Cinsel Tiksinti Bozukluğu

Kadınlarda nadir görülen, ancak evliliklerde oldukça ciddi sıkıntılara neden olan cinsel sorunlardan birisi de cinsel tiksinti bozukluğudur. Vajinismus hastalarının çok azında cinsel tiksinti bozukluğu da vardır.

Cinsel Tiksinti Bozukluğu Nedir?

Cinsel tiksinti bozukluğu, sürekli olarak ya da yineleyici bir biçimde, cinsel partner ile genital cinsel ilişki kurmaktan aşırı tiksinti duyma ve bundan tümüyle kaçınma durumudur.

Cinsel tiksinti hep ezelden beri olabileceği gibi, kişide daha sonradan ortaya çıkmış da olabilir. Hayatı ve evliliği ciddi anlamda etkileyen ciddi bir cinsel sorundur.

Cinsel tiksinti bozukluğunun genel olarak temelinde yatan neden cinsellikle ilgili bilinçaltında yer alan yanlış bilgiler ve değer yargılarıdır. Özellikle bizim kültürümüzde çocukluktan itibaren cinselliğin ayıp, günah ve iğrenç bir şeymiş gibi anlatılması kişilerin zihninde yer ederek ileride pek çok cinsel işlev sorunlarına yol açabilmektedir.

Bu gruptaki kadınların daha ciddi evlilik ve duygulanım (emosyonel) sorunları, diğer işlev bozukluklarına göre daha ciddi intrapsişik çatışmaları, ilişki güçlükleri ve daha sık kişilik bozuklukları bulunmaktadır.

Cinsel travmalar da cinsel tiksinmeye neden olabilir

Kişilerin geçmişte yaşadığı tecavüz, ensest, çocukluk dönemindeki cinsel istismarlar ve taciz gibi cinsel travmalar da tiksinti bozukluklarına yol açabilir.

Cinsel tiksinti bozukluğu belirgin bir sıkıntıya ya da kişiler arası ilişkilerde zorluklara neden olur.

Cinsel Tiksinti Bozukluğu Tedavisi

Bu problemlerin çözümü diğer cinsel problemlere göre daha zordur ve zaman alıcıdır. Ortalama tedavi süresi 10-15 seans kadar sürebilir.

Cinsel tedaviyi gerçekleştirebilmek için öncelikli olarak yapılması gereken çiftler arasındaki uyumu sağlamaktır ve bu daha fazla zaman alır.

Cinsel tiksinme bozukluğu kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de ortaya çıkabilen bir problemdir. Tiksinti bozukluğu cinsel tedavilerde uzman olan cinsel terapistler tarafından modern yöntemlerle çözümlenebilen bir sorundur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Didem Kurban Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Akupunktur Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)