Ameliyat

Yazar Burhan DadaşKulak Burun Boğaz Doktoru • 16 Ocak 2018 • Yorumlar:

Burnun alt kısmında her iki burun deliği arasındaki deride milimetrik bir kesi yapılmaktadır veya kesiler tamamen burun içinde kalmaktadır. Kıkırdak ve kemiklere uygun bir şekil verilir. Burun cildi yeniden şekillendirilen burun iskeletini sarar ve buruna yeni bir görünüm sağlanır. Bazı hastalarda ameliyatla ilgili işlemlerde burnun kendisinden aldığımız kıkırdaktan kullanmaktayız. Özellikle daha önce burun ameliyatı olmuş hastalarda yeterli kıkırdak sağlanamadığı durumlarda kulak arkasından kıkırdak alınabilmektedir.

Ameliyat Öncesi

Kullanmakta olduğunuz ilaçlar, allerji ve başka bir hastalığınız varsa mutlaka hekiminize bildiriniz. Doktorunuz sizin ameliyat öncesi fotoğraflarınızı çekecektir. Muayeneniz ve fotoğraflarınızdan elde edilen bilgiler ışığında sizin burnunuza has olan problemlere yönelik olarak ameliyatınız planlanacaktır. Bu fotoğraflama işlemi ameliyat sonrası 3.ayda ve 1.yılda tekrarlanacaktır. Anestezi almanızda bir engel olup olmadığı ameliyat öncesinde Anestezi Doktorları tarafından incelenecektir.

Ameliyattan önceki 15 gün içinde hekiminizden habersiz hiçbir ilaç kullanmayınız(özellikle aspirin ve ağrı kesiciler), sigara içmeyiniz ve alkol almayınız. Ameliyat gününden bir önceki akşam burun içindeki kılları kesmenizde büyük yarar vardır. Ameliyat sonrası birkaç gün banyo yapamayacağınız için ameliyattan önceki akşam duş almalısınız. Ameliyat öncesi akşam saat 12 kadar yemek ve içmek serbesttir.

Ameliyat Sonrası

Burun çevresinde şişme ve morarmayı en aza indirmek için ameliyat sonrası ilk 24 saat içinde bu bölgeye buz uygulaması yapılacaktır. Ameliyattan sonra hastanede 1 gün yatacaksınız.Burun yanlarında ve göz çevresinde hastadan hastaya değişen derecelerde ameliyata bağlı morluklar meydana gelebilir. Bu morluklar 3 hafta içinde düzelirler. Ameliyattan sonraki 2 hafta süresince uyku esnasında yatakta 45 derecelik yarı oturur pozisyonda uyumalısınız. Burnunuzun alt-orta kısımda dikişler varsa, onların üzerine antibiyotikli pomad sürünüz. Sık sık burnunuza su çekerek burun içinin tıkanmasına engel olunuz. Burnunuza çektiğiniz suyu zorla sümkürmeyin, lavaboya eğilerek kendiliğinden akmasını sağlayınız. Burnunuzun üzerindeki bandajlar alınana kadar çiğneme gerektiren gıdalardan, gerekmedikçe konuşmaktan ve çiklet çiğnemekten kaçınmalısınız. Burnunuz üzerindeki dış kalıp 8- gün sonra alınacaktır.

Ameliyattan sonraki birkaç hafta süresince burun içinde kabuklanma ve burun tıkanıklığı doğaldır, endişe etmeyiniz. İlk 3 hafta aksırık ve zorlu öksürükten ve sümkürmekten kaçınmalısınız. Evinize gittiğinizde ılık suyla banyo yapabilirsiniz, bunun için banyoya girerek bedeninizi kendiniz yıkayabilir, daha sonra bir başkasının yardımıyla burun üzerindeki bandajı ıslatmadan saçlarınızı yıkayabilirsiniz.

Bandaj alındığında burnunuzun görünümü bandajın baskısı nedeniyle hoş olmayabilir. Bu görünüm bozukluğu 3 gün içinde düzelir. Zaten burnunuzun ameliyat öncesi planlanan şekline kavuşması için en az 3 aylık bir süre geçmelidir. Ameliyatı takiben 10 gün sonra hasta, okuluna veya işine geri dönebilecek hale gelir.
Tamamen normal hayata dönebilmeniz birkaç hafta alabilir. Aşırı zorlama gerektiren aktivitelerden (koşu, yüzme, eğilme, cinsel ilişkiler ve kan basıncınızı arttıran her aktivite) 2-3 hafta kaçınılmalıdır. Bandaj kaldırıldığında ve ilk 3 hafta boyunca burnunuzun görünümü şişlikler nedeniyle hoş olmayabilir. Bu şişlikler ameliyattan sonraki üçüncü haftadan itibaren üç aya kadar önemli ölçüde azalır. Bilhassa sabahları burun ucunda giderek azalan şişlik bu ameliyatın doğal neticesidir. İki ay gözlük takmaktan ve burnunuza birşeyin çarpmasından kaçınmalısınız. İki ay boyunca size tarif edilen burun masajını uygulayınız.

Bu yazı sizi korkutmak amacıyla değil, konu hakkında bilgilendirerek ameliyat olma kararınızı sağlıklı bir şekilde vermeniz için hazırlanmıştır. Burnunuzun ameliyat sonraki görünümünü bir başkasının burunu ile değil, kendi burnunuzun ameliyat öncesi fotoğraflarıyla mukayese ediniz. Hedefimiz size ameliyat geçirmiş gibi değil, doğal görünümlü bir burun kazandırmaktır. Bir şikayetiniz olmasa bile burnun görünüm ve fonksiyonunun takibi için ameliyat sonrası ilk ay haftada bir, sonraki 2 ay ayda bir ve sonraki 9 ay ise 3 ayda bir Doktorunuza kontrol muayeneniz için mutlaka görünmelisiniz.

Her ameliyatta olabilen kanama, enfeksiyon ve anestezi komplikasyonları gibi riskler estetik burun ameliyatlarında da söz konusudur. Ancak bu komplikasyonlara nadiren rastlanmaktadır. Hastanın kendi bünyesinden kaynaklanan düzensiz yara iyileşmesi, kalın ve yağlı burun cildi ve sigara kullanımı ameliyat sonucunu kötü yönde etkileyen faktörlerdir.Ayrıca eğri burunlar en zor burunlardır.Ameliyattan sonraki aylar içinde burnunuzun şeklinde ve burun ucunun kalkıklığında azalma gibi bazı değişiklikler olabilir. Bunu dikkate alarak ameliyatta burnunuz biraz fazla kalkık hale getirilmeye çalışılır. Dünya literatüründe %5 hastada gelişebilen bu istenmeyen durumlar, ameliyattan 9 ay kadar sonra küçük müdaheleler ile düzeltilebilmektedir.

Estetik burun ameliyatının amacı mükemmel veya idealinizdeki bir burun değil sahip olduğunuzdan daha güzel görünümlü bir burun sağlamaktır. Bu ameliyatı kendiniz için olmalısınız, başkalarının ilgisi ve övgüsü için olmayınız. Ameliyatınızı yapacak olan hekime tam olarak güvenene kadar ameliyata karar vermeyiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)