Liposuction

Liposuction (liposakşın); vücuttaki istenmeyen yağ birikimlerinin bir aspiratör yardımıyla çekilerek alınması işlemidir. Bunlar genellikle spor ve diyetle eritilemeyen inatçı yağ birikimleridir. Gıdı, boyun, üst kollar, göbek, basenler, bel, üst bacak, ve erkeklerde memeler bu inatçı yağların biriktiği bölgelerdir. Amerikan Plastik Cerrahi Derneği’nin 2017 yılı raporlarına göre en sık yapılan ikinci estetik ameliyat türüdür. (En sık meme büyütme ameliyatı yapılmaktadır).

Kimler bu ameliyat için uygun adaydır?

Vücudunda eritemediği yağ birikim alanları olan kadın ve erkekler, çok ciddi sağlık problemleri yoksa bu ameliyatı olabilirler. Ancak bir şey asla göz ardı edilmemelidir; liposuction kilo vermek amacıyla değil, vücut konturlarını düzelterek estetik şekil kazandırmak amacıyla yapılır. Yani şunu söyleyemezsiniz: “ benim 15 kg fazlam var, bunlardan kurtulmak için liposuction yaptırmak istiyorum”. Buna doktorunuz hayır diyecektir. Çünkü hesaplanan 15 kg fazla kilonuzun çoğunu karın içi organlarınızın ve kaslarınızın etrafındaki yağlar oluşturur. Biz ise deri altında biriken yağları çekiyoruz. Üstelik bunların da tamamı alınmıyor, bir kısmı da deride dalgalanma olmaması için cilt altında bırakılıyor. Liposuction işleminde teknik olarak bir seansta alınabilecek güvenli yağ miktarı en çok 15 litredir. Ama bu herkesten 15 litre alınabilir anlamına gelmez. Tüm vücudunuza uygulanan yeterli bir liposuction işleminde estetik amaca ulaşılırken elde edilen yağ miktarı 4-5 litre olabilir. Bu miktar kişiden kişiye değişir. Alınacak yağ miktarı kesin olarak hesaplanamaz, ancak tahmin edilebilir. Yani ” kaç kilo veririm” sorusu liposuction için anlamlı bir soru değildir.

Ameliyat ve sonrası iyileşme süreci ne kadar sürer?

Liposuction işlemi genellikle genel anestezi altında uygulanır. Uygulama alanına bağlı olarak 30 dk ile 3-4 saat arasında sürebilir. Operasyon sonunda hastaya sıkı bir korse giydirilerek bunu 3-4 hafta kullanması istenir. Derideki kanül giriş delikleri genellikle problemsiz bir şekilde iz bırakmadan iyileşir. Ameliyata bağlı şişlik 3-4 ay boyunca giderek azalır ve kaybolur. Derideki olası morluklar 7-10 gün içinde düzelecektir. Ameliyatın başarısı hakkındaki nihai karar ancak 3 ay sonunda verilebilir. Bu operasyon, yine uygulama alanının büyüklük ve yerleşimine bağlı olarak, 3-7 gün kadar hareket kısıtlılığı gerektirir. Sonra yavaş yavaş ev dışı yürüyüşlere başlanabilir. Masa başı işi yapıyorsanız bir hafta sonra işbaşı yapabilirsiniz. Ağır egzersiz ve spora ise 1,5 ay kadar sonra başlanabilir.

Bilinmesi gerekenler

Bu ameliyatla yağ hücreleri alındığı için genellikle inatçı bölgelerde tekrar yağ birikimi olmaz veya çok az olur. Yine de ameliyat sonrası egzersiz ve diyete dikkat etmek yerinde olacaktır. Çok kısa süre içinde aşırı kilo almak, asimetrik yağ birikimlerine yol açabilir. Ayrıca, sizin talep etmeniz ve doktorunuzun uygun görmesiyle, operasyon sırasında elde edilen yağlar yüz bölgesine veya meme dokusuna enjekte edilerek estetik bir katkı elde edilebilir. Bu işleme lipofilling (otolog yağ transferi) adı verilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mübin Hoşnuter Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi, El Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Mübin Hoşnuter

Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi, El Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al