Yüz Estetiği

ALIN GERME VE KAŞ ASKILAMA

Alın germe ve kaş asma kimlere yapılabilir?

İlerleyen yaş ile birlikte diğer dokularda olduğu gibi alın bölgesi ve kaşlar da yerçekimine yenik düşerek aşağı doğru yer değiştirir. Alın ve göz çevresindeki mimik kaslarının hareketinden ötürü alın ve göz çevresinde belirgin çizgiler ortaya çıkar. Tüm bu etkiler yaşlı, yorgun ve kızgın bir yüz ifadesine neden olur. Alın germe ve kaş asma gibi prosedürler genelde beraber yapılan ameliyatlardır ve sıklıkla göz kapağı estetiği ve/veya yüz germe ameliyatı ile beraber kombine olarak uygulanabilir.

Ameliyat esnasında neler yapılır?

Ameliyat sedasyon destekli lokal anestezi veya genel anestezi altında yapılabilir. En sık olarak uygulanan üç yöntem vardır. Alın ile ilgili problemi olmayan, sadece kaş kaldırma isteyen hastalarda endoskopik kaş asma yöntemleri uygulanabilir. Bu teknikte saçlı deride yapılan birkaç adet 1-2 cm lik kesiler ile ameliyat yapılır. Bu yöntemin dezavantajı erken dönemde nüks ihtimalinin daha yüksek olmasıdır. Diğer iki yaklaşımda hem alındaki çizgilenmeler düzeltilebilir hem de kaş asma işlemi yapılabilir ve bunlarda nüks görülme ihtimali daha düşüktür. Yöntemlerden ilki alın saç çizgisi üzerinde, ikincisi ise alın saç çizgisinin 5 cm gerisinde iki kulak arası mesafede kesi hattına neden olan yöntemlerdir. İlk yöntemde alın saç çizgisinin yeri değişmez ve alında uyuşukluğa daha az sebep olur, ancak görülebilir bir iz oluşabilir. İkinci yöntemde ise kesi hattı saçlı deri içerisinde olduğu için dışarıdan görülmez, ancak alın saç çizgisi yukarı doğru yer değiştirebilir ve alındaki uyuşukluk daha uzun sürer. Hastanın ihtiyacına göre en uygun yönteme hasta ile birlikte karar verilir.

Ameliyat sonrası bakım nasıldır?

Hastalar aynı gün veya ameliyatın ertesi günü taburcu edilir. Buz uygulaması önerilebilir. Birkaç gün içerisinde günlük yaşantıya dönülebilir. 2-3 hafta sonra egzersizlere başlanabilir.

YÜZ GERME

Yüz germe ameliyatı ne amaçla yapılır?

İlerleyen yaş ile birlikte ciltte elastikiyet kaybı, cilt altı yağ birikimi ve yumuşak dokuların yerçekimine yenik düşmesi sonucu alın, göz kapakları, yüz ve boyun bölgesinde sarkıklıklar, birikimler ve bantlar meydana gelir. Bu durum da kişinin görünümünün yaşlı ve yorgun olmasına sebep olur. Yüz germe ameliyatı aslında anlatılan bu deformitelerin hastaya göre bir veya birkaç tanesinin birlikte düzeltilerek daha genç ve canlı görünüm elde etme amacıyla yapılır.

Ameliyat esnasında neler yapılır?

Sıklıkla genel anestezi tercih edilir. Kulak önünden yapılan dik bir kesi ile girilir. Beraberinde kaş kaldırma yapılacaksa yukarıda saçlı deriye, boyun germe de yapılacak ise kesi kulak arkasına doğru uzatılır. Bu sayede mevcut izler saçlı deriye, kulak önündeki doğal kıvrımlara ve kulak arkasına saklanır. Cilt ve cilt altı yumuşak dokular serbestleştirilir. Gıdık bölgesinde yağ birikimi varsa liposakşın ile, boyun kaslarında fazlalık varsa çene altından 3-4 cm lik kesi ile girilerek müdahale yapılır. Her bir anatomik bölgedeki problem düzeltilecek şekilde germe işlemi yapıldıktan sonra fazla cilt çıkarılarak kesi hattı kulak arkasında saklanacak şekilde ameliyat sonlandırılır. İhtiyacı olan uygun hastalarda aynı seansta üst ve alt göz kapağı estetiği, orta yüz germe ve çene ucu estetiği de yapılabilir.

