Bir Alarm Olan Diz Ağrıları

Yazar Çağrı PerçemFizyoterapist • 19 Kasım 2019 • Yorumlar:

Diz ağrılarının görülme sıklığı bel ağrılarından sonra ikinci sırayı almaktadır ve diz ağrılarının başında da diz kireçlenmesi olarak bilinen gonatroz görülmektedir.

Diz ağrıları cinsiyet, yaş, günlük aktivite de farklılıklar (çok merdiven kullanma, aşırı araç kullanımı...) ve meslek (ayakta durma süresinin uzun olması, ağır yük taşıma...) gibi birçok nedene göre farklılaşabileceği gibi ağrının nedeni kassal güç dengesizliği , diz kapağı hareketliliğinde ki değişimler, kıkırdak harabiyetleri ve aşırı kilo gibi fizyolojik nedenlere göre de farklılık gösterebilmektedir. 

Vücudumuzda ki ağırlık aktarımını düşündüğümüz zaman diz eklemi oldukça fazla öneme sahiptir. Bu nedenle basit bir diz ağrısı kontrol altına alınmadığı zaman hızlıca ilerleyebilmektedir. O nedenle diz hastalarında ortopedi ve travmatoloji uzmanı, fizyoterapist ve hasta işbirliği çok önemlidir.     

Diz ağrısı olan kişiyi öncelikle biyomekanik açıdan değerlendirip diz ağrısına neden olabilecek bir sorunun olup olamamasına bakılmalıdır. (Ayak tabanı problemleri, kalça problemleri …) gibi daha sonrasında bu hastalarımıza günlük yaşam aktivitesini değerlendiren dizin yük almasına neden olabilecek dış faktörler araştırılıp eğer varsa azaltılma yoluna gidilmelidir. Diğer bir değerlendirmemiz ise diz eklemini hareket ettiren kaslarımızın kas gücü olmalıdır ki biz bu kaslarımızın güçsüzlüğünde diz eklemimize daha çok yük bindiğini bilmekteyiz .Diz kapağının hareketliliği değerlendirilmeli ve çok hareketli ise stabilizasyonu yönünde çalışmalar az hareketli ise bu hareketliliği arttırmak için ilgili manuel terapi teknikleri uygulanmalıdır . 

Değerlendirmeler yapıldıktan sonra manuel terapi, ağrı yöntemleri, kas kuvvetlendirme teknikleri fonksiyonel egzersizler ve günlük yaşam faaliyetlerinde kolaylaştırıcı öneriler ile tedavi protokolü oluşturulmalıdır .

Sporcularda görülen diz ağrıları ise farklı bir bakış açısı gerektirmektedir. Burada spor branşının türü, sporun biyomekaniği, sporcunun daha önce geçirilmiş sakatlıkları ve sporcunun kas kuvveti gibi birçok etken vardır. O yüzden spora özgü farklı teknikleri içeren yoğun çalışmalar ve rehabilitasyonda olmazsa olmaz branşa özgü kuvvet, denge zamanlama egzersizleri içeren antrenman programları gerektirir.

Burada bilmeliyiz ki diz ağrısının bir çok nedeni ve her nedenin farklı farklı etkileri , kişiden kişiye göre değişebilen ağrı şiddetleri ve fonksiyonel kayıpları olabilmektedir. O yüzden diz ağrılarında multidisipliner yaklaşım fazlasıyla önemlidir .Bir çok hastalık da söylediğimiz gibi diz ağrısında da hastalık yoktur hasta vardır ve bu hastalar biyo psiko sosyal açıdan farklılık göstermektedir bu bilinçde hasta yaklaşımı ve tedavi protokolü oluşturulması bu tür problemlerde altın standart olmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Çağrı Perçem Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)