Karın Germe

Karın germe ameliyatı; aşırı kilo alıp verme, hamilelik, kalıtım özellikleri, yaşlanma veya geçirilmiş ameliyatlara bağlı olarak karın duvarının ve/veya cildinin gevşeyerek sarkması sonucu oluşan karın bölgesi deformitesinin tedavisi amacıyla uygulanan bir operasyondur. Karın germe ameliyatı kilo verme veya egzersiz programlarının bir tamamlayıcısı olmayıp tamamen ayrı bir antitedir. Amacı karın bölgesinin konturunu vücuda en uygun bir forma sokmak ve karın duvarını sıkılaştırmaktır. Bu nedenle kilo verme programına girecekler veya hamilelik planlayanların abdominoplasti operasyonunu daha sonraya ertelemesi uygun olacaktır. Ayrıca çok sorulan bir soruya cevap olarak; abdominoplasti karın derisindeki çatlakları tedavi etmez. Ancak kesilip atılan karın derisiyle birlikte bunların büyük çoğunluğu kaybolur ve kalanlar da göbek deliği altında kalacağından çamaşır altında gizlenmiş olur.

 

Ameliyata hazırlık

Ameliyattan önce sigara bırakılmalı, ilaçlar ve bazı bitkisel ilaçlar gibi kan sulandırıcı, kanamayı arttırabilecek ilaçların kullanımı sonlandırılmalıdır. Genel sağlık taramaları ve kan testleri yapılarak anestezi doktorunun konsültasyonu sonrasında ameliyata hazır hale gelmiş olacaksınız. Diyabet, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği gibi kronik hastalıklar varsa bunların tedavisi düzenlenip anestezi onayı alındıktan sonra operasyona alınabilirsiniz. Kadınlarda ay hali durumunun kanamayı arttırma riski nedeniyle pek çok doktor operasyonu dönem sonuna ertelemektedir. Bu nedenle ameliyat tarihinizi adet kanamasının bitiminden sonraki bir tarihe ertelemeniz iyi olacaktır.

Ameliyat sonrası iyileşme dönemi

Yapılan operasyonun türüne göre hastanede bir veya iki gece kalır ve taburcu olursunuz. Ameliyat sırasında kanı boşaltmak amacıyla yerleştirilen 2 adet dren 1 veya 2 gün sonra çıkartılır. Ameliyat bitiminde ameliyathanede veya odanızdaki yatağınızda özel bir bası korsesi giydirilir. Yaklaşık bir ay kadar giyeceğiniz bu korse ameliyata bağlı ödemi ve hareketlere bağlı ağrıyı azaltacağı için sizi rahatlatacaktır. Yara iyileşmesi döneminde enfeksiyonlara karşı 1 hafta kadar ilaç tedavisi uygulanır. Ameliyatın hemen ertesi günü hafif öne eğik bir şekilde yürümenize izin verilir. Hareketleriniz 7 - 10 gün kadar aşırı kısıtlı olmalıdır. 15 günden sonra dışarıda hafif yürüyüş tarzı egzersizlere başlayabilirsiniz. Birinci ay sonunda korsesiz yürüyüş ve hafif egzersizler yapılır. Ağır spor ve egzersizlere ikinci veya üçüncü aylarda başlanabilir. En çok sorulan soru “ne zaman işime dönebilirim” sorusudur. Bu tamamen yapılan ameliyatın türüne ve işinizin zorluk derecesine bağlıdır. Hafif masa başı bir iş yapıyorsanız mini abdominoplasti sonrası 5-7.günlerde, tam abdominoplasti sonrası 7-10. günlerde işinize dönebilirsiniz. Bunda ağrıya kişisel dayanma gücünüz ve yara iyileşmenizin kalitesi önemli rol oynayacaktır.

Karın germe (abdominoplasti) komplikasyonları

Tüm ameliyatlarda olduğu gibi karın germe operasyonlarının da riskleri ve komplikasyonları vardır. Bunlar:

Anestezi riskleri, kanama, enfeksiyon, dikiş açılması, kan birikimi (hematoma), sıvı birikimi (seroma), deride renk değişimi ve ya hissizlik, yağ nekrozu, istenmeyen kötü yara izi oluşumu, kalıcı ağrılar, asimetri, iyi olamayan estetik sonuca bağlı revizyon cerrahisi gerekliliği, derin ven trombozu (toplardamarlarda pıhtılaşma ve tıkanma oluşması), kalp ve akciğer problemleri…

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mübin Hoşnuter Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi, El Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Mübin Hoşnuter

Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi, El Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al