Ameliyattan sonra bakım nasıldır?

Hastanede sıklıkla 1-2 gece kalınır. Taburcu sonrası banyo yapılabilir. 2-3. günde şişlikler maksimumdur ve daha sonra giderek azalarak 7-10. günde minimuma iner. İkinci haftadan sonra sıklıkla işe dönülebilir. Dokuların tamamen oturup yüzün son şeklini alması için üç aya ihtiyaç vardır.

BOYUN GERME

Boyun germe ameliyatı kimlere yapılır?

    Aslında boyun germe ameliyatı sıklıkla tek başına yapılan bir ameliyat değildir. Yüz germe ameliyatı ile kombine edilir. Fakat bazı durumlarda daha genç yaşlarda gıdık bölgesindeki yağlı doku artışı ve boyun çene açısının artmış olduğu hastalarda izole olarak bu bölgelere liposakşın ve/veya cerrahi ile müdahale yapılabilir. Hatta bu ameliyatlara örümcek ağı estetiği diye de tabir edilen ip ile boyun germe müdahalesi de eklenebilir. Hastalar aynı gün veya ertesi gün taburcu edilir. Birkaç gün içerisinde günlük yaşantılarına dönebilir.

ÇENE UCU ESTETİĞİ

Çene ucu estetiği kimlere yapılır?

    Çene ucu estetiği temel olarak iki tip hastaya yapılır. Çene ucu uzun olan veya kısa olan hastalar. Bu ameliyat tek başına yapılabildiği gibi rinoplasti ve alın bölgesine yağ enjeksiyonu ile beraber de uygulanabilir.

Ameliyat esnasında neler yapılır?

    Hastanın özelliğine göre ağı izinden veya çene altında gıdık çizgisinden girilir. Çene ucu uzun olan hastalarda çene ucu törpülenmesi ve/veya çene ucunun geriye alınması işlemi yapılır. çene ucu kısa olan hastalarda ise silikon veya poröz polietilen protezler ile ya da çene ucu kemiğine müdahale yapılarak plak ve vida ile ilerletilebilir. Bunların haricinde hiç kesi yapmadan da çene ucuna yağ enjeksiyonu yapılarak çene ucunun uzatılması sağlanabilir. Yapılacak tekniğe hasta ile birlikte karar verilerek en uygun yöntem seçilir.

Ameliyat sonrası bakım nasıldır?

    Hastalar sıklıkla aynı gün veya ertesi gün taburcu edilir. Ameliyattan sonraki gün banyo yapılabilir. birkaç gün içerisinde günlük yaşantıya dönülebilir.
 

GAMZE ESTETİĞİ

  1. Gamze estetiği nedir?

Yanak gamzesi kişilerin yüz ifadesine çok belirgin pozitif katkıda bulunan dinamik çukurluklardır. Gülümseme ile ortaya çıkarken, mimik yapmadığımızda belirsizleşir. Doğal olan da budur. Geçmişte tarihte birçok millet tarafından doğal bir aksesuar, bir ziynet unsuru olarak görülmüştür. 

  1. Gamze estetiğini kimler yaptırabilir?

18 yaşından büyük, lokal anestezi almasında herhangi bir sakınca (ek hastalik vs) olmayan herkes için planlama yapılabilir. Bu kriterleri karşılayan herkes üst yaş sınırı olmaksızın küçük bir müdahale ile yanak gamzesi sahibi olabilir.

