Kadınlarda ve Erkeklerde Cinsel İsteksizlik

Yazar Emine Kaya • 14 Eylül 2023 • Yorumlar:

Cinsel isteksizlik her zaman çiftlerin en önemli sorunlarından bir tanesi olmuştur. Cinsel isteksizliği bir sorun alanı olarak değerlendirmeyen insanların olduğu gibi bunu bir hastalık olarak değerlendiren insanlarda vardır. Bizler için en önemli noktalardan biri cinsel isteksizliğin bir hastalık olmadığını ve çözümün olduğunu belirtmektir. Çiftler cinsel isteksizlik problemini aştıklarında onları daha mutlu bir ilişkinin beklediğinin farkında olmalıdırlar. Öncelikle çiftler kendi hazlarının engeli olmamalıdırlar.

Cinsel İsteksizlik Nedir?

Cinselliği bir bütün olarak değerlendirirsek cinsel heyecanı bir bileşeni olarak düşünebiliriz. Bireyler cinsel heyecana bilinçli/bilinçsiz odaklandıklarında cinsel istek duymanın önünü açmış olurlar. Ancak bazen bireyler fark edilir düzeyde cinsel heyecan duymuyor, cinsel eylemlerde bulunmak istemiyor olabilir. Söz konusu bireylerde cinsel etkinlikler azalmış veya hiç yoktur. Burada önemli nokta bu durumun sürekli-yineleyici bir biçimde yaşanıyor olmasıdır. Cinsel isteksizlik hem kadınlarda hem erkeklerde görülebilir. Cinsel isteksizlik psikolojik veya fizyolojik sebeplere bağlı olabileceği gibi toplumsal yaşam biçimi, kültür, sosyal ilişkiler gibi farklı farklı sebeplere de bağlı olabilir. Her insan hayatı, hikayesi kendine özgüdür. Cinsel isteksizlik farklı problemlerin, yaşantıların, deneyimlerin vb. kendini gösterme biçimi olabilir. Çözümün varlığı ise herkes içindir.

Kadınlarda Cinsel İsteksizlik: Cinsel İstek Önce Beyinde Başlar!

Her kadın zaman zaman cinsel isteksizlik yaşayabilir. Bu konuda bilmemiz gereken ilk şey cinsel isteğin öncelikle beyinde başladığıdır. Kaygılarla dolu bir dünyada farklı duyguları aynı zaman dilimizde yaşıyoruz. Duygularımız dalgalar gibidir. Bazen hüzünlenir, heyecanlanır bazen de derin umutsuzluklara düşeriz. Bazen terk edileceğimizi, yalnız kaldığımızı düşünür kafa karışıklığından yorgun düşeriz. Ancak unutulmamalıdır ki dalgalar gibi tüm bunların en derinden gökyüzüne doğru yükselmesi de mümkündür. Burada partnerlerinizin de bilmesi gereken, kadınların kendilerini iyi hissetmediklerinde sevildiklerini, değerli olduklarını ve yalnız olmadıklarını hissetmeye ihtiyaçlarının olabileceğidir. Tüm bunlar kadınların cinsel istek duymasında son derece önemlidir. Birbirinin destekçisi olan çiftlerin aşamayacağı sorun var mıdır?

Bugün farklı cinsel sorunları incelediğimizde kadınların (ve aslında erkeklerinde) kendi bedenini tanımadıklarını görürüz. Kendi bedenini tanımayan kadın bir bakıma cinsel sorunlarında önünü açmış olur. Kadın bedenini tanıdığında cinsel istek duyabilir. Eşiniz ile kaç yıllık evli olursanız olun yeniden sevgili olabilirsiniz. Sağlıklı bir iletişim ile cinselliği birbiriniz ile konuşabilirsiniz. Cinsel fanteziler kurabilirsiniz. Cinsel istek duymanın anahtarını elinize alabilirsiniz. Unutmayın cinsel istek insanlarda doğuştan vardır.

Kadınlarda Cinsel İsteksizliğin Nedenleri

Cinsel soğukluk\ cinsel isteksizlik\ azalmış cinsel istek yaşamanın birçok nedeni olabilir. Partneriniz ile ilişki kurma biçiminiz, iletişiminiz cinsel isteği etkiler. Geçmiş cinsel deneyimleriniz, kendinize bakış açınız olumsuz ise yine cinsel soğukluk yaşayabilirsiniz. Bazen birçok sebebin bir arada oluşu da cinsel isteksizliğe yol açabilir. Veya yaşadığınız farklı bir cinsel işlev bozukluğunun sonucu olarak bunu yaşıyor olabilirsiniz. Nedir bunlar?

