Yetişkinlerde Ortodonti Tedavisi

Yazar Meltem Mutlu GülerOrtodontist • 15 Ekim 2017 • Yorumlar:

Ortodontik tedavilerde yaş sınırlaması var mıdır?

Toplumda yaygın görüş ortodontik tedavilerin sadece çocuklara uygulandığı yönündedir. Ancak bu kesinlikle yanlış bir bilgi. Ağız ve diş sağlığı yerinde olan her bireye her yaşta ortodontik tedavi uygulanabilir.

 

Yetişkinlerde ortodontik tedavinin hedefleri nedir? Hangi problemler düzeltilebilir?

Tüm ortodontik tedavilerin hedefi, estetik ve fonksiyonel açıdan doğru diş dizilimi ve kapanış ilişkisinin sağlanmasıdır.

 

Dişçapraşıklıklarınınve dişler arasındakiboşlukların tedavisi(Diastema tedavisi),

Dişselkapanış problemlerinindüzeltilmesi,

Diş çekimi sonrasıçekim boşluğuna kayan dişlerin pozisyonlarınındüzeltilmesi,

Implant yapılması gereken ancakimplant için yeterli mesafenin olmadığıdurumlarda uygun alanın oluşturulması,

Bazıçene eklem problemlerinintedavisinde,

Ortognatik cerrahi ile birlikteçene ilişkilerindeki problemlerin düzeltilmesi(Alt/Ust çenenin ileride/geride olması, çene darlığı vb.) gibi konular en temel ortodonti hedeflerindendir.

 

Çocukken ortodontik tedavi yaptırmadım. Şimdi neden yaptırmalıyım?

Ortodontik tedavidişlerinizdeki çapraşıklık ve kapanış problemlerininen doğal çözüm yoludur.Dişlerinizin pozisyonlarındaki problemler ortodontik tedavi ile kolaylıkla düzelebilir. Böylece hiçbir restorasyon olmadankendi doğal dişlerinizle sağlıklı bir gülüşesahip olmuş olursunuz.

 

Dişlerimdeki çapraşıklıklardan estetik olarak rahatsız değilim. Yine de ortodontik tedavi yaptırmalı mıyım?

Ortodontik tedavi sadece estetik sebeplerden dolayı yapılmamaktadır. Hiç farkında olmadığınız birkapanış probleminizya da farklı ortodontik problemleriniz olabilir. Bazı problemlerinteşhisi ancak bir ortodontistin muayenesi sonucundaolabilir. Böylece ileride oluşabilecek çene eklemi rahatsızlıkları, çiğneme problemleri gibi sorunların önüne geçilebilir.

Dişlerdekiçapraşıklıklar, dişleriniziiyi fırçalayamamanızasebep olur ve ağız hijyeninin idame ettirilmesi zorlaşır.

 

Dişlerdeki çapraşıklıkların ağız hijyeni ile ilişkisi nedir?

Çapraşıklık problemleri olan kişiler, diş bakımlarına ne kadar özen gösterseler bile ağız hijyenlerini yeterli ölçüde sağlayamazlar. Zamanladiş çürükleri, diş eti problemleri, ağız kokusugibi sorunlar oluşur. Dişlerin birbirine komşuarayüz bölgelerinde diş çürüklerioldukça sık görülür. Çapraşıklık nedeniyle bu çürüklerin tespiti zorlaşır.

 

Yaşla birlikte dişlerin hareketi zorlaşır mı? Yetişkinlerde ortodontik tedavisi süresi daha mı uzundur?

Ortodontik tedavilerde süreyi belirleyen en önemli faktörproblem listesinde neler olduğu ve bu problemlerin derecesidir. Örneğin çapraşıklık problemi sebebiyle ortodontik tedaviye ihtiyacınız olduğunu düşünelim. Dişlerdeki çapraşıklık miktarı; hafif, orta ve şiddetli olarak tanımlanır. Böyle bir durumda tedavi süresi çapraşıklık miktarıyla orantılı olarak değişecektir.

 

Tel tedavisine alışmak ne kadar zaman alır?

Bazı kişiler 1-2 günde alışır. Adaptasyon süreci maksimum 7- 10 gün sürmektedir.

 

Tel tedavisi sosyal hayatımı ve iş hayatımı etkiler mi?

Etkiler, hem de pozitif etkiler. Gün geçtikçe düzelen dişlerinizi görmek sizi etkiler. Diş sağlığına verdiğiniz önem, çevrenizdekileri etkiler. Sağlıklı ve güzel bir gülüşe sahip olmak hayatınızın her alanını tartışmasız pozitif yönde etkiler.

 

İyi ama süreç? İş hayatım, özel hayatım…

Malesef çoğu kişide tel tedavisine karşı bir önyargı bulunmakta. Ancaktedaviye karşı oluşan bu önyargı kişinin önceki deneyimlerinden değil çevresinden aldığı duyumlardan kaynaklı.Tedaviye başlayan kişiler, sürecin hiç de korktukları kadar zor olmadığını söylemekteler. Unutmayın ki siz bir tür tedaviye karar veriyorsunuz ve bunu estetik olduğu kadar sağlıklı dişlere sahip olmak için yapıyorsunuz.

 

Yazının ikinci bölümündeYetişkin Ortodontisinde Tedavi Alternatiflerinedeğineceğiz.Sizde merak ettiklerinizi bana sorabilir, hatta yazıların konusunu birlikte oluşturabiliriz.

Sağlıkla güldüğünüz mutlu bir hafta olsun. Sevgiyle kalın!

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)