Acı, Öfke ve EMDR

Yazar Harun GülPsikolog • 27 Ocak 2022 • Yorumlar:

Benim de uygulayıcısı olduğum EMDR terapisi ile yapılan bir araştırmaya göre, diğer bir terapi türü ile EMDR karşılaştırıldığında ortaya çıkan sonuç dikkat çekicidir. Şöyle ki EMDR uygulanan kişilerde sevilenlerle ilgili bir rahatlama duygusuyla birlikte gelen olumlu anıların çok daha fazla hatırlanmasıyla sonuçlandığı gözlenmiştir (Francine Shapiro) . Takılıp kalan insanlar vardır. Çünkü bu kişiler acısının yok olmasına izin vererek sevdiklerine saygılarının da kalmayacağından ya da bağlarını yitireceklerinden de korkarlar. Ancak araştırma ve klinik deneyimlerimiz göstermektedir ki bu doğru değildir. Bunun tam aksine kişi acısını hazmettiğinde, sindirdiğinde de duyguları (sevgi, saygı, duygusal bağ ) var olmaya devam edecektir. Onunla ilgili olumlu/güzel anıları daha fazla olarak hatırlanmaya devam edecektir.

Bundan dolayı acıyı bugünde, hâlihazırda içinde tutmanın, yaşantılayıp durmanın kişiye bir katkısı yoktur. Sevdiğiniz kişiye de bir katkısı olmaz aksine sevdiğiniz kişi de bu şekilde devam etmenizi istemezdi. Çünkü acıyı içinde tutmanın faturası ruh ve beden sağlığınız açısından kabarık olacaktır.

Benzer bir durumun “öfke” duygusu için de geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Geçmişte yaşadığımız bir olay sonrasında birilerine öfkeli olabilir ve bunu o günden beri içimizde tutuyor olabiliriz. Şöyle bir düşünelim!

Bu duyguyu tutuyor olmanın bize nasıl bir katkısı var? Bazı sorularla düşünmenize yardımcı olalım.

 

O olayı ya da kişiyi düşündüğümde;

 

1.       Nasıl hissediyorum? Rahat mı gergin mi?

 

2.       Bu hislerin bedenime veya beden sağlığıma olumlu bir katkısı var mı?

 

3.       Ruh sağlığıma olumlu bir katkısı var mı?

 

Sorular çoğaltılabilir biz bunlarla yetinelim ve siz bunların cevaplarını bir düşünün. Buna ek olarak ben bu soruları seanslarımda danışanlarıma yönelttiğimde aldığım cevapların hiç te içi açıcı olmadığını da ifade edebilirim. Çünkü öfke duygusunun uzun süre yaşantılanıyor olmasının psikolojimize iyi gelmediği aşikâr. Bunun sonucu olarak vücudumuzda salgılanan bazı hormonlar dolayısıyla beden sağlığımızı da olumsuz etkilediğini biliyoruz. Bu zararları zihninizde canlandırabilmeniz için küçük bir örnek verelim. Bunu isterseniz şimdi imkan varsa kalkıp deneyin(yapabilirseniz daha etkili olacaktır) veya hayal edin. İki elinize yarım (0,5) Lt’lik su alın ve bunları kollarınız öne doğru olacak şekilde kaldırın. Bu şekilde kaç dakika durabilirsiniz? Bir süre bu şekilde durduktan sonra ne oluyor? Kollarınıza ne oluyor? Zorlandınız mı? vb sorularla bu deneyimin etkilerini fark edin. İşte öfkeyi de bu zararlarına rağmen daha ne kadar tutmaya devam edebilirsiniz? Kaldı ki siz tüm bunları yaşarken o kişi bu durumdan haberdar mı? Ya da sizin öfkenizi canlı tutmanızın ona bir zarar var mı? Bu soruların cevabını çok iyi bildiğinizi sanıyorum.

 

Sonuç olarak bu duyguları tutmanın ruh ve beden sağlığına katkısı olmadığı gibi ilişkilerimizi de bozucu bir etkisi oluyor. Aile ve iş yaşantısı içerisindeki iletişimimizin olumsuz yönde seyretmesine neden oluyor. Tüm bunlara rağmen bunları tutmaya devam edecek misiniz?

 

Seanslarımızda acı ve öfke duygularınızı Emdr Terapisi ile işlemliyoruz. Öfke de acı da seans odasında yaşantılanıyor böylece başka bir ortam da yaşanmasına gerek kalmıyor.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Harun Gül Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uzm. Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Harun Gül

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uzm. Psk. Dan.

Randevu al