Çocuk Cerrahisi

Yazar Aykut ÖzdamarÇocuk Cerrahı • 12 Nisan 2016 • Yorumlar:

Çocuklar erişkinlerin küçültülmüş hali değildir. Çocukluk çağında görülen hastalıklar  dönemlerine göre farklı özellikler gösteriler. Bu hastalıkların tanı ve tedavisi  çocuğun gelişimi,fizyolojisi ve psikolojisi göz önüne alınarak yapılmalıdır. Cerrahi  yaklaşım gerektiren hastalıklar,çocuk cerrahları tarafından değerlendirilmeli ve tedavi edilmelidir.

Anne karnından başlayıp ergenlik döneminin sonuna kadar çocuklarda ortaya çıkan sorunların cerrahi tedavileri ile uğraşan çocuk cerrahisinde,ameliyatların en sık yapıldığı bölge kasık bölgesidir.Kasık bölgesi(İnguinal Kanal)patolojileri ile ilgili olarak karşımıza çıkan hastalıklardan en sık görülenler inmemiş testis,utangaç(retraktil)testis,kasık fıtığı ve hidroseldir.

İNMEMİŞ TESTİS

Erkek çocuklarında doğum sonrasında testislerin torbada (skrotumda) olmaması halidir.Erken doğan bebeklerde daha sık görülür.Testis muayene sırasında torba içinde ele gelmez.Bebek 6 ayını doldurduğunda ameliyatla testis torbaya indirilir.

UTANGAÇ(RETRAKTİL TESTİS)

Normalde testis torbanın içinde yer alır fakat soğuk,gerginlik,endişe,korku v.s gibi  durumlarda yukarı kaçar. Yakın takip önemlidir.Ailenin banyoda,sıcak suya otururken, ateşliyken,uyurken testisi kontrol etmesi,testisin gün içersinde zamanın çoğunu nerede geçirdiğini  belirlemesi önemlidir.Uzman hekimin,3-6 ay aralıklarla muayene ile testislerin büyüklüğü ve  yerleşimini takip etmesi önemlidir.Eğer 1,5-2 yaşa kadar testis torbada durmuyorsa,diğer normal  testise göre boyutunda küçülme oluyorsa ameliyatla testis torbaya 

AMELİYAT GECİKTİRİLİRSE NE OLUR?

Sperm sayısı ve fonksiyonlarında azalma (kısırlık),testisin kendi  etrafında dönmesi (torsiyon),travma ve testisin torbada olmamasına bağlı psikolojik etkilenme  gibi komplikasyonlar görülebilir.Diğer önemli risk de kanserleşme riskidir.Testis operasyonla  yerine indirildiğinde kanserleşme riski tamamen kaybolmaz,fakat takibi daha kolay yapılır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Aykut Özdamar

Çocuk Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al