Bölgesel İncelme ve Selülit Tedavisi

Yazar Eda Kibar AtasoyDermatolog • 9 Aralık 2020 • Yorumlar:

Günümüzde, yaşam süresinin artması kozmetik problemleri önemli sorunlara dönüştürmüştür. İleri yaşlarında da aktif bir iş ve sosyal yaşantısı olan bireyler için, sağlıklı ve güzel görünmek önem kazanmaktadır. Düzenli olarak egzersiz yapmak , sağlıklı ve dengeli bir diyet formda olmak için olmazsa olmaz. Ancak selülit ve vücudun karın , basen uyluk gibi belli bazı bölgelerinde kalınlaşan yağ dokusu gibi istenmiyen durumlarla baş etmek için başka yöntemler gerekebiliyor.

Daha sık kadınlarda görülen selülit , adiposit adı verilen derialtı yağ hücre gruplarının kan ve lenfatik dolaşımı bozmasıyla oluşur. Kan ve lenfatik dolaşımın etkilendiği bölgede, zaman içerisinde, yağ hücre gruplarının arasında oluşan fibrotik bantlar, deride çöküntülere sebep olur ve portakal kabuğu manzarası ortaya çıkar.

Sanılanın aksine,selülit,  sadece kilolu bayanlarda görülmez. Genetik ve yapısal özellikler de, selülit oluşmasına sebep olabilir.     Vücuttaki tüm yağ katmanları içinde yalnızca yüzeysel cilt altı tabakası selülitten etkilenir. Bu nedenle egzersiz ve kilo verme, tüm vücuttaki yağ kitlesinde genel bir azalma yapsa da  selüliti ortadan kaldırmaya, genellikle yetmez. Düzenli olarak egzersiz yapan ve düşük yağlı beslenme diyetleri uygulayan kadınlarda bile  selülit görülebilir. Bu durum, selülitin kontrol altına alınmasını ve selülit tedavisini tümüyle farklı bir sorun haline getirmektedir.

    Selülit oluşumunda 4 evresi bulunmaktadır. İlk evrede dolaşım bozukluğu ortaya çıkar, ikinci evrede damarlardan çıkan su, dokularda birikir. ‘Ödemli’ denilen bu aşamada selülit,  kolayca tedavi edilebilir. Üçüncü evrede ise ödem artar ve yağ daha yerleşik bir hal alır. Bu aşamada, kolajen lifler yağ dokusu çevresinde toplanarak, mikronodülleri oluşturur. Mikronoduller dışardan küçük kabarıklıklar olarak fark edilir. Bu aşamada tedavi için birden fazla yöntem ve daha uzun zaman gereklidir.  Son aşamada ise dokularda biriken yağ, su ve tuz molekülleri organizma tarafından kullanılamaz hale gelir ve  makronodüller oluşur. Makronoduller  dışardan  büyük kabarıklıklar olarak görülür. Bu son aşamada, tedavi hem çok uzun zaman alır hem de kesin sonuç vermeyebilir. Ancak tamamıyla geçmese dahi dördüncü evreden ikinci evreye gerileme sağlanabilmektedir. 

    Selülit tedavisinde önce hekimin hastalığın evresini şiddetini belirlemesi ve buna göre uygulanacak tedavi yöntemlerinin seçilmesi gereklidir. Bu yöntemler arasında  AWT(akustik dalga terapisi),  lipoliz, mezoterapi ve  odaklanmış ultrason tedavisi sayılabilir.

    AWT(  Akustik Dalga tedavisi)

    AWT ;  bağ dokusunu güçlendirir, kan ve lenf  dolaşımını artırır , yağ hücrelerinin küçülmesini ve kas tonusunun artmasını sağlar. Böylece selülite neden olan tüm sebepler  tek bir yöntemle ortadan kaldırılabilmektedir.  AWT haftada  2 kez  30  dakikalık  toplam 10  seans olarak planlanmaktadır. 

         Mezoterapi

    Mezoterapi aslında tekniğin adı olup birçok hastalığın tedavisinde uygulanabilmektedir.   Deri içine ve hemen altına faydalı olacağı öngörülen karışımın küçük enjeksiyonlar halinde uygulanmasıdır. Günümüzde saç dökülmelerinin tedavisinde saç mezoterapisi, kırışıkların önlenmesinde yüz ve dekolte bölgesine antiaging ürünlerle mezoterapi uygulanmaktadır.  Mezoterapi ile selülit tedavisinde ; sorunlu bölgeye, yağları eritme ve kan dolaşımını hızlandırma özelliği bulunan bir karışım kişinin cilt ve cilt altı yağ dokusuna  enjekte edilir. Selülitli bölgelere küçük mezoterapi iğneleri ile karışım enjekte edildikten sonra kan akımı ve lenfatik dolaşım hızlanmış ve düzene girmiş olur. Böylece yağ depozitleri çözülür ve yağ hücrelerinden yağ yıkımı başlar.  

     Mezoterapi ile selülitlerden kurtulmak için ortalama 5-12 seans gereklidir. Etkisi  30 gün içinde    başalmaktadır ve selülitleri gidermesinin yanısıra yaklaşık 2 beden incelme de sağlar  Gerek duyulursa  AWT ile de beraber  tedavi kombine edilebilir.

 

      Enjeksiyon Lipoliz

 

     Lipoliz; yağ dokusunun parçalanmasını  sağlayan lesitin ile deoksikolatın  direk yağ dokusu içine injeksiyonudur.   Bölgesel incelmede  etkili ve  başarılı  bir  yöntem olup en çok basen,  karın ,  sırttaki  yağ dokusu fazlalıklarında  uygulanır. 1 veya  2  ay ara ile 4  seans planlanır. Bu süre boyunca kişinin günlük egzersiz yapması, bol su içmesi  ve sağlıklı bir diyet uygulaması ,işlemin etkisini artıracaktır.  

    

    Odaklanmış ultrason tedavisi

 

    Ultrason, yani ses dalgası vasıtasıyla cildin yüz başlığı ile  4,5 mm  vücut başlığı ile 13mm gibi çok derin bir alanına ultrasonik ses dalgaları gönderilir. Gönderilen ses dalgaları cilt üzerinde herhangi bir hasar bırakmadan termal ısıyla cildin gerginleşmesini sağlar. Derin tabakada oluşturulan ufak ufak termal ısı hasarları vasıtasıyla yeni kollajen üretimi  tetiklenir. Odaklanmış ultrason  terapisinin diğer yöntemlerden farkı  deri altında oluşturduğu 75  derece  yüksek ısı ile,  yağ dokusunun parçanmasını sağlamasıdır.  

        Bacak  iç  yüzü , kol sarkması ve  göbek  bölgesinde  2  cmden  daha fazla yağ  dokusu olan kişilere  uygulandığında,  deride toparlanma  ve yağ  dokusunda  azalma sağlar. Bölgesel incelmede  en yeni ve  etkili yöntemlerden birisi  olmuştuır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)