Cebimdeki Kadar Sevmek: Ekonomik Kriz Çiftleri Nasıl Etkiledi?

Yazar Emine Kaya • 2 Ekim 2023 • Yorumlar:

*Gelen soru: Hocam karımı çok seviyorum ancak cebimde bin lira varsa bin liralık, beş bin lira varsa beş bin liralık seviyorum sanki. Neden böyle hissediyorum?

Böyle bir şey var mı? Sevgimiz para ile artan azalan bir şey midir? Ekonomik kriz sevgiye müdahale edebilir mi?

Öncelikle gelen sorunun yanlış anlaşılmasının önüne geçelim. Soruyu soran kişinin hislerini paylaştığını, yaşadığımız ekonomik kriz ile mücadele ettiğini ve eşine olan sevgisinden bahsettiğini de atlamayalım.

Hepimiz zor günlerden geçiyoruz. Ekonomik meseleleri çocukların dahi tartıştığı bir dönem geçiriyoruz. Her gün hesap edemediğimiz fiyat artışlarının içinde kendimizi buluyor ve şaşırıyoruz. Veya şaşırmıyoruz, fiyat algımızı kaybediyoruz. Yaşamımızın her alanında ve a’dan z’ye tüm ihtiyaçlarımız için yaşıyoruz bunları. Mutfak alışverişi, faturalar, çocukların okul masrafları, araba yakıtı… tüm bunlar bir çiftin sürekli konuşması, planlaması gereken sorumluluk alanları. Hal böyle olunca tartışmalar çoğu çift için kaçınılmaz oluyor.

Ekonomik krizin oluşturduğu stresin hayatımızı nasıl etkilediğine bakalım:

- Eşiniz ile son zamanlarda küçücük meseleler için kavga ediyor musunuz? Cevabınız evet ise bunun sebeplerinden birinin ekonomik krizin oluşturduğu stres olabileceğini unutmayalım. Genellikle küçücük bir konu kartopu misali büyür büyür ve kavgaya dönüşür.

- “Eşim her şey için beni suçluyor, ona göre benim yüzünden bu haldeyiz” Bir diğer karşılaştığımız durum çiftlerin içinde bulundukları durumdan birbirini suçlamalarıdır.

- Son günlerde sigara ve/ veya alkol tüketiminizde bir artış var mı? Bu durum ekonomik krizin sizde oluşturduğu stresin bir karşılığı olabilir.

- “İşten çıkıyorum valla eve gitmek istemiyorum oraya buraya uğruyorum”, “Sürekli arkadaşlarımla gezmek istiyorum” Eve gelmek istememe gözlemlediğimiz bir diğer önemli noktadır.

- Psikolojik veya fiziksel şiddet maalesef ortaya çıkabilmekte veya artabilmektedir.

- Cinsel yaşamımızda stresten etkilenebilmektedir. Erkeklerde erken boşalma, ereksiyon sorunları, cinsel isteksizlik gibi kadınlarda ise cinsel isteksizlik, orgazm olamama gibi cinsel işlev bozuklukları yaşanabilmektedir.

- Kendini iyi hissedememek, sürekli mutsuz olacağını düşünmek, depresif ruh hali, panik atak yaşanabilecek durumlar arasındadır.

- Yaşanılan stres psikolojik rahatsızlıklara yol açabileceği gibi fiziksel sorunlara ve hastalıklara da sebep olabilmektedir. Mide rahatsızlıkları, kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon, vertigo, sedef, saç dökülmesi gibi.

Görüldüğü üzere ekonomik kriz sadece çarşıdaki alışverişimizi etkilememektedir. Oluşturduğu stres ev düzeninde, ilişki kurma biçimimizde, sağlımızda birtakım değişikliklere yol açabilmektedir. Yaşadığınız kaygılı süreç size sevginizi sorgulatabilir ancak bunun sebebinin tüm bunlar olabileceğini unutmayalım.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)