YAZ GECELERİNİN SARI ALTINI: MISIR

Yazar Deniz Zünbülcan AdıtatarDiyetisyen • 21 Ocak 2018 • Yorumlar:

Sizde yaz gecelerinin sarı altını mısırı severek tüketenlerden fakat neden tüketilmesi gerektiğini, nasıl- ne kadar tüketilmesi gerektiğini ve tüketirken dikkatli olunması gereken durumları bilmeyenlerdenseniz bu yazım tam size göre… Keyifli okumalar.

NEDEN?

  • Mısırın tiamin yani B1 vitamini içeriği yüksektir. İçeriğindeki yüksek tiamin ile hafızayı korumada etkilidir.

  • Mısır pantotenik asit yani B5 vitaminini içerir. Pantotenik asit yardımı ile stres altında bile enerji üretimini desteklemektedir.

  • Mısır lif, C vitamini, fosfor ve manganezinde iyi bir kaynağıdır.

  • Yüksek posa içeriği ile barsak hareketlerinin hızlandırılmasına yardımcı olur.

  • İçeriğindeki folat ile kalp sağlığını destekleyici etki göstermektedir. Aynı zamanda folat, doğum anomalilerini engellemenin yanı sıra homosistein seviyelerini düşürmeye yardımcı olmaktadır.

  • Mısır yağının doymuş yağ asidi miktarı düşüktür bu nedenle damar sertliği, kalp damar rahatsızlığı olan hastalar tüketebilir.

  • Mısır antioksidan yani vücudumuzu serbest radikallerden koruyucu etkiye sahiptir. Bu özeliği ile kansere ve kalp hastalıklarına karşı da koruyucudur.

  • Akciğer kanseri gelişim riskini önemli düzeyde azaltan karotenoid olan beta-kriptoksantinden zengindir.

  • Mısır gluten proteinini içermemektedir. Bu nedenle gluten duyarlılığı olan kişiler mısırı tüketmelerine engel olacak başka bir rahatsızlıkları yoksa rahatlıkla tüketebilirler.


NASIL VE NE KADAR?

Ara öğünlerinizde tüketeceğiniz her küçük boy mısır veya yarım orta boy mısır bir dilim ekmeğe eş değerdir. Közlenmiş mısır kanserojen maddeleri içerebilir bu nedenle öncelikli tercihiniz haşlanmış mısır olmalıdır. Son zamanlarda mısırın popüler hali olan bardakta satılan mısırları da tüketebilirsiniz fakat dikkat etmeniz gereken nokta lezzet vermek için mısıra karıştırılan tereyağı gibi yağlı besinlerden, soslardan uzak durmak ve çok tuzlu tüketmemeye dikkat etmektir. Mısırı iyice çiğneyip sindirimi ağızda başlatmanız içeriğindeki şekeri hissetmenizi ve tatlı ihtiyacınızı karşılamanızı sağlayacaktır.

 

TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR NELER?

Besinlerin, kan şekerini yükseltme hızlarına "glisemik indeks" denir. Her besinin, yemek sonrası kan şekerini yükseltme hızı farklıdır. Yani glisemik indekleri farklıdır. Glisemik indeksi yüksek olan besinler, kan şekerinizi hızla yükseltir ve devamlı açlık hissi yaratırlar. Mısırın yağ içeriği glisemik indeksini düşürücü etki yapar bu nedenle kan şekerini ani yükseltici etkisi belirgin değildir. Diyabetik hastaların diyetlerinde kontrollü bir şekilde tüketmesinde yarar vardır. Ayrıca posalı ve yağlı bir besin olduğu için bağırsak hareketlerini artırabilir. İshal olan bireyler mısırı tüketirken dikkatli olmalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)