Çene Eklem Rahatsızlığı

Yazar Semih Ulvi AksütDiş Hekimi • 14 Mart 2022 • Yorumlar:

Çene eklemi vücutta koordineli çalışması gereken tek eklemdir. Sağ taraftaki eklem çalışırken sol taraftaki eklemin de aynı anda çalışması gerekir. Bu iki eklemin eş zamanlı çalışması zor olacağı için çene eklem rahatsızlığı çok sık görülür.

Çene Eklem Rahatsızlığı Neden Olur?

Yaklaşık olarak günde 3000 defa yutkunuruz. Her yutkunduğumuzda eklemlerimiz çalıştırarak dişlerimizi kapatırız. Buna bağlı olarak dişlerimizin konumlarına göre kaslarımızın kuvveti ve pozisyonları değişir. Değişen kas kuvvetleri eklemlerin koordineli çalışmasını engeller ve bunun sonucunda eklem rahatsızlığı oluşmaya başlar.

Çene Eklem Ağrısı Neden Olur?

Sağ ve sol taraflı dengesiz olarak çalışan çene ekleminde zamanla deformasyonlar oluşmaya başlar.Oluşan deformasyonlar hem kıkırdak hem de kemiklerde görülür. Bu deformasyonlar zamanla ağrıların oluşmasına sebep olur.

 Çene Eklemlerin Neden Ses Gelir?

  Çene kaslarının doğru çalışmamasından dolayı eklem içindeki kıkırdak uzun süreli aşırı kuvvetlere maruz kalır.  Bunun sonucunda oluşan deformasyonlar eklem kıkırdağının yerleşim problemine sebep olur ve kıkırdaktan takılma sesleri gelir.

 Bruksizm Nedir? 

   Farkında olarak veya olmayarak sürekli olarak dişleri sıkmaya ve gıcırdatmaya denir.

 Bruksizm ile Çene Eklem Rahatsızlığı Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır?

Bruksist olan hastalar sürekli diş ve çene sıktıklarından dolayı kıkırdak ve kemik zedelenmelerine maruz kalırlar. Buna bağlı olarak da bu hastalarda ağrılı ve acılı eklem rahatsızlığına sıklıkla rastlanır.

  Çene Eklem Rahatsızlığı Nasıl Tedavi Edilir?

Eklem rahatsızlığı genel olarak ortodonti tedavisi olarak yapılır. Dişlerin konumu ve pozisyonu, kasların posizyonlarını yönlendirir. Kasların pozisyonlarını düzenlenlemek eklem rahatsızlığını da düzenleyebilir.

 Eklem splinti nedir ? 

  Eklem splinti dişlerin konumlarının doğru fakat çene hareketlerinin yanlış olduğu zaman oluşan çene eklem rahatsızlığını ortadan kaldırmak için düzenlenen tedaviye denir. Bu tedaviyle kasların çalışma prensiplerini düzenleyip rahatsızlığı tedavi ederiz.

Eklem rahatsızlığı tedavisinde öncelikli amacımız dişlerin konumunu ve kasların çalışma prensinbini düzenlemek ve çözmek olmalıdır. Eğer hastanın bu sorunları çözümlenmezse uzun vadede yeniden oluşabilecek rahatsızlıklar doğabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)