Stres Radarına Yakalanmamak Mümkün Mü?

Yazar Emine Kaya • 10 Ekim 2023 • Yorumlar:

Kalp ameliyatı olan birine doktorların ilk tavsiyesi stresten uzak durması yönünde olacaktır. Saç dökülmesi için uzmana gittiğinizde stres faktörünü hatırlatacaktır. Yüksek tansiyon hastası acilde bugün stresli bir gün müydü sorusunu yanıtlayacaktır. Diyet yapan birisi kilo vermesi yavaşladığında, durduğunda hayatının stresli olduğunu ele verecektir. Bu listenin ne kadar uzayabileceğini sanırım bu çağın insanları çok iyi bilmekte. Bizler stresle haşır neşir çocuklarız. Bu bir övgü meselesinden çok uzakta bugünün insanının en büyük problemi haline gelmiştir. Tüm bunlarda göstermektedir ki fiziksel hastalıklar stresten ve ruh sağlığımızdan bağımsız değildir.

Peki stres radarına yakalanmamak mümkün müdür? Stresle baş etmenin ilk adımı tamamen stressiz bir hayatın gerçekçi olmadığını kabul etmektir. Stres insana özgüdür ancak her şeyde bir ölçü olduğu gibi burada da mesele yaşanan stresin yoğunluğudur. Bazen kaygılarımız karşısında kontrolü kaybedebiliriz. Stres uykularımızı kaçırabilir, sağlıklı düşünmemizi engelleyebilir. Çoğu zaman fiziksel bir hastalık olarak bedende kendini gösterebilir. Unutmayalım ki beden ve ruh sağlığımız bir bütündür. Stresle ilgili bugüne kadar birçok bilimsel çalışma yapılmıştır. Yapılan çalışmalar stres ile baş etmenin farklı yollarını ortaya koymuştur.

Günden güne uzaklaşılan bir alışkanlık olarak kitap okumak, stresle baş etmenin en iyi yollarından birisidir. Doğru bir şekilde nefes almayı öğrenmek, gevşeme egzersizleri yapmak, yürüyüş yapmak, dans etmek etkili yöntemlerdir. Bugün çoğumuz düzenli bir şekilde spor yapmamaktayız ancak yapılan çalışmalar bu durumdan vazgeçmemizi hatırlatır niteliktedir. Ilık banyo yapmayı, masaj yaptırmayı listenin devamına ekleyebiliriz. Müzik dinlediğinizde ne kadar rahatladığınızı fark etmişsinizdir. Müzik dinlemek stres ile mücadelede önemli bir yere sahiptir. Sosyal varlıklar olarak insanlar ile olan etkileşimimiz stres düzeyimizi belirlemektedir. O halde sevdiğimiz arkadaşlarımızla buluşmak bir kontrol düğmesidir diyebilir miyiz? Kesinlikle evet. Kadın ve erkek ilişkileri üzerinden de konuya bakacak olursak iyi ve mutlu bir ilişki daha az stres demektir. Peki siz bu yöntemlerden kaçını hayatınızda uyguluyorsunuz? Tüm bunlara baktığımızda çoğumuzun yaşam tarzı stres ile mücadele eden bu faktörleri barındırmamaktadır. Bazen de ne yaparsak yapalım stres ile baş edemeyiz. Böyle zamanlarda ise bir uzmandan destek alınması yerinde olacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)