YANLIŞLARIN KURBANI OLMAYIN

Yazar Deniz Zünbülcan AdıtatarDiyetisyen • 22 Ocak 2018 • Yorumlar:

Herkesin hayalidir ince bir vücuda sahip olmak herkesi kendine hayran bırakmak ancak bunu isterken çoğu kişi bazı soruları kendine sormuyor. Fazlalıklarınızın olduğunu düşünüyorsanız popüler diyetleri yapmadan önce ya da aç kalmayı denemeden önce kendinize aşağıdakileri soruları sormanızı öneririm.

  • Kilomdan ben mi memnun değilim çevremde ki kişiler mi? Psikolojik olarak yaşam şeklimi değiştirmeye hazır mıyım?

Bazen sizler kilonuzdan memnun olsanız bile çevre baskısı sizi strese sokabilir ve sadece bir anlık düşünceyle yaşam şeklinizi değiştirmeye karar verirsiniz ama bu karara kendiniz varmadığınız için devam etmesi oldukça zordur. Çünkü bu bir yaşam şeklidir! Siz bu yola başladığınız da nasıl beslenmeniz gerektiğini ve nasıl daha kaliteli bir yaşama sahip olabileceğinizi öğreneceksiniz bunun için de kararlı olmak en önemli noktadır.

  • İdeal kilom kaç olmalıdır?

İdeal kilonuzun kaç olduğunu hesaplamak için;

Erkekler = (BOY X BOY) X İdeal BKI

BAYANLAR = (BOY X BOY)Xİdeal BKI

Bu işlemler 30 yaşınıza kadar geçerli olacaktır.30 yaşından sonra her 10 yıl için 5 kilo eklemeniz gerekecektir.

  • Beden kitle indeksim hangi aralıkta?

Beden kitle indeksinizin kaç olduğunu hesaplamak için;

BKI= AĞIRLIK (kg) / BOY X BOY (m2)

Beden kitle indeksinizin istenilenden fazla olması kronik rahatsızlıklara yakalanma riskinizi arttırır.

  • Tahlillerimde de sorun var mı?

Kan tahlilleriniz de sorun varsa sağlıklı yaşama vakit kaybetmeden geçin bilmiyorsanız bir doktordan yardım alarak kan tahlillerinizi yaptırın. Popüler diyetleri kullanarak değil sağlıklı yaşamı benimseyerek hayat kalitenizi arttırın bu nokta da diyetisyene başvurunuz.

  • Bu yola başlarken bir anda kilo verip bir süre sonra kilolarımı alırken sağlık sorunlarıyla da karşılaşmak istiyor muyum?

Metabolizmanız yemek yedikçe enerji üretir ve yediğimiz her yemekten sonra emilim ve sindirim ile enerji harcanır. Öğünlerimizi atlamamak önemlidir. Özellikle ara öğünlerimizi atlamamak iştah kontrolünü sağlamamız açısından çok önemlidir. Bu nedenle aç kalarak zayıflamaya çalışmak oldukça yanlıştır. Bir de ekmek yeme zayıflarsın düşüncesi çok yaygındır. Ekmek ve türevlerini yemediğiniz takdir de verdiğiniz kilolar kas dokusundan veya sudan olmaktadır. Yani verilen kilolar kısa sürede almaya mahkûmsunuzdur. Bu nedenle bilinçli bir programa başlamak uzun dönemde kalıcı ve kilolarınızı yağdan vermeniz önemlidir.

 

Kilo vermeye karar verdiyseniz yapmanız gereken 20 hareket:

  • Öncelikle nasıl dişinizde bir sorun olduğu zaman diş hekimine gidiyorsanız beslenmeniz de bozukluklar olduğu zaman da bir diyetisyene danışmalısınız. Diyetisyene gittiğiniz takdir de vücut analiziniz yapılacaktır ve SİZE ÖZEL bir beslenme programına başlanacaktır. Herkes aynı yemekleri sevemez ya da herkes aynı saatte uyanmak uyumak zorunda değildir SİZ farklıysanız YAŞAM şekliniz farklıysa DİYETİNİZ neden aynı olsun? Özel olduğunuzu hissedin.

  • Yemek yeme süreniz kısa olmamalıdır. Beynimiz doyduğunu 20. Dakikadan itibaren anlamaktadır bu nedenle yavaş yemek yemek oldukça önemlidir.

  • Kahvaltı güne merhaba dediğimiz de bize enerji veren öğündür. Metabolizmamızı kahvaltı ile çalıştırmaya başlarız. Fiziksel olarak uyanmış olsak bile biyolojik olarak kahvaltı yapınca uyanmış oluruz. Bu nedenle hiç olmazsa bir ara öğün yaparak kahvaltımızı yapmaya dikkat etmeliyiz.

  • Su, metabolik olayların vücudumuzda gerçekleşmesi için en önemli yardımcımızdır. Bu nedenle gün içerisinde su tüketimimize dikkat etmeliyiz. Günde en az 2-2,5 litre su tüketmeye dikkat etmeliyiz. Sanıldığı gibi çay, kahve suyun yerini tutmamaktadır. Tam aksine bu içecekler diüretiktir yani idrar atımını arttırıcı etki yaparlar bu nedenle çay, kahve tükettiğimiz zamanlar su oranımızı arttırmalıyız.

  • Fiziksel aktiviteye önem vermelisiniz. Her gün yapacağınız 30 dakikalık yürüyüşler bile sağlıklı olmanıza ve kilo kontrolünüze de fayda sağlayacaktır.

  • Her gün tartılmamaya dikkat etmelisiniz. Her gün kilonuzun değişmesi imkânsızdır bu sadece sizin moralinizi bozmanıza neden olur. Haftada bir diyetisyeninizin vücut analizinizi incelemesi yeterli olacaktır.

  • Televizyon karşısında yemek yememeye dikkat etmelisiniz. Televizyon karşısında yemek yerken ne kadar çoklukta yediğinizi idrak edemezsiniz ve bu farkında olmadan çok fazla yemenize neden olur.

  • Sürekli aynı diyet uygulanması kilo verdikten sonra vücudunuzun durmasına neden olacaktır. Bu nedenle diyetisyen kontrolünde diyet listelerinizin değiştirilmesi önemlidir.

  • Light ürün demek sınırsız yiyebilirisiniz demek değildir. Yağ oranı ve şeker oranı azaltılmış demektir. Fazla tüketildiği takdirde farkında olmadan kilonuzda artışlara neden olabilir.

  • Süt ve süt ürünleri tüketilmelidir. Kan şekerinizi dengelerken aynı zamanda kalsiyum içeriği ile yağ yakımınızın hızının artmasını sağlayacaktır. 2 yaşından itibaren yağsız veya yarım yağlı tüketilmesi önerilir.

  • Posa tüketiminize dikkat edin. Posa sindirimi sistemine, kan şekerinize faydalı olduğu gibi sizi tok tutacaktır.

  • Alkol tüketmemeye çalışın kalori değeri oldukça yüksektir kilo almanıza nedendir.

  • Stresinizi azaltın. Stres kortizol hormonunuzun daha fazla salgılanmasına neden olacaktır. Kortizol hormonunuz özellikle göbek bölgesinde yağlanmaya bağlı olarak kilo artışına neden olacaktır.

  • Düzenli uyku uyuyun. Uyku sırasında büyüme hormonu salgılanır ve bu hormonun yağ yaktığına dair çalışmalar vardır. Günde en az 7 saat uyku uyumak önemlidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)