Makaleler 15/04/2025

Aşk mı, Yük mü? Toksik İlişkiler

Serap Demiray Aile Danışmanlığı
Serap Demiray

Bazı ilişkiler insanı büyütür, bazılarıysa yavaş yavaş tüketir. İlişkinin içindeyken ayırt etmek zor olabilir: Sevgi mi yaşıyoruz, yoksa bir ilişki bağımlılığı içinde miyiz? Özellikle toksik ilişki dinamiklerinde bu sınırlar bulanıklaşır. Partner bir yandan sevgi gösterirken, diğer yandan sizi değersiz hissettiren davranışlar sergileyebilir.

Manipülasyon, suçluluk duygusu yaratma ve gaslighting gibi psikolojik oyunlarla kişi kendi gerçekliğinden şüphe eder hale gelir. “Ben mi abartıyorum?” ya da “Belki de sorun bendedir…” gibi iç sesler çoğaldıkça, kişi ilişkideki duygusal sağlığını kaybetmeye başlar. Sürekli ilgi ve kontrol isteyen, duygusal enerjiyi emen partnerler – yani psikovampirler – zamanla bireyin kendilik algısını zayıflatır.

Sadakatsizlik ve güven sorunları, bu ilişkilerde sık rastlanan başlıklardandır. İlişkide aldatma, sadece sadakatin ihlali değil, duygusal bağın kırılması anlamına da gelir. Güvensizlik, bir kere başladığında ilişkide sürekli bir tetikte olma hali yaratır. İlişkide iletişim eksikliği ise çatışmaları büyüten bir diğer etmendir. Duygular ifade edilmeden birikir, sonunda patlar ya da içe kapanır.

Ayrılma korkusu, bu karmaşık ilişkilerin en güçlü yapıştırıcılarından biridir. Kimi zaman birey, geçmişte yaşadığı terk edilme korkusu nedeniyle sağlıksız bir ilişkiye tutunur. Sevgiyle bağlanmak ile korkuyla bağımlı hale gelmek arasında ince bir çizgi vardır. Oysa sağlıklı bir bağ, kaygı değil, karşılıklı saygı ve güven üzerine kurulur.

Tüm bu ilişkisel çatışmaların altında çoğu zaman duygusal istismar yer alır. Açıkça şiddet içermese bile sürekli suçlanmak, küçümsenmek, yok sayılmak bireyde derin izler bırakır. Bu noktada duygusal farkındalık kazanmak çok önemlidir. “Ben bu ilişkide ne hissediyorum?” sorusu, dönüşümün ilk adımı olabilir.

Kimi zaman dışarıdan “Neden ayrılmıyor?” gibi görünen durumlar, içeriden karmaşık bağlar, alışkanlıklar ve geçmiş yaralarla doludur. İlişki terapisi ya da çift terapisi, bu kör noktaların anlaşılmasına ve kişinin duygusal gücünü yeniden inşa etmesine yardımcı olabilir.

İlişkiler iyileştirici olabilir, ama bunun için önce sağlıklı bir sınırın, karşılıklı saygının ve gerçek iletişimin var olması gerekir.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.