• Ana Sayfa
  • Psikoloji
  • Yanlış Alarmı Durdurmak: Panik Bozukluğu Anlamak ve Kontrolü Ele Almak - Uzm. Psk. Esra Özel
Makaleler 27/03/2026

Esra Özel Psikoloji, Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Çocuk Gelişimi
Esra Özel
Psikoloji, Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Çocuk Gelişimi

Yanlış Alarmı Durdurmak: Panik Bozukluğu Anlamak ve Kontrolü Ele Almak

Hayatın akışında bir anda kalbiniz hızla çarpmaya başlıyor, nefesiniz kesiliyor ve o an büyük bir kontrol kaybı yaşıyorsunuz. Eğer bu tablo size tanıdık geliyorsa, yalnız değilsiniz. Dünya genelinde her 10 kişiden birinin hayatı boyunca en az bir kez deneyimlediği bu durumun adı: Panik Atak.
Bu yazıda, tıbbi ortamlarda en sık karşılaşılan anksiyete türü olan Panik Bozukluğu’nu, hem bir psikolog hem de ailesinde bu durumu gözlemlemiş biri olarak mercek altına alıyorum. Amacım, bu “fırtınayı” bilimsel verilerle anlaşılır kılarak kontrolü yeniden ele almanıza yardımcı olmak.

Korku ile Anksiyete Arasındaki O İnce Çizgi

Çoğu zaman karıştırılsa da “korku” ve “anksiyete” farklıdır.
• Korku: Karşınızda gerçek bir tehlike (örneğin bir kaza anı) olduğunda verdiğiniz yanıttır; dış odaklıdır.
• Anksiyete: “Kötü bir şey olacakmış” hissiyle gelen, iç odaklı ve henüz gerçekleşmemiş bir tehdide karşı uyanan o huzursuzluk halidir.

Panik Atak Sırasında Vücutta Neler Olur?

Panik Atak, sadece zihinsel bir süreç değildir; bedenin “savaş ya da kaç” mekanizmasının yanlış alarm vermesidir. Atak sırasında şunları yaşayabilirsiniz:
• Kalp çarpıntısı ve terleme
• Nefes darlığı ve boğulma hissi
• Baş dönmesi ve bayılacakmış gibi olma
• Zihinsel belirtiler: Kontrolü kaybetme korkusu veya çevreyi yabancılaşmış (derealizasyon) hissetme.

Önemli Not: Ataklar genellikle 5-10 dakika içinde doruk noktasına ulaşır ve vücut biyolojik olarak bu yüksek enerjiyi uzun süre tutamaz. Yani o fırtına, her ne kadar sarsıcı olsa da geçmeye mahkumdur.

Neden Ben? (Nedenler ve Kuramlar)

Panik bozukluğunun ortaya çıkmasında tek bir neden yoktur; bu durum genetik ve çevresel faktörlerin birleşimidir:
• Genetik: Aile geçmişinde bu bozukluk varsa, görülme riski artabiliyor.
• Bilişsel Yanlış Yorumlama: BDT kuramına göre asıl sorun, zararsız bir bedensel belirtiyi (örneğin kahve içtiğiniz için kalbinizin çarpmasını) büyük bir felaket senaryosu gibi yorumlamaktır.
• Geçmişin İzleri: Çocukluktaki ayrılık anksiyetesi veya ebeveynlerin aşırı korumacı/eleştirel tutumları, yetişkinlikte stres eşiğini etkileyebilir.

Panik Bozukluğu ve Agorafobi: Kaçınma Tuzağı

Sık sık panik atak geçiren biri, haklı olarak “Ya dışarıda yardım bulamazsam?” diye endişelenmeye başlar. Bu beklenti anksiyetesi, kişinin belirli yerlerden (kalabalıklar, kapalı alanlar) kaçınmasına yani agorafobi gelişmesine yol açabilir. Aslında korkulan şey mekanın kendisi değil, orada hissedilebilecek çaresizliktir.

İyileşme Yolculuğu: Tedavi Seçenekleri

Panik bozukluğu, psikolojide başarı oranı en yüksek tedavi süreçlerinden birine sahiptir:
1. Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT): Hatalı düşünce kalıplarını kırmayı ve bedensel duyumlarla barışmayı öğretir.
2. İlaç Tedavisi: Serotonin üzerinden etki eden uzman kontrolündeki tedaviler, beynin alarm sistemini stabilize eder.
3. Aile Desteği: Ailenin panik atağını tanıyıp “doğru destek” vermesi (panik yapmadan yanında olmak), iyileşme hızını ciddi oranda artırır.

Son Söz

Panik bozukluğu bir zayıflık değil, yönetilebilir bir durumdur. Bilgi, belirsizliğin yarattığı korkuyu yenen en güçlü silahtır. Kendinizi veya sevdiklerinizi anlamak, bu yoldaki en büyük adımdır.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.