Anksiyete ve Somatizasyon
Anksiyete Fiziksel Ağrı Yapar Mı? Belirtiler ve Kesin Çözümler
Anksiyete (kaygı bozukluğu) mide, baş, boyun ve sırt ağrılarına yol açar mı? Psikolojik ağrıların (somatizasyon) nedenlerini ve çözüm yollarını uzmanından öğrenin.
Anksiyete (Kaygı Bozukluğu) Fiziksel Ağrı Yapar Mı? Belirtiler ve Çözümler
Evet, anksiyete ve kronik stres doğrudan fiziksel ağrılara, kalp çarpıntısına, kas gerginliklerine ve sindirim sistemi sorunlarına yol açar. Psikolojide "somatizasyon" olarak adlandırdığımız bu durum, zihinsel olarak çözümlenmemiş ve ifade edilemeyen ruhsal kaygıların bedensel bir semptom olarak dışa vurulmasıdır. Beynimiz tehlike algıladığında, ortada gerçek ve fiziksel bir tehdit olmasa dahi yoğun miktarda kortizol ve adrenalin salgılar. Bu stres hormonları, bedeni sürekli bir "savaş ya da kaç" alarmında tutarak organik bir nedeni olmayan kronik yorgunluk ve ağrılara zemin hazırlar.
Bedenimiz Neden Alarm Verir?
19 yıllık klinik psikoloji pratiğimde, kardiyoloji veya dahiliye uzmanlarına başvurup "fiziksel hiçbir bulguya rastlanmayan" pek çok danışanın aslında maskelenmiş anksiyete yaşadığını gözlemliyorum. Zihin sustuğunda, beden konuşmaya başlar. Özellikle boyun ve omuzlarda biriken ağırlık hissi, sebepsiz mide krampları veya aniden gelen nefes darlığı, ruhsal yüklerin bedendeki yansımalarıdır.
Durum Tespiti: Bedeniniz Size Ne Söylüyor?
Aşağıdaki durumlardan birkaçını son dönemde sıklıkla yaşıyorsanız, ağrılarınızın kökeni psikolojik olabilir:
● Güne başlarken boyun, omuz ve sırt bölgemde sanki gece boyu yük taşımışım gibi bir ağrı ve sertlik oluyor.
● Stresli toplantılar, kararlar veya konuşmalar öncesi mide bulantısı ya da bağırsak düzensizliği yaşıyorum (İkinci beyin olarak bilinen bağırsak-beyin aksı tepkisi).
● Dinlenirken, uzanırken veya uykuya dalmadan hemen önce kalbimin yerinden çıkacakmış gibi attığını hissediyorum.
Bu Döngüden Nasıl Çıkılır?
Fiziksel semptomlarla savaşmak veya korkmak (örneğin, çarpıntı anında kalp krizi geçiriyorum düşüncesine kapılmak) kaygıyı daha da artırır. Bu döngüyü kırmak için öncelikle bedendeki hisse odaklanarak nefes egzersizleriyle sempatik sinir sistemini yatıştırmak gerekir. Kalıcı çözüm ise yüz yüze veya online terapi süreçleriyle bu bedensel tepkilerin altındaki zihinsel kökleri (felaketleştirme, mükemmeliyetçilik vb.) tespit edip işlemektir.
Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
Panik atak ile anksiyete ağrıları nasıl ayırt edilir? Panik atak aniden başlar, saniyeler içinde zirveye ulaşır ve genellikle 10-15 dakika içinde sönümlenir. Anksiyete kaynaklı somatizasyon ağrıları ise günlere veya haftalara yayılan, daha düşük şiddetli ancak sürekli bir gerginlik halidir.
Psikolojik ağrılar ne kadar sürede geçer? Semptomların süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte, psikoterapi ile zihinsel tetikleyiciler çalışılmaya başlandığında bedensel semptomların birkaç hafta içinde kademeli olarak hafiflediği görülür.