Çocuğunu Sevgiden Mahrum Bırakmak

Yazar Bengisu Üzel TanrıverdiPsikolog • 30 Mart 2021 • Yorumlar:

“Eğer ………yapmazsan seni sevmem!”

“Bunu yaptığın için artık seni sevmeyeceğim!”

“Beni öldüreceksin!”

“Hasta ettin beni!”

Yukarıdaki cümleleri yazarken dahi canım yanıyor. Acaba dünyayı ebeveynleri üzerinden tanıyan çocuk bu cümleleri duyduğunda neler düşünüyordur?

“Sevilmezim.”

“Yetersizim.”

“Kusurluyum.”

“Değersizim.”

“Hatalıyım.”

Neler hissediyordur?

“Korku” 

“Kaygı”

“Üzüntü”

Ebeveyn olmaya karar vermek sadece bir bebek dünyaya getirmeye karar vermek demek değildir. Dünyaya getirdiğimiz bireyin tüm sorumluluklarını koşulsuz şartsız yerine getirmek için yazısız bir anlaşma yapmak demektir. Çocuk var olduğu için/ varlığı için suçlanamaz, koşulsuz olumlu kabulü hak eder. Çocuğa ait sorumluluklar onu sadece beslemek, kişisel hijyenini sağlamaktan ibaret değildir. Bu sorumluluklar çocuğun psikolojik iyilik halini sürdürme, oyun oynama, gelişim basamaklarına uygun uyaran ihtiyaçlarını karşılama sorumluluğunu da kapsar.

Peki bir ebeveyn çocuğunu herhangi bir davranışı nedeniyle sevgisinden mahrum etmekle tehdit ederse aslında ne demeye çalışıyordur? Bunu nereden öğrenmiştir? Başka bir yolu yok mudur? Bunların cevabı ebeveynin kendi geçmişinde saklı! Aslında yaşadıkları, ebeveynin kendini tanıma, kabul etme ve kendi kendine şefkat gösterebilme becerisine sahip olma konusunda gelişime açık olması gerektiğinin işaretidir.

Birkaç önerim olacak.

Ebeveyn olma kararı verme aşamasındaysanız, bunu neden istediğinizi, bu yolda nelerle karşılaşabileceğinizi, sorun çözme becerilerinizin neler olduğunu fark edin. Geçmiş deneyimlerinizi gözden geçirin: çocukluğunuz, anne/babanız ile ilişkiniz, evliliğiniz başladığından bu yana geçen zamandaki çift ilişkiniz… Herhangi bir konuda desteğe ihtiyacınız olduğunu, çözümlenmemiş sıkıntılarınız olduğunu düşünüyorsanız profesyonel yardım almak çok iyi bir seçenek.

Planlamadan ebeveyn olduysanız öncelikle içinde bulunduğunuz durumu kabul edin. Kendinize şefkat gösterin. Neye ihtiyacınız olduğunu fark edin. Çocuğunuzun neye ihtiyacı olduğunu fark edin. Süreci yönetmekte güçlük yaşıyorsanız profesyonel yardım almak yine en iyi çözüm yollarından olacaktır.

En önemlisi her gün çocuğunuzu kucağınıza alın, ona sarılın, gözlerinin içine bakın ve ona sahip olduğunuz için kendinizi ne kadar şanslı hissettiğinizi söyleyin ve sık sık “ seni seviyorum” demeyi ihmal etmeyin…

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)