Boyun Kireçlenmesi Tedavisi

Yazar M. Levent DenizBeyin Ve Sinir Cerrahı • 24 Kasım 2019 • Yorumlar:

Faset sendromu olarakta bilinen boyun kireçlenmesi toplumumuzda sık görülmektedir. Boyun kireçlenmesi tedavisinden önce, boyun kireçlenmesi nedir sorusunu cevaplayalım. Boynumuzda 7 adet omur kemiği vardır. Bu kemikler, faset eklem adını verdiğimiz eklemler aracılığıyla birbirine bağlanır. Omurun arkasında yer alan faset eklemler, omurganın esnek hareket etmesini sağlar.

En büyük nedeni ilerleyen yaş olan faset sendromu, bedenen çalışan, ağır yük taşıyan genç insanlarda da görülebilmektedir. Yaşla ve aşırı yüklenmeyle bu eklemlerde dejenerasyon (yıpranma) başlamakta, boyun ağrısına sebep olmakta ve uygun tedavi almayanlarda hastalık ilerleyerek seyretmektedir. Sabah tutukluğu, arkaya yaslanmakla artan ağrı şeklinde kendini gösterir. Boyun kireçlenmesi hastalarının ağrıdan dolayı hareketleri kısıtlanmakta, hareketsizlik ise bu dejenerasyon sürecini daha da hızlandırmakta, yani hasta bir kısır döngüye girmiş olmaktadır.

BOYUN KİREÇLENMELERİ
Öncelikli olarak hastanın ağrısını dindirmek, tedavinin ilk basamağıdır. Bunu gerçekleştirmek için kullanılan en etkili bilimsel yöntem, servikal faset eklem denervasyonu dur. Boyun kireçlenmesi tedavisinde ikinci basamak ise,en az ilk basamak kadar önemli olan, tedavi sonrası verilecek hasta eğitimidir. Hastaya uygun bir egzersiz programı verilmeli, sağlıklı bir omurga için yapılması ve kaçınılması gereken davranışlar öğretilmelidir.

SERVİKAL FASET EKLEM DENERVASYONU
Medial dal faset eklemlerinden kaynaklanan ağrıyı ileten, ağrıyı hissetmemizi sağlayan sinirdir. Faset eklem enjeksiyonu olumlu sonuç vermiş hastalarda uygulanan faset eklem denervasyonu, bilgisayar kontrollü bir cihaz aracılığıyla medial dallara kontrollü bir ısı uygulayarak, sinir iletiminin kesilmesi esasına dayanan bir tedavi yöntemidir. İşlem görüntüleme yöntemleri altında yapılır. Ağrıyı taşıyan sinir iletiminin kesilmesiyle hasta tedaviden sonra faset eklemlerden kaynaklanan ağrıyı artık hissetmez.

İşlem, öncesinde ciddi bir hazırlık gerektirmez. İşlem lokal anesteziyle olur ve işlem süresi 20-25 dakikadır. Hastalar işlem sonrası yaklaşık 30 dakikalık bir gözlemden sonra evlerine gönderilmekte ve iki gün dinlenmeleri önerilmektedir. Yan etkileri çok seyrektir.   Kanama, sinir hasarı gibi ciddi sorunlara neredeyse hiç rastlanmamaktadır. Enfeksiyon ise oldukça ender görülen bir durumdur. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M. Levent Deniz Beyin Ve Sinir Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)