Adım Adım Doğru İletişim Yolları

Yazar Dilara Çalışkan KaradevePsikolog • 9 Temmuz 2020 • Yorumlar:

Sevgili Anne ve Babalar;

Çocuklarımızın gelişim dönemleri boyunca öz güven kazanmaları, yaşlarına uygun sorumluluklarını yerine getirebilmeleri ve olumlu davranışları oluşturabilmeleri; böylece kendine yetebilen, öz güvenli ve mutlu birer birey olmaları ebeveynlerin en önemli hedeflerindendir. Bu hedef aslında çocukluğun ilk zamanlarından başlar ve zaman içerisinde ebeveyn ve çocuk arasında kurulan koşulsuz sevgi, saygı ve koşulsuz kabul duyguları ile inşa edilir.

Çocukla iletişiminde dikkat edilmesi gerekenler

Yeterince iyi ebeveyn olabilmek kitaplarda yazan bilgileri harfiyen uygulamak değildir. Önemli olan çocuğun bireysel özelliklerini göz önünde bulundurmak ve çocukla iletişim kurabilmeyi başarabilmektir. Ancak çocuğunuzun mizacı nasıl olursa olsun kuracağınız iletişim en temel yapıdır.

Güven Duygusunu Beslemek

Çocukların yaşamlarının ilk yılarından itibaren temel ihtiyaçlarının yanında duygusal ihtiyaçları da vardır. Bu ihtiyaçların zamanında fark edilmesi ve giderilmesi temel güven duygusunun oluşmasına yardımcı olur. Yaşam boyu gelişimde çocuğa verilecek güven ve cesaret duygusu yeni deneyimlere açık olmasına ve merak duygusunun artmasına yardımcı olacaktır.

Sosyal Yaşama Uyum

Çocuğunuz, aile içinde olduğu kadar sosyal çevresinde de birçok problem ile karşı karşıya kalacaktır. Ev ortamında problem yaşamamış bir çocuk; girdiği ilk sosyal ortamda büyük zorluklar ile karşı karşıya kalabilir ve bu durum çocuğu kaygılandırabilir. Yeni jenerasyon ebeveynler çocuklarını aşırı korumacı bir tutumla yetiştirmektedirler. Bu durumun nedeni çocuklarının olası yanlışlardan, tehlikelerden, korumak adına yapmaktadırlar. Ancak bu tutum çocukların hiçbir olay ile yüzleşememelerine ve hiçbir çatışma ortamında onları yalnız kalmamalarına neden olmaktadır. Bu şekilde anlatıldığında kulağa hoş gelse de, hiç kimse çocuğunun zarar görmesini istemez, ancak çocuğu korumaktan çok ona zarar veren en temel davranıştır. Çocuk kendini savunmayı bilemeyen bir birey haline dönüştürür. 

Ebeveynler olarak çocuğunuzun arkadaşlık ilişkilerinde, sosyal ortamlarında, üniversite sıralarında, iş yaşamında kısacası hayat karşısında güçlü bir karaktere sahip olmasını istiyorsanız onu şimdiden problem durumları karşısında nasıl davranacağı konusunda bilgilendirmek ve baş edebileceği tüm sorumlukları ve problemlerini onun çözüm bulmasını sağlamak en büyük destek olacaktır. 

Çocuğunuzu problem karşısında tek bırakın. Problemle karşı karşıya kalan bir çocuk, problemi çözebilmek için farklı farklı çözüm yolları aramaya başlar.  Çocuğun problem çözme becerisinin gelişmesi için ilk adımıdır. 

Çocuğunuzun yaşının özelliklerini dikkate almak ve gerekli olmadığı takdirde ebeveynlerin sürece müdahale etmiyor olması büyük önem taşır. Kişi problem çözme becerisi kadar güçlüdür. Çocuğunuzun gelişim yolculuğunda pek çok zorlukla karşılaşsa da önemli olan ebeveynlerinin doğru yönlendirmeleri, telkinleri ve koşulsuz sevgileriyle yolculuğu sağlıklı şekilde tamamlayabilirler. 

İletişimin değerini unutmamak ve sevgi, saygı ve şefkatin önemini unutmamanızı dilerim. Sevgilerimle 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Dilara Çalışkan Karadeve Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)