Hayat bazen en güvendiğimiz yerden, sevdiklerimizle kurduğumuz bağdan kırılır. Bir kaybın ardından “hayata tutunmak” cümlesi, yas tutan biri için başlangıçta imkansız bir görev gibi görünebilir. Ancak klinik perspektiften baktığımızda yas, bitirilmesi gereken bir hastalık veya aşılması gereken bir engel değil; ruhsal bir yeniden yapılanma (adaptasyon) sürecidir.
Toplumda yaygın olan “Zaman her şeyin ilacıdır” yaklaşımı, yas tutan kişide “neden hala iyileşmedim?” baskısını yaratabilir. Oysa modern psikoloji, özellikle Stroebe ve Schut tarafından geliştirilen İkili Süreç Modeli, sağlıklı bir yasın doğrusal olmadığını savunur. Bir gün kaybın derin acısıyla sarsılırken, ertesi gün günlük işlerinize odaklanabilmeniz bir tutarsızlık değil, ruhun hayatta kalma stratejisidir. Bu “salınım”, zihnin acıyı sindirebilmesi için ihtiyaç duyduğu bir ritimdir.
Yas tutmak pasif bir bekleyiş değildir. J.W. Worden’ın literatüre kazandırdığı “Yasın Görevleri” yaklaşımı, bireyin bu süreçte aktif bir rol oynaması gerektiğini vurgular:
Her yas benzersizdir ve kendi takvimine sahiptir. Ancak bazen süreç “komplike yas” dediğimiz bir düğüme dönüşebilir. Eğer kaybın üzerinden uzun süre geçmesine rağmen yoğun suçluluk, öfke nöbetleri veya yaşamın tamamen anlamsızlaşması gibi durumlar kronikleştiyse, bir uzman desteği kritik hale gelir. Terapi, acıyı yok etmez; ancak o acıyı taşıyabilecek psikolojik dayanıklılığı (resilience) inşa etmenize rehberlik eder.
Unutulmayın ki, yas tutmak, kaybettiğiniz kişinin unutulması değil, onun yokluğunda dünyayı yeniden anlamlandırmayı öğrenme cesaretidir.