-Cinsel uyarılma bozukluğu

-Çiftler arası cinsel uyumsuzluk

-Cinsellikten tiksinme

-Vajinismus\ Disparoni

Hamile kalmaktan korkmak, cinsellikle alakalı olumsuz bakış açısı, geçmiş travmatik cinsel deneyimler, yaşanılan güvensizlik duygusu, cinsel birleşmeyi başarı olarak değerlendirmek, kaliteli bir cinsellik yaşamadığını düşünmek, cinsel birleşmenin uzun aralıklarla yaşanması, suçluluk duygusu, günahkarlık inancı diğer nedenler arasındadır. Fiziksel, psikolojik, duygusal nedenleri atlamamak gerekir. Kronik hastalıklar, farklı sebeplere bağlı hormon değişiklikleri (hamilelik, emzirme, menopoz gibi), yorgunluk, ruhsal rahatsızlıklar, stres, alkol ve madde bağımlılığı, yetiştirilme ortamı ve kültür, cinsel tabular cinsel isteksizliğin nedenleri arasındadır. Yorgun geçen iş hayatını da günümüz koşullarında atlamayalım. İlişki içinde yaşanan problemler, şiddet, aldatılma gibi meseleleri de cinsel isteksizlik nedenleri arasında sayabiliriz.

Gördüğünüz üzere daha önce de belirtildiği gibi cinsel soğukluğun birçok nedeni olabilir. Yukarıda belirtilenlerden farklı bir sebeple de bunu yaşıyor olabilirsiniz. Öğrenmekten, araştırmaktan, gerektiğinde destek almaktan çekinmeyin!

Erkeklerde Cinsel İsteksizlik

“Erkekler her zaman cinsel birleşmeye hazırdır” inancı bir tabudur, yanlıştır. Bu abartılmış yanlış bilgi halk arasında o kadar yaygındır ki çoğu zaman erkekler bunu destek alınacak bir konu olarak değerlendirmezler. Kadınlar daha fazla cinsel isteksizlik şikâyeti ile destek aramaktadırlar. Ancak erkeklerde cinsel isteksizlik yaşayabilmektedir. Öyle ki yaşanılan cinsel soğukluk sertleşme sorunlarına yol açabilmektedir.

Eşinize cinsel istek duyuyor musunuz?

Cinsel fanteziler kuruyor musunuz? Ne sıklıkla?

Mastürbasyon yapıyor musunuz?

Erotik uyaranlar ne derece dikkatinizi çekiyor?

Tüm bu sorular ve yanıtları erkek cinsel isteksizliğinde önemlidir.

Erkeklerde Cinsel İsteksizliğin Nedenleri

Kadınlarda olduğu gibi erkeklerin de cinsel isteksizlik yaşamasının birçok nedeni olabilmektedir. Fiziksel ve psikolojik nedenlere bağlı olarak bu durum yaşanılıyor olabilir. Günümüzde kansızlık, şeker, yüksek kolesterol, vitamin değerlerinin düşük olması ne kadar yaygındır değil mi? Bunlar cinsel soğukluk yaşamanız için birer sebeptir. Elbette yaş faktörünü de unutmamak gerekir. Bunların dışında cinsel organ anomalileri, testosteronda azalmanın olması, geçmiş sağlık öyküsü, nörolojik problemler cinsel isteksizliğin kaynağını oluşturabilir. İyilik halinin düşmanı olan stres burada da karşımıza çıkmaktadır. Anksiyete ve depresyon, kaygılarla dolu bir zihin birer nedendir. Kadın cinselliğine özgü yanlış inançların varlığı maalesef erkek cinselliği içinde geçerlidir. Bu konuya penis boyunu takıntı haline getirmek, cinselliği kazanılması gereken bir yarış olarak görmek gibi örnekler verebiliriz. Halihazırda yaşanan cinsel işlev bozukluklarının bir sonucu olarak da cinsel isteksizlik yaşanıyor olabilir. (Erken boşalma, geç boşalma, sertleşme problemleri gibi)

Bazı diğer nedenler:

Öfke kontrolünü sağlayamamak, partner ile kurulan ilişkiden memnun olamamak, yakın ilişki kurmaktan korkmak, cinselliğe dair eksik ve yanlış bilgilere sahip olmak, cinsel uyumsuzluk yaşıyor olmak…

Özetle hem kadınların hem erkeklerin cinsel isteksizlik yaşaması mümkündür. Bunun birçok sebebi olabilir. Yaşadığınız başka problemlerin bir sonucu olarak da karşınıza çıkabilir. Unutmayın cinsel isteksizlik bir hastalık değil çiftlerin cinsel uyum problemidir. Çözümün varlığı herkes içindir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)