YÜKSEK PROTEİNLİ DİYETİN SONUÇLARI VE GÖRÜNMEYEN YÜZÜ

Yazar Gülsüm Kasapoğlu BaylıDiyetisyen • 2 Haziran 2017 • Yorumlar:

YÜKSEK PROTEİNLİ DİYETİN SONUÇLARI VE GÖRÜNMEYEN YÜZÜ

Günümüzde Dukan diyeti gibi birçok yüksek proteinli diyetler kitaplardan okunarak uygulanmakta. Birçok kişi bu diyetleri uygulayarak daha hızlı kilo vermek istiyor olabilir. Ama dengeli ve sağlıklı beslenmek için protein, karbonhidrat ve yağ gerektiği miktarlarda alınmalıdır.

Aslında bu diyet düzenli spor ile alışkanlık haline getirilmediği ve dikkatli olunduğu sürece uygulanabilir. Bunun için de dengeli bir plan yapılması gerekir. Dengeli bir plan ise iyi bir beslenme uzmanından geçer. Bu diyetlerle siz sadece protein aldığınızı düşünürsünüz fakat protein alırken bir yandan da kolesterol ve yağ alırsınız. Örneğin; en bilinen kırmızı et, kaliteli protein içerirken bir yanda da aldığınız protein kadar yağı da önemli oranlarda içerir.

Yayınlanan bir makalede; protein alımı %30 arttırılan bireylerin gün içinde 450 kkal’ den az tükettikleri görülmüştür. Ancak bu konu hala tartışmaya açıktır.

  • Neden Proteinli besinlerle daha kolay kilo verilir?

Çünkü protein ağırlıklı beslenmede vücudun istirahatte harcadığı enerji miktarı (vücudun kendi kendine yaktığı enerji) artar. Kişi daha çabuk ve daha çok kilo verir. Proteinlerin midenizi terk etmesi için daha uzun zamana ihtiyacı vardır ve uzun süre tok hissedersiniz. Ayrıca proteinler, karbonhidrat ve şeker içermedikleri için insülini uyarmazlar. Ama her şey buraya kadar yolunda gözükür. Oysa bu olumlu yönlerinin yanında olumsuz sonuçları da yer almakta;

Bu tür diyetlerde ketozis dediğimiz durum oluşur. Ketozis; açlıkta oluşan keton cisimciklerinin kanda artması ve idrarda görülmesiyle ortaya çıkan bir durumdur. Ağızda aseton(açlıkta oluşan kokunun nedenidir.) artar. Yani sonuç olarak vücudunuz kullanmak için yeterli karbonhidrat bulamadığında kendi kas dokusundan harcama yapar. Görüntüde zayıflarsınız ama vücut içi yağlanmanız artar, iç organlarda harabiyet ve kas kayıpları oluşur.

Aynı zamanda üremi(kanda ürenin artması ) ,sıvı-elektrolit dengesizliği, kalp ritim bozuklukları, halsizlik, unutkanlıkları, konsantrasyon bozulması gibi şikayetleriniz ortaya çıkar.

  • Önerilen protein miktarı ne kadar olmalıdır?

Sağlıklı ve dengeli beslenmek için her birey kg başına 0,8-1 gram arasında protein tüketmelidir. Örneğin; 60 kilo olan bir kişi yaklaşık 50-60 gram protein almalıdır. Ancak her öğün için de, 27-30 gramdan fazla protein alınmaması gerekiyor.

Bazı besinlerin protein değerlerinden bahsedecek olursak;

  • 1 yumurta ortalama 50 gramdır ve 6 gram protein içerir.
  • 4 yemek kaşığı kurubaklagil yemeği ya da 1 kase mercimek çorbası 5 gram protein içerir.
  • 1 su bardağı süt 6 gram protein içerir.

Birçok kişi yüksek protein içeriğiyle zayıflamayı sağlayan kitapları okuyarak diyet uygulamakta. Ama bunun sonucunda nelerle karşılaşacakları tabi ki kitaplarda yer almamakta. Eğer bir diyet yapıyorsanız öncelikle bilinçli olmanız gerekir. Bilinçli bir diyet bir beslenme uzmanına danışmakla mümkündür. Size özel beslenme planı ile emin adımlarla ilerlemenizi dilerim.
Sağlıkla kalın, fit kalın.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)