Yaşam Kalitesini Arttıran Beslenme Önerileri

Yazar Ecem OcakDiyetisyen • 14 Ocak 2020 • Yorumlar:

  1. SUSAMA HİSSİ OLUŞMADAN SU İÇİN

Eğer susadığınızı hissettiyseniz vücudunuz çoktan susuz kalmış demektir. Su kilo vermeye yardımcı olur. Az su vücudunuza zarar verir ve özellikle kilo verme sürecinde iseniz yağ hücrelerinin parçalanmasını zorlaştırır. Eğer su içmekte zorlanıyorsanız suyunuzun içerisine elma, nane,limon gibi sevdiğiniz meyve veya sebzelerin aromalandırılmasıyla daha kolay tüketebilirsiniz. Günde 2-2.5 lt su içmeye özen gösterin.

  1. GÜNE MUTLAKA KAHVALTI İLE BAŞLAYIN

Geceden sabaha kadar 8-9 saatlik bir açlıkla uyanıyoruz. Özellikle okula giden çocukların, çalışan bireylerin performansı, başarısı ve üretkenliği için kahvaltı öğününü atlamaması gerekiyor. Bedenimizin ihtiyacı olan yakıt ortamda yok ise istenilen başarı, konsantre sağlanamıyor. Bu yüzden kahvaltıda glikoz kaynağı karbonhidrat önemli fakat yanında da protein yenilmesi gerekiyor. Böylece gün içerisinde kan şekeri dengesi korunmuş ve dinç kalmış olursunuz.

  1. HER GÜN 1 ELMA YE!

Her gün 1 elma yemek için çok güçlü sebeplerimiz var. Yapılan çalışmalarda elmanın astım, kardiyovasküler hastalıklar, kanser gibi hastalıkların görülme riskini düşürdüğünü, LDL(kötü kolesterol) kolesterolün düşürülmesinde etkili olduğu, Alzheimer hastalığının geciktirilmesinde etkili olduğu, kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediği görülmüştür. Bu yüzden elma yemeyi alışkanlık haline getirmenizde fayda var.

  1. ARA ÖĞÜN YAPIN

Çoğumuz ara öğünü atlıyor, zaman bulamıyor veya acıkmadığımız için yapma gereği hissetmiyoruz. Fakat ara öğünde ufak sağlıklı atıştırmalıklarla kan şekerinizi dengede tutmuş ve metabolizmanızı hızlandırmış olursunuz. Özellikle iki ana öğün arasındaki zaman fazla olduğunda araya bir ara öğün sıkıştırmak hayat kurtarır. Ayrıca yaptmış olduğunuz bu küçük ara öğünler bir sonraki öğünde daha kontrollü yemenizi sağlar. Böylece aşırı bir açlık hissini önlemiş olursunuz.

  1. AÇIK HAVADA 1 SAAT YÜRÜYÜN

Yapılan çalışmalar açık havada yürümenin daha çok yağ yaktığını ve psikolojik açıdan strese karşı korunduğunu gösteriyor. Günde 1 saat yürümeye özen gösterin.

  1. 5 PORSİYON SEBZE MEYVE TÜKETİN

Dünya Sağlık Örgütü, günde 5 porsiyon sebze meyve tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Çalışmalar sebze meyve tüketenlerin yüksek tansiyon, obezite, kanser, kalp hastalıkları gibi birçok hastalığa yakalanmanın daha az olduğunu göstermektedir.

  1.  GEÇ SAATLERDE YEMEK YEMEYİN

Gecelerin uzamaya başlamasıyla akşam yemeği sonrası tüketilen atıştırmalıklar da arttı. Geç saatlerde yenilen yemekle birlikte yağ yakımınız zorlaşır. Yediklerimiz bize yağ olarak dönebilir. Ayrıca daha rahat bir uyku için akşam daha az kalorili, daha hafif yiyecek ve içecekleri tüketmeniz gerekmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)