Yağlı Diyet ve Kolorektal Kanser İlişkisi Ortaya Çıkıyor mu?

Yazar M. Ferhat FerhatoğluGenel Cerrah • 8 Temmuz 2017 • Yorumlar:

Kötü diyet kolorektal kanser vakalarının% 80'i ile ilişkilidir, ancak diyetin nasıl kansere neden olduğu kesin yolları bilinmemektedir.

Cleveland Clinic araştırmacıları, yeni yayınlanmış bir çalışmada, yüksek yağlı bir diyet ile kolondaki tümör büyümesi arasındaki bağlantıyı sağlayan belirli bir moleküler yol belirlediler.


Deney, kolondaki kanserli hücre büyümesinin yüksek yağlı, batı diyetiyle arttığını gösterdi.


JAK2-STAT3 hücresel sinyal yolu bloke edilmesinin tümör büyümesini teşvik ettiği biliniyor; yüksek yağlı diyetin neden olduğu kanser kök hücre büyümesinde bu şekilde artış görülüyor.


Kolorektal kanser, Amerika Birleşik Devletleri'nde yılda en fazla 130.000 vakayla bildirilen üçüncü en sık görülen kanserdir. Hastalık, diyet gibi çeşitli genetik, epigenetik ve çevresel nedenlerin bir kombinasyonunun sonucu olarak ortaya çıkar.


Diyetin kolorektal kanser üzerindeki etkisini biliyoruz, ancak bu yeni bulgular, yüksek yağ alımı ve kolon kanseri arasındaki bağlantıyı spesifik bir moleküler yolla ilk kez gösteriyor. Bu bilgiyi engellemek ve kolon kanseri riskinde yüksek yağlı bir diyetin olumsuz etkilerini azaltmak için yeni tedaviler geliştirmek için bu bilgiyi geliştirebiliriz.


Bu bulgular, kanserli kök hücrelerin düzenlenmesinde yeni bir yol sağlamakta ve diyet gibi çevresel etkilerin ileri kanserlerde kanserli kök hücre popülasyonlarını nasıl değiştirebileceği konusunda fikir vermektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M. Ferhat Ferhatoğlu Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)