Ayak Sağlığına Dikkat

Yazar Eda Kibar AtasoyDermatolog • 9 Aralık 2020 • Yorumlar:

Vücudumuzun tüm yükünü bir ömür boyunca ayaklarımız taşır. Günlük hayatımızda yürürüz, koşarız uzun saatler boyu ayakta kalırız . Tüm bu saatler boyunca en çok yorulan ve yıpranan ayaklarımızdır. Ne yazık ki ayaklarımıza çoğu zaman gerekli özeni göstermeyiz. Ancak, sağlıklı bir hayat için sağlıklı ayaklara sahip olmak ön koşuldur.

Yeni doğan bebeklerin sadece %5’inde ayak sorunları görülürken erişkinlerin %60’ında çeşitli ayak rahatsızlıkları bulunmaktadır. Bu nedenle bir ömür boyu sağlıklı ayaklara sahip olmak istiyorsak, ayaklarımızı etkileyen hastalıkları ve bunlardan korunmanın yollarını bilmek oldukça önemlidir.

Sağlıklı bir ayak için, ayak bileğinden başlayarak parmaklara kadar tüm kemik ve yumuşak dokuların, eklem ve bağların   uyum içinde sorunsuzca çalışıyor olması ve pek tabi ayak cildinin de sorunsuz olması gereklidir. Ayaklar, yıllar geçtikçe yapısal olarak değişime uğrar, rahatsızlanır ve şekil bozukluğu meydana gelir. Bunda kişinin kilosu, yaşam koşulları, ayakkabı seçimi, genetik yatkınlıkları  sosyokültürel ihtiyaçları önemli etkenlerdir. Çok uzun saatler ayakta kalmak, uzun mesafeler yürümek, iş gereği kapalı ve topuklu ayakkabı tercihleri , ayakların sık yıkanması ancak kurulamaya özen gösterilmemesi genelde ayak sağlığını olumsuz etkilemekte ; ayak yapısında deformasyon, nasır , siğil ve  mantar enfeksiyonu , tırnak batması , ayak kokusu gibi rahatsızlıkların oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Yine kişinin sahip olduğu sistemik hastalıklar da ayak sağlığını etkileyebilmektedir. Eklem romatizması, gut , şeker hastalığı, tiroid hastalıkları , dolaşım bozuklukları, damar hastalıkları olan bireylerin ayak sağlığına daha bir özen göstermeleri ve mutlaka bir hekim kontrolünde tıbbi ayak bakımı ünitelerinden destek almaları gerekmektedir. 

    Ayak bakımı için başvurduğunuz ünitede ; uygun ürünler kullanılmalı, ortam hijyenik, kullanılan malzemeler kişiye özel ve tıbbi cihazlar steril olmalıdır. Bu koşullara dikkat edilmeden yapılacak bir ayak bakımı ya da pedikür işlemi o bögede bakteriyel enfesiyona, siğillere ya da mantar enfeksiyonlarına daha da tehlikelisi sistemik olarak da kişiyi etkileyecek enfeksiyonların  bulaşmasına yol açabilir. 

    Sağlıklı ayaklara sahip olabilmek için ayakkabı seçimine de özen gösterilmelidir. Ayakkabı numarasının doğru tesbiti, ayakkabı modelinin ayak biçimine uygun  olması ( ayak baş parmaklarının ve ayağın en geniş olduğu tarak kısmının rahat olduğundan emin olunmalı),  ayakkabı tabanının ortopedik olması, topuk yüksekliğinin ayak bileğini zorlamaması ve ayakkabının yapıldığı malzemenin hava alan terletmeyen bir dokusu olması ayakkabı alırken kişinin dikkat etmesi gerekenlerin başında gelmektedir.   

Unutmayın ki 'akılsız başın cezasını ayaklar çekermiş'  Günlük yaşantımızda bu denli önemli olan ayak sağlığına lütfen dikkat .

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)