  1. Gamze estetiği ne kadar sürede gerçekleşir?

Işlem ameliyathane şartlarında tamamen lokal anestezi ile yapılır. Bütün işlem ağız içinden yapıldığı için ciltte herhangi bir kesi veya yaraya sebep olmaz. Her iki yanak için planlama yapılacak ise yarım saat, tek tarafa yapıldığında ise 15 dakika kadar sürer. Müdahaleden hemen sonra hastalar taburcu edilebilir, hastanede yatmaya ihtiyaç yoktur.

  1. Ameliyat sonrası süreç nasıldır?

Ameliyattan hemen sonra hasta taburcu edilir. Ilk birkaç gün yumuşak sıvı gıdalarla beslenme, antibiyotik ve ağız içerisinde enfeksiyonu önlemek için gargara ve sprey önerilir. Herhangi bir ağrı sızı olması beklenmez. Ilk birkaç hafta statik, yani hem mimik yaparken hem de mimik yapmazken de mevcut olan gamzeler elde edilir. 2-3 hafta içerisinde dokular iyileştikçe dinamik, yani mimik yaparken görünür olan, fakat mimik yapmazken belirsiz olan doğal bir yanak gamzesi elde edilir.
 

  1. Bu ameliyatı bir daha yaptırmak gerekir mi?

Daha önceden uygulanmış olan geçici yanak gamzesi oluşturan yöntemler de mevcut fakat bu yöntemler günümüzde pek tercih edilmemektedir. Uygun koşullarda, uygun teknikler ve deneyimli ellerde kalıcı sonuçlar elde edilir ve tekrar ameliyat yapılmasına ihtiyaç olunması pek olası değildir.

  1. Günlük hayatımı etkiler mi?

Müdahaleden hemen sonra hastalar günlük rutinlerine devam edebilirler. Herhangi bir istirahat veya nekahat dönemine ihtiyaç yoktur. Kişilerin iş ve sosyal hayatının aksamasına neden olunmaz.
 

  1. İstediğimiz gibi bir gamzeye sahip olabilir miyiz?

Vücudun heryerinde olduğu gibi doğal yanak gamzesinin de belli oranlari ve ölçümleri vardır. Bu oran ve ölçümler hem gamzenin şekil ve lokalizasyonunu belirlemek hem de cilt altındaki damar ve sinir yapılarına zarar vermemek için ciddi önem arz eder. Bu tür dinamiklere dikkat edilmediği ve yanak anatomisinin göz önünde bulundurumadığı durumlarda bu bölgedeki yapılara zarar verilme ihtimali olabilir. 

  1. Gamze estetiği hangi bölgelere yapılır?

Gamze estetiği dendiğinde ilk akla gelen yanak gamzesi olduğu için daha çok bu konuya değinmekte fayda görüyorum fakat bunun haricinde de vücudun farklı bölgelerinde farklı şekillerde gamze ve cilt çöküntüleri mevcut olabilir. Yanak gamzesinden sonra en çok talep edileni ise venüs V’si de denen bel gamzesidir. Gövde ve bel bölgesine liposuction işlemi yapılan hastalarda bel kavsi derinleştirilerek bel bölgesinde de cilt çöküntüleri yani gamzeler elde edilebilir.

  1. Gamze estetiği sonrasında acı/ağrı olur mu?

Son derece küçük bir işlemdir ve sonrasında herhangi bir ağrı, acı, sızı gibi şeylerin ortaya çıkması beklenen bir durum değildir.

  1. Gamze estetiği nasıl yapılır?

Ameliyat öncesinde gerekli muayene yapılıp medikal geçmiş sorgulandıktan sonra hastanın ameliyat için herhangi bir engel durumu yok ise bazı basit laboratuar testleri yapılır. Test sonuçları da normal ise eğer hastanın yanak bölgesinde gerekli çizimler yapılarak lokal anestezi ile ameliyathane ortamında hastayı uyutmadan ağız içerisinden müdahale tamamlanır.

GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİ VE PİTOZ CERRAHİSİ

Göz kapağı estetiği ne amaçla yapılır?

    İlerleyen yaş ile beraber alt ve üst göz kapaklarında sarkma, cilt fazlalığı ve yağ yastıkçıklarında fıtıklaşma ortaya çıkar. Bu durum kişinin yorgun, depresif ve yaşlı görünümüne sebep olur ve hatta özellikle üst göz kapaklarında ileri boyutta şikayeti olan hastalarda görüş alanında kısıtlılıklar dahi görülmektedir. Bazı kişilerde genetik yatkınlıktan ötürü yirmili yaşlarda bile buna benzer şikayetler ortaya çıkmaktadır. Sayılan şikayetlerin çözümü için bilinen en etkili yöntem göz kapaklarına düzeltici ameliyatlar yapılmasıdır.

Göz kapağı pitozu nedir?

    Üst göz kapaklarının doğuştan veya sonradan aşağı doğru sarkması durumunu ifade eder. Beraberinde genellikle cilt fazlalığı da mevcuttur. Bu tür hastalarda da şikayet yine yorgun ve depresif yüz ifadesi ve sarkıklığın miktarına göre görüş alanı kısıtlılığıdır. Temel sorun genelde üst göz kapağını kaldıran kas mekanizmasının yetersiz çalışması ve/veya uzunluğunun fazla olmasıdır. Hastalara ameliyat esnasında şikayetin derecesine göre kas kısaltma ameliyatları veya kas transferleri yapılabilir. Çocukluk çağında özellikle ileri boyutta göz kapağı düşüklüğü olan hastalarda ilerleyen dönemlerde görme kayıplarına da sebep olma ihtimali olduğundan ötürü tespit edildiği anda ameliyat yapılması uygun olacaktır.

Ameliyat esnasında neler yapılır?

    Hastalara lokal veya genel anestezi altında ameliyat yapılır. Üst göz kapağındaki fazla cilt ve yağ dokusu çıkarılır. Alt göz kapağının cilt veya mukozasından girilerek göz altı torbalanmaya sebep olan yağ dokuları çıkarılır veya aşağı doğru yer değiştirilir. Eğer endikasyonu varsa orta yüz germe ameliyatı da alt göz kapağı ameliyatına ilave edilir. Estetik bantlarla ameliyata son verilir.

Ameliyat sonrası bakım nasıldır?

    Hastalar aynı gün veya ertesi gün taburcu edilirler. Birkaç gün içerisinde günlük yaşantıya dönülebilir. şişlik ve morluklar yaklaşık bir haftada geçer. Beşinci günde dikişler alınır.

KEPÇE KULAK

Kepçe kulak nedir?

    Kepçe kulağın bazı komponentleri vardır. Bunlar konka denen kulak çanağının aşırı gelişmiş olması, kulak ve kafa arasındaki açının artmış olması, kulak kıvrımlarının silikleşmesi vb ile karakterize doğumsal bir anomalidir. Sayılan komponentlerden bir veya birkaç tanesinin görülme  durumuna kepçe kulak deformitesi denir.

Ameliyat kimlere yapılmalıdır?

    Kepçe kulak deformitesi olan ve ameliyata engel durumu bulunmayan beş yaş ve üzeri her hastaya bu ameliyat uygulanabilir. Hastaların küçük yaşlarda ameliyat olmaları önerilir. Bu sayede çocukların kulak kıkırdakları erişkine nazaran daha yumuşak ve şekillendirilebilir olmasından ötürü daha iyi sonuç alınabilir, hem de okul çağındaki çocuklarda akran zorbalığı yaşanmasını ve çocuğun bu nedenle depresif durumlara girme ihtimalini ortadan kaldırır.

Operasyonda ne gibi işlemler yapılır?

    Çocuklarda genel anestezi, erişkinlerde ise genel veya duruma göre lokal anestezi ile ameliyat yapılabilir. Kulak arkasından yapılan kesi ile girilir, kulağın ön kısmında herhangi bir kesi olmaz. Dolayısıyla kulakta görünür herhangi bir ize sebep olma olasılığı yoktur. Hastanın deformitesinin özelliğine göre çeşitli düzeltme teknikleri uygulanır. Kulak çanağı büyük olan hastalardan kıkırdak çıkarılması, açıların düzeltilmesi ve silikleşen kulak kıvrımlarını ortaya çıkarmak için kıkırdakların zayıflatılması ve çeşitli dikiş yöntemleri ile deformitelerin düzeltilmesi gibi bir dizi işlem yapılır.

Ameliyat sonrasında hastaları neler bekliyor?

    Hastalar sıklıkla aynı gün veya ertesi gün taburcu edilir. Ameliyat sonrası dönemde ağrı duyulması beklenmez. Kulakları yeni pozisyonunda tutmak için üç yada dört hafta sıkı olmayacak şekilde saç bandı kullanılır. Ameliyat sonrası üçüncü günde banyo yapılabilir. Hastalar sıklıkla iki üç gün içerisinde günlük yaşantılarına dönebilecek duruma gelirler.

ORTA YÜZ GERME

Orta yüz germe kimlere yapılır?

    Kabaca nazolabial oluk, elmacık kemiği ve alt göz kapağı arasında kalan üçgen şeklindeki anatomik bölgeye orta yüz bölgesi denir. Bu bölgedeki sarkmalar cilt altı yağ yastıkçıklarında gerilemeler ile beraber nazolabial oluk ve alt göz kapağı altındaki gözyaşı oluğu belirginleşir, normalde yuvarlak ve dolgun hatlara sahip olan orta yüz bölgesi daha köşeli ve düz hale gelerek yorgun ve yaşlı bir yüz ifadesi oluşumuna sebep olur. Ameliyat esnasında sayılan sorunların çözümüne yönelik girişimler yapılır.

Ameliyatta neler yapılır?

    Sıklıkla genel anestezi tercih edilir. Eğer alt göz kapaklarına da müdahale edilecek ise alt göz kapağından yapılan kesi ile kemik üzerinde aşağı doğru yer değiştirmiş olan yumuşak dokular serbestleştirilerek yukarı doğru askılanır. Alt göz kapağına müdahale edilmeyecek ise endoskopik yöntem kullanılabilir. Bu durumda şakak bölgesindeki saçlı deriden girilerek endoskop yardımıyla orta yüz bölgesine ulaşılır, gerekirse ağız içinde üst dudak ile diş eti arasından da girilerek dokular serbestleştirilir ve şakak bölgesindeki sıkı sağlam dokulara askılanır. Yüz bandajlaması ile operasyona son verilir.

Ameliyat sonrası bakım nasıldır?

    Hastalar aynı gün veya ertesi gün taburcu edilir. Şişlik ve morluklar sıklıkla bir hafta içerisinde geriler. İlk haftada işe geri dönülebilir. 5-7. günde dikişler alınır.

PROFİLOPLASTİ

Profiloplasti nedir? 

    Diğer vücut bölgelerinde de olduğu gibi yüzün bütün ünitelerini kombine olarak görüp değerlendirmek ve bu ünitelerin kendi arasında bir ahenk içerisinde olmasını sağlamak gerekir. Son yıllarda bu anlayışla beraber artık hastaların şikayeti genelde burun ile ilgili olan şekil bozuklukları olsa bile aslında bazen mevcut olan deformiteyi daha çok ortaya çıkaran şeyin alın, çene ucu veya elmacık kemiği ile ilgili problemler olabileceği öngörülmüştür.  Özetle yüz profilini oluşturan tüm ünitelerin bütünsel olarak ele alınıp planlama ve müdahalenin bu yönde yapılması işlemine profiloplasti denmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Ersin Gönüllü Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)