduğunu biliyoruz. Çünkü uzun süreli tokluklar yanlış besin seçiminin de önüne geçer.

 

Sağlıklı ve kaliteli protein kaynaklarını listelemek gerekirse tavuk, yağsız kırmızı et ve deniz ürünleri sayılabilir. Bunun yanında yumurta, peynir, fıstık ezmeleri, kuruyemişler ve yoğurtlar da tercih edilebilir. 

 

4- Sıvı Kalorileri Abartmak

 

Su, şekersiz kahveler ve şekersiz çayları içiniz rahat bir şekilde tüketebilirsiniz. Fakat kola, meyve suyu ve aromalı içeceklerden kaçırmanız ideal olacaktır. Şeker ilavesiz kahveler ve çaylar antioksidan etkisi yaratırken, kalori dolu içecekler yalnızca bol bol kalori yüklemekten başka bir işe yaramaz. 

 

Kalorili sıvıların başında alkollü içecekler geldiği için onların da tüketimine dikkat etmek gerekir. Kadınlar için günde bir içecek, erkekler için ise günde iki içecek yeterli olacaktır. Alkol seçiminde de kalorisi düşük olan seçenekleri tercih edebiliriniz. 

 

5- Yeterince Uyumamak

 

Araştırmalara göre; yeterli uyku sağlıklı kiloya ulaşmak ve o kilolarda kalmak için oldukça önem arz ediyor. Hatta her gün 5 saat ve altında uyuyan insanların, her gün 7 saat ve üzerinde uyuyan insanlara göre ağırlıklarında 3 kg fazlalık görülmüş. Bunun sebebi yetersiz uykunun hormonlar üzerindeki olumsuz etkisi ve uyanık kalınan saatlerde açlığın tetiklenmesi.

 

O zaman uyku düzenimizi hafife almamakta fayda var!

 

6- Tv Karşısında Fazla Kalmak

 

Özellikle bir şeyler izleyerek uyuya kalıyorsanız işte bu uyarı sizler için! Tv karşısında uykuya dalmak kilo alımına sebep olabiliyor. Çünkü bazı araştırmalar gösteriyor ki; tv karşısında uyumak yapay ışıklara maruz kalınan süreyi maksimum seviyelere çıkardığından kilo alımını tetikliyor hatta obezite riskini de artırıyor. Işık ve tv konusunda biraz dikkatli olmak hayat kalitemizi olumlu yönde etkiler.

 

7- Kahvaltıyı Atlamak

 

Kilo alımının önüne geçmek veya kilonuzu korumak istiyorsanız mutlaka kahvaltı yapın. Kahvaltı hem günün en önemli öğünü hem de bütün gün sizi dengede tutacak olan tek şey. Kahvaltı yaptığınız anda metabolizmanızın çalışması için uyarı göndermiş ve kalori yakımını da sağlamış olursunuz. 

 

Kahvaltı seçiminizde mutlaka kompleks karbonhidratları, protein kaynaklarını ve birazda sağlıklı yağ gruplarını tercih edebilirsiniz. Aceleniz olan günlerde ise yulaflı kahvaltılar baş tacınız olabilir veya nadiren de olsa şeker ilavesiz protein barlar. 

 

8- Market Merkezinde Alışveriş Yapmak

 

Hiç duydunuz mu bilmiyorum fakat araştırmalara göre; duvarlara yakın duran şeyler aslında tüketmeniz gereken şeylerin satıldığı, taze ürünlerin olduğu raflar olarak adlandırılıyor. Etler ve süt ürünleri de zaten buralarda bulunuyor. Bu bilgiye göre de, orta raflar ve koridorlardan kaçınmanız gerekiyor. Çünkü orta raflar ve koridorlarda daha çok işlenmiş ürünler yer alıyor!

 

Orta kesimde bulunan donmuş gıdalar, sebzeler, meyveler, bazı tahıllar ve ezmeler bu kuralın dışında yer alıyor. 

 

9- Kötü Kayıt Tutmak

 

Her şeyi eksiksiz yapıyor ancak kilo vermediğinizi düşünüyorsanız işte bunun sebebi farkında olmadan fazla tüketiyor olmanız olabilir. Üstelik bunun kaydını da eksik tutuyor veya kötü hesap yapıyor olabilirsiniz. Hemen yazılı bir gıda günlüğü tutmanızı tavsiye ederim. Gerekirse tek tek yazmakta fayda var. Görüyoruz ki yuvarlak hesaplar çoğu zaman tutmuyor. 

 

Ağzınıza giren her şeyi yazıyor olmanız beslenmeniz hakkında size kesin bilgiler verecektir. Üstelik yediğiniz her şeyi yazmanız zamanla yediklerinizi azaltmanızı sağlayabilir. Besin günlüğünüzü akşam elinize aldığınız zaman aradaki kalori artışını fark etmiş olacaksınız. Bu şekilde atıştırma alışkanlığınız da düzene girmiş olacak. 

 

10- Pes Etmek

 

Bazen kötü besinlere yönelebilir hatta gün içinde hiç tüketmeyeceğiniz şeyleri tercih etmiş olabilirsiniz. Bunun sonucunda vicdan yapmış ve kendinizi suçlama noktasında takılıp kalmış bile olabilirsiniz. İşte tam o noktada hemen kendinizi affedin ve rutininize geri dönün. Çünkü bu tutum oldukça önemli. 

 

Nasıl olsa biraz önce onları yedim o halde gün boyu da bu şekilde devam edebilirim zaten olan oldu, düşüncesine lütfen düşmeyin. Bu bir izin olmamalı. Bu izni kendinize verdiğinizde uzun süreli kilo kayıplarını unutmanız gerekebilir. 

 

11- Dışarda Çok Sık Yemek 

 

Kalorileri sınırlı tutumanın en güzel yolu yemekleri kendiniz pişirmek. Mutlaka dışarda yemek yeme sayınızı azaltmanız gerekiyor. Dışarda yediğiniz zamanlarda ise sağlıklı seçenekleri tercih etmeniz ve porsiyonlarını da göz önünde bulundurmanız sizin faydanıza olacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)