Yeniden Sınava Hazırlananlara 6 Önemli Tavsiye

Yazar Saliha Kübra KalkanPsikolog • 18 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Kimi zaman deneme yanılmalarla da öğreneceğiniz şeyler olur hayatta. Yeni stratejiler geliştirir, daha temkinli olmaya gayret gösterirsiniz. Kayıp görünen şeyler, belki de gerçekleşmek üzere en doğru zamanı beklemektedirler… Hem birçok yeni bilgiyle kavuşmuş olursunuz hayallerinize. Öyle de, üniversite sınavlarına birden fazla girme şansınız vardır mesela. Ve bazen “bu sefer kararlıyım, farklı yollar deneyeceğim!” dedirtir size.

Yeniden üniversite sınavlarına hazırlanmak kolay değil elbette. Süreç içerisinde hem aileler, hem de öğrencinin kendisi yoğun gerginlikler yaşar. Ancak şu da bir gerçektir ki, iyi bir başarı için belli miktarda stres ve kaygı düzeyine herkes ihtiyaç duyar. Peki nasıl doğru hamlelerle bu sınav hazırlığını tamamlamak mümkündür?

  1. İyi bir danışman edinin! Sürecin temel gereksinimlerinden biridir yüksek motivasyon. Zaman zaman başarınızda iniş çıkışlar yaşayabilirsiniz. Fakat böyle anlarda ellerinizden tutacak, sizi ayağa kaldıracak bir danışmanın varlığı, çabuk toparlanmanızı sağlar. Aynı zamanda her kaybedişin, yeni şeyler öğrenmek olduğunu fark ettirir size.

  2. Doğru hedefler koyun! Kabiliyetinize uygun, keyif aldığınız ve başarma olasılığınız yüksek alanları tercih ederek, neyi tam olarak istediğinizi somutlaştırın. Böylelikle kendini programlayan zihin hayallerinize daha kolay uzanır. Hem unutmayın ki; Servet-i Fünun için Fransa’ya gidip nasıl yapıldığını yerinde öğrenen Türk edebiyatçıları, daha sonra Türkiye’ye taşımışlardı bu edebiyatı.  Yani önce hayallerini somutlaştırdılar…

  3. Doğru kaynaklar seçin! iyi bir hazırlık süreci için kalitesine güvendiğiniz araç gereçleri, etrafınızdaki bilir kişilere sorarak öğrenebilirsiniz. Ayrıca gideceğiniz eğitim merkezinin de içinize sindiğinden emin olun.

  4. İyi bir çalışma ortamı kurun! Dikkatinizi dağıtacak eşyaları ortadan kaldırmalısınız. Size huzur sağlayacak bir çiçek saksısını odanızın bir köşesine yerleştirebilirsiniz. Önemli olan, sade ve düzenli bir çalışma odası düzenleyebilmenizdir.

  5. Kendinizin terapisti olun! Bir önceki sınavda eksik gördüğünüz ne varsa hazırlık adına, onları listeleyin. Başarıyı istediğinizi kendinize hatırlatın. Bazen inişler de yaşayabilirsiniz. Fakat tüm bunların normal olduğunu, istikrarla çalışmaya devam ettiğinizde başarının da kaçınılmaz olduğunu düşünün. Kaybedenler genellikle ilk başarısızlıkları sırasında vazgeçenlerdir çünkü.

  6. Başarılı insanları tanıyın! Onların hayatlarında, belki de duygularınıza tercüman olacak kesitler yakalayabileceksiniz. “Ben de aynı şeyleri yaşamış ve hissetmiştim” dediğinizde, normalleştirme yaparak, yalnız olmadığınızı göreceksiniz. Başaran insanların pes etmediğini görmek ise enerjinizi arttıracaktır.

O halde denilebilir ki; kazanmak, doğru hamlelerin bir sonucudur!

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Saliha Kübra Kalkan Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)