Okula Uyum Süreci

Yazar Harun GülPsikolojik Danışman Ve Rehber • 24 Ocak 2022 • Yorumlar:

Okul korkusu, çeşitli nedenlere bağlı olarak çocukların okula gitmeyi reddetmesi durumudur. Bu nedenler okuldan ya da aileden kaynaklanabilir.

Okul korkusu yaşayan çocukların geçmiş yaşantılarını sorguladığımızda ebeveynlerinin aşırı koruyucu bir tutum sergilediklerini görmekteyiz. Çocuklarının yapması gereken hemen her şeyi onların adına üstlenen böyle bir tutum çocukta bağımlılık duygularının gelişmesine neden olmaktadır. Bunun sonucunda da okul zamanı gelip çattığında çocuğun okula başlaması ve alışması zorlaşmaktadır. Çünkü çocuk böyle bir aile ortamından okula ortamına gittiği zaman yalnızlık duygusu ile beraber korumasız kaldığı endişesine kapılmaktadır. Bütün bunların sonucu olarak çocuk okula gitmek istemeyebilir.

Okul Korkusunun Belirtileri

· Okul saati yaklaşınca bedensel yakınmalar(baş,diş, karın ağrısı, mide bulanması vs),

· Duygusal açıdan hazır olmamak,

· Ayrılık endişesi, Annenin endişesi, İnatçı çocuk.

Ne yapmalı?

1– Okul öncesi dönemde çocuğa bazı sorumluklar verilmelidir (eşyalarını toplama, ev içi kuralları beniseme vs.). Bu dönemde hiçbir sorumluluk verilemeyen çocuk okulun getireceği sorumluluklardan kaçmak isteyecektir.

 

2– Çocuğa bağımlı olunmamalıdır ki, çocuk da anneye bağımlı olmasın. Okul korkusunun önemli nedenlerinden biri de çocuğun anneden kopamıyor olmasıdır. Aslında anneler çocuklarına bağımlı oldukları için çocuklar annelerine bağımlı hale gelirler.

 

3– Çocuğunuza okula gitmesini istemediğiniz izlenimini vermekten kaçının. Bazen anneler çocuğun yanında farkında olmadan okula gitmesini istemediğinin sinyallerini verebilmektedir (çocuğun okulda rahat edemeyeceğini veya korumasız kalacağını düşünmek ve bununu davranışlarına yansıtmak)

 

4– Henüz okula başlamamış çocuğa yöneltilen sözcüklere dikkat edilmeli. Okul korkulacak bir yermiş algısına neden olunmamalıdır. Örneğin: "Bundan sonra ders var, Orda anne-baba yok, dur bakalım orda böyle yapabilecek misin, orda ağlayayım deme öğretmen kızar, bunlar son oyunların bundan sonra ders var" gibi söylemlerden kaçının.

 

5-  Çocuğun okula gitmeyi reddetmesi halinde, çocuğu okula gitmesi için aşırı derecede ısrar etme, tehdit etme çocuğun okuldan daha fazla uzaklaşmasına neden olacaktır. Bu tarz tutumlardan kaçınmalı ve okul rehberlik servisinden yardım alınmalıdır.

 

6– Bazı ebeveynler çocuklarına ödev yapma ve oyun oynama konusunda çok ısrarcı davranırlar. Örneğin tam oyunun ortasında oyunu böler ve ödevi hatırlatırlar. Böyle bir durumda ise çocuk okula gitmediği ve daha rahat olduğu günleri özler ve okuldan soğur. Dersler konusunda ebeveyn daha çok öğretmeni devreye sokmalı ve ödev yapma saatleri ise çocuğunda onayı alınarak önceden belirlenmeli oyun-ödev dengesi sağlanmalıdır.

 

Tüm bu önerilerimizle birlikte okulunuzda bulunan rehberlik servisleri ile daima iletişim halinde olmanızda fayda var. Okulunuzdaki Psikolojik Danışmanlardan uzman desteği alabilirsiniz.

 

Ona Güvenin

 

Değerli Veli,

 

Çocuğunuzu çok seviyorsunuz ama dikkat edin sevginizle ona zarar vermeyin. Çünkü sevgi demek onun yapması gereken her şeyi sizin onun adına yapmanız demek değildir. Aksine, onu seviyorsanız ona yapabileceği bazı sorumluluklar vererek yetiştirmeye çalışın. Çünkü siz her an onun yanında olup işleri onun adına yapamazsınız. Çocuğunuzun sorumluluklarını bilen ve kendi ayakları üzerinde durabilen bir birey olmasını istiyorsanız ona güvenerek onu sevin ve bunu ona gösterin.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Harun Gül Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uzm. Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Harun Gül

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uzm. Psk. Dan.

Randevu al