BOTULİNUM TOKSİN UYGULAMASI

Yazar Sinem KaracaDermatolog • 3 Kasım 2016 • Yorumlar:

Botulinum toksin ve uygulaması ile ilgili halk arasında pek çok yanlış düşünce var. Sizlere hazırlamış olduğum bu yazı ile sizleri bilgilendirmeyi amaçladım.

- Botulinum toksini yılan zehiri midir?
Kesinlikle hayır. Clostridium botulinum isimli bir bakteri tarafından üretilen protein yapıda bir toksindir. Uygulandığı yerde kas kasılması ve terleme gibi süreçleri engeller. Uygulamalarda kullanılan ilaç, ileri teknoloji yöntemleri ile bakteriden arındırılarak saf şekilde kullanıma hazırlanır.

- Botulinum nerelerde kullanılır?
Kozmetik olarak kırışıklık tedavisinde ve terlemeyi önleme amaçlı dermatoloji ve plastik cerrahi hekimleri tarafından kullanılabilir. Dudak kenarlarının düşüklüğü, boyun çizgileri, gülümsemede fazla yükselen üst dudak ve diş gıcırdatma tedavisinde de yine aynı uzman hekimler tarafından uygulama yapılmaktadır. Bunun dışında nörolojide migren ve spastisite (kas katılığı) tedavisinde, göz hastalıklarında şaşılık tedavisinde ve genel cerrahide hemorid (basur) tedavisinde kullanılmaktadır.

- Kırışıklıklar botulinum işlemi ile nasıl azalır?
Yüzde mimik yaptığımız zaman oluşan kırışıklıklar, derinin altında yer alan kasların kasılması ile meydana gelmektedir. Zaman geçtikçe mimik yapmadığımız halde bu çizgiler belirgin hale gelir. Bu kasları botulinum uygulaması ile gevşettiğimiz zaman kırışıklık oluşumu engellenmiş olur.

- Bu işlem kırışıklıklarından şikayetçi herkese uygulanabilir mi?
Uzman dermatologunuz ya da plastik cerrahınızın yapacağı muayene ve sorgulamasına göre, size uygun ise botulinum uygulaması yapılabilir. Muayene sırasında doktorunuzla beklentilerinizi mutlaka paylaşınız. Cilt yapınız ve yaşlanma şekliniz, ek hastalıklarınız, kullandığınız ilaç tedavileri, kadın iseniz hamilelik ve emzirme durumunuza göre tedavi planlanır. Bu işlemin erkek danışanlara da uygulandığını belirtelim.

- Uygulama ağrılı mıdır?
İşlem öncesinde uygulama yapılacak bölgelere ağrıyı azaltan kremler sürülür. Krem etkisi başladıktan sonra çok küçük iğneler yardımıyla botulinum uygulaması yapılır.

- Botulinum alerji yapar mı?
İlk olarak kullanıldığı 1960 yılından beri botulinum ilacına bağlı herhangi bir alerjik reaksiyon bildirilmemiştir.

- Botulinum etkisini ne zaman gösterir?
Uygulamadan en geç 2 hafta sonunda etkisini göstermeye başlar. Mimik yaptığınız zaman kırışıklıkların açıldığını görmeye başlarsınız. Bu 2 hafta sonunda doktorunuz sizi değerlendirme için kontrole çağırabilir.

- Bu işlem sonrasında yüzümde maske gibi bir görünümü oluşur mu?
Yüzünüzde maske gibi donuk bir yüz görünümü oluşmaz. Bu uygulama ile amaç doğal ve daha genç bir görüntü elde etmektir. Uzman dermatolog ve plastik cerrahınızın uygun dozlarda yapacağı uygulama ile mimiklerinizi tamamen kaybetmeden bunlar sağlanabilir.

- Kırışıklık tedavisinde botulinum uygulaması yeterli midir?
Kırışıklığınızın derinliğine göre tek başına bu işlem yeterli olmayabilir. Sizin için gerekli olabilecek dolgu, lazer, peeling, radyofrekans veya ip uygulamaları gibi ek işlemler uzman doktorunuz tarafından önerilebilir.

- Botulinum etkisi ne kadar sürer?
İşlemin uygulandığı yere ve kişiye göre değişmekle birlikte 4-6 ay etkinliğini korur. Etkisi kaybolduktan sonra, mimikleriniz uygulama öncesi görünümüne geri döner.

- Botulinum uygulaması bağımlılık yapar mı?
Bu işlemin bağımlılık yapma etkisi yoktur. Etkisi geçtikten sonra kırışıklıklarınız kötüleşmez, tekrar belirginleşmeye başlar. Doğal yaşlanma süreciniz devam ettiği için ancak siz isterseniz yeniden botulinum uygulaması yapılır. Tekrarlayan uygulamalar ile uzun dönemde kırışıklıklarınız, işlemin hiç yapılmamasına göre, azalacaktır.

- Kırışıklık tedavisine yönelik botulinum uygulamaları kimler tarafından yapılmalıdır?
Bu uygulamalar yalnızca uzman dermatolog ve plastik cerrahlar tarafından yapılmalıdır. İşleminizi yapacak kişide bu iki uzmanlık belgesinden birisi olduğundan emin olunuz. Türk Dermatoloji ve Plastik Cerrahi Dernekleri tarafından açılan (Danıştay 15. Daire E.2015/10115 sayılı) dava kararınca sertifikalı medikal estetik uzmanlarının botulinum uygulaması yapamayacakları ortaya konmuştur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)