Aşırı Terleme

Aşırı terleme; vücudun tamamının veya belirli bölgelerinin normal ısı düzenlemesinin gerektirdiğinden daha fazla terlemesi durumudur. Kişiyi sosyal ortamlarda zor durumda bırakabileceği gibi, işini yapmasını da zorlaştırabilir. İdiyopatik (sebebei belirsiz) olabileceği gibi, bazı metabolik hastalıklara, ateşli hastalıklara veya ilaç kullanımına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Başlıca 3 formu vardır: duygusal olarak tetiklenen hiperhidrozis (özellikle avuç içi, ayak tabanı ve koltuk altı bölgelerini etkiler), lokalize hiperhidrozis ve yaygın hiperhidrozis.

Amerikada yapılan bir çalışmaya göre toplumdaki sıklığı %1-1.6 kadardır. Bunların %60 kadarı kadınlardır. Ergen ve genç erişkin yaşlarında görülme oranı ise %0.6-1 kadardır. Japonlarda ayak ve avuç içi terlemesi tüm ırklardan 20 kat fazla görülmektedir.

Tedavi: Hiperhidrozis tedavisi cerrahi müdahale veya ilaç tedavisi ile yapılabilir. Cerrahi tedavi olarak sempatektomi, radyofrekans ablasyonu, mikroiğne radyofrekans, cerrahi total eksizyon ve deri altı liposakşın uygulanabilir. 

Ayrıca alüminyum klorid, glikopirolat, glikopironyum tosilat gibi etkili ajanlar da vardır.

Botox (botulinum toxin) de avuç içi ve koltukaltı terlemelerinde oldukça etkili bir tedavi metodudur. 4-12 ay boyunca terlemeyi azaltır. 100 Ünite botox 2ünitelik nokta enjeksiyonlarla tüm alana uygulanır.

Bir diğer tedavi metodu olan iontoforez 1952 yılından beri uygulanmaktadır. Çeşme suyu içinden geçirilen 15-20 mA akım 30 dk süreyle avuç içi ve ayak tabanlarına uygulanır. Suyun içine antikolinerjik ilaçlar katılarak terleme daha etkin olarak azaltılabilir.

Koltuk altı terlemelerini engellemek için son zamanlarda mikro dalga uygulayan cihazlar da geliştirilmiştir.

Aşırı terleme şikayetiniz varsa doktorunuza başvurarak sebebini araştırınız ve sebebe yönelik en etkin tedaviyi doktor gözetiminde uygulayınız.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mübin Hoşnuter Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi, El Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Mübin Hoşnuter

Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi, El Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al