BAĞIŞIKLIĞINIZI DOĞAL YOLLARLA GÜÇLENDİRİN

Yazar Deniz Zünbülcan AdıtatarDiyetisyen • 12 Aralık 2017 • Yorumlar:

Havaların iyice soğuduğu ve yanımızdan geçen her iki kişiden birinin hasta olduğu bu günlerde hasta olmamak büyük bir başarı! Bu havalardan en çok etkilenenler ise anne adayları ve çocuklar. Bu yazımda sizlere bağışıklığınızı doğal yollarla nasıl güçlendirebileceğinizden bahsedeceğim. Keyifli okumalar!

ZERDEÇAL: Serbest radikaller vücutta sağlıklı hücrelere zarar verir. Zerdeçalın etken maddesi olan kurkumin yüksek antioksidan etkisiyle bu zararlı molekülleri yok eder. Her gün bir tatlı kaşığı tüketeceğiniz zerdeçal sizi günümüzün vebası olan kanser hastalığından bile koruyacak. Antiinflamatuar (iltihap önleyici) ve antioksidan (oksitlenmeyi giderici) özelliği ile zerdeçal bu günlerde imdadımıza yetişiyor. DİKKAT! Zerdeçal hamilelikte rahim hareketlerini artırabilir. Bu nedenle zerdeçal anne adayları için riskli bir baharat.

ZENCEFİL: Mezapotamya'da bulunan toprak levhalarda zencefilin içeceklere karıştırıldığı ve havayı temizlediği yazılıdır. Denizcilerin yazmış olduğu eserlerde ise Çinli denizcilerin denize açılırken deniz tutmasına karşı yanlarına zencefil aldıkları yazmaktadır. Bu nedenle zencefil hem bağışıklık güçlendirmede hem de bulantıları önlemede kullanılabilecek harika bir baharattır.

YEŞİLÇAY: Yeşil çay içerdiği fitokimyasal bileşikler nedeniyle çok iyi bir anti-inflamatuvardır. Yeşil çayın bu özelliğinden faydalanmak için günlük en az 3-4 fincan yeşil çay içilmesi tavsiye edilmektedir. DİKKAT! Yeşil çay kafein içeren bir içecektir. Kafeinin aşırı alımı ilk 12 haftalık dönemde spontan düşüklerin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle anne adayları yeşil çay tüketmek istiyorsa dikkat etmelidir.

SARIMSAK-SOĞAN: Sarımsak vücudumuzda ki antioksidan glutatyonun üretimini arttırmaktadır. Ruslar 18.yy’da grip ve boğmaca tedavisinde sarımsağı kullanmıştır. İçeriğinde ki kuersetin ve siyanidin biyoflavonoidleri enfeksiyonları önler. Boğaz enfeksiyonlarında sarımsağın penisilinden daha etkili olduğu kanıtlanmıştır. Soğan idrar söktürücü etkisiyle bedendeki toksinlerin atılmasına ve kanın temizlenmesine yardımcı olur. Sarmsak ve soğan bağışıklık sisteminiz için harika iki besin!

ARI SÜTÜ VE BAL:Yaklaşık 1 haftalık arıların salgıladıkları jel yapıda bir madde olan arı sütünün besleyici özelliği oldukça yüksektir. Yapılan birçok çalışmada, arı sütü kullanan deneklerde arı sütü kullanmayan deneklere göre, savunma hücre sayısının önemli oranda arttığı gözlemlenmiştir. 3 yaşından büyük çocuklara her sabah kahvaltıdan önce 1 çay kaşığını geçmeyecek şekilde bal ile karıştırılarak arı sütünün verilmesi bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için oldukça faydalıdır. DİKKAT! 3 yaşından küçük, alerji problemi olan, astım hastası çocuklarda doktora danışılmadan kullanılmamalıdır. Anne adayları arı sütünü doktorlarına danışarak kullanmalıdır.


 

ANNE ADAYLARI İÇİN BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİREN ÇAY:

Hamilelikte hangi bitki çaylarının içilebildiği her zaman merak edilen bir konudur. Bu noktada hangi bitki çaylarından uzak durulması gerektiği önemlidir. Rezene, civanperçemi, mine çiçeği, ada çayı, barut ağacı kabuğu, sinameki bu dönemde kullanılmaması gereken çaylar arasındadır. Bağışıklığınızı güçlendirmek için ve bulantılarınızı azaltmak için: Limon, taze zencefil, nane ve su ile demleyeceğiniz çaya bir çay kaşığı bal ekleyerek afiyetle içebilirsiniz.

ÇOCUĞUNUZUN BAĞIŞIKLIĞINI GÜÇLENDİREN ÇAY:

Kalabalık okul ortamı mikropların bulaşması için en elverişli ortamdır. Ihlamur, limon, tarçın, elma kabuğu-küçük elma dilimleri ve su ile hazırlayacağınız çaya az miktarda bal ekleyebilirsiniz. Bu çaya çocuğunuz bayılırken çocuğunuzu mikroplardan koruyan bir kalkan oluşturmuş olacaksınız. Çocuğunuzun malzemelerden her hangi birine alerjisi yoksa günde 3 fincana kadar bu çayı içebilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)