Çocuklarda Kasık Fıtığı

Yazar Tunç ÖzdemirÇocuk Cerrahı • 9 Şubat 2021 • Yorumlar:

Çocukluk çağında görülen kasık fıtığı esas olarak doğumsal bir patolojidir. Ancak yenidoğan döneminden itibaren herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Görülme oranı yaklaşık %1-5 arasındadır. Prematüre bebeklerde daha yüksek orandadır. Erkek çocuklarında daha sık görülür. İki taraflı olabilir. Anne karnında iken testisin inişi sırasında var olan eldiven parmağı benzeri bir yapının normalde kaybolması gerekirken kaybolmaması nedeniyle kasık fıtığı oluşur. Kendiliğinden geçmez. Bazen beraberinde inmemiş testis de olabilir.

En önemli belirtisi kasık bölgesinde şişliktir ancak büyük fıtıklar torbaya kadar inebilir. Şişliğin nedeni fıtık kesesinin içine dolan barsaklardır. Kız çocuklarