Çocuğuma Nasıl Temel Güvenlik Eğitimi Verebilirim?

Yazar Yüsra SaraçPsikolog • 7 Nisan 2020 • Yorumlar:

Hemen hemen her gün çocuk istismarı, çocuğa uygulanan sözlü-sözsüz şiddet, kaçırılma haberleriyle karşılaşıyoruz ve içimiz parçalanıyor. Peki; ebeveyn olarak çocuğunuzun kaygı düzeyini arttırmadan ama aynı zamanda bilinçlenmesini de sağlayarak ona temel güvenlik kuralları hakkında nasıl eğitim verebilirsiniz?

Kaynak Önerisi: Bu vücut benim! Ben ne dersem o olur! (Beyaz balina yayınları) İçinde hem çocuğunuza hem de size hitap edecek mahremiyet hakkında bilgiler ve görseller var. Birlikte okuyabilir kitapta ki resimleri canlandırabilirsiniz.

-İlk olarak en önemlisi çocuğunuzun kaygı düzeyinin artmaması, bunun için bu tür haberlerle karşı karşıya kalmasına engel olun.

-Çocuğunuza güvenlik ağı oluşturun. Nedir bu güvenlik ağı? Ondan güveneceği 3-5 yetişkinden oluşan bir takım oluşturmasını isteyin. Ve bu takımda ki kişilere her şeyi anlatabileceğini ve o kişilerinde her anlattığında ona inanacağını belirtin. Her hangi bir durumda endişelendiğinde, korktuğunda bu kişilerle paylaşması gerektiğini söyleyin.

-Özel bölgelerini öğretin. Örneğin; özel bölgelerin mayonun ya da iç çamaşırının kapattığı yerlerdir. Bunlara sadece annen ve baban dokunabilir. Başka kimse dokunamaz ve kimse de senden özel bölgelerine dokunmanı isteyemez. Eğer böyle bir şey olursa hemen güvenlik ağındaki kişilere bunu anlatması gerektiğini söyleyin.

-Yaşı ne olursa olsun yazın mayo giydirmeyi ihmal etmeyin. Bu çocuğunuzun özel bölge, mahremiyet önemini tam kavramasını sağlayacaktır. Başkalarının yanında giydirmeyin.

-Tanımadığı insanların onu öpmesine ve sarılmasına izin vermemesi gerektiğini anlatın. (Böyle durumlarda onlara hayır diyebilirsin, öpmek ve sarılmak yerine el sıkışabilirsin ya da bir beşlik çakabilirsin.)

-Güvenlik ağında ki kişilerle arasında bir sır olamayacağını anlatın. (Dışardan biri senin hoşuna gitmeyen bir şeyi saklamanı isteyebilir böyle bir durumla karşılaştığında bunu güvenlik ağındaki kişilerden birine anlat)

- 4 yaşından itibaren çocuğunuz telefon numarası ezberleyebilir. Tekerleme, şarkı şeklinde anne ya da baba numarasını ezberletin.

-Polis, karakol, hastane gibi yardım isteyebileceği yerleri öğretin.

-Bunları çocuğunuza daha iyi kavratabilmek ve pekiştirebilmek için karşılıklı oyunlar oynayın. Bir senaryo belirleyin ve başlayın diyelim ki; biri senin hoşuna gitmeyen bir davranışta bulundu ne yaparsın? –Annemi ararım. –Güvenlik ağında ki kişilerle paylaşırım. –Çığlık atarım gibi. Cevapları vermesini sağlayın ve denettirin mesela başka bir telefondan sizin numaranızı çevirsin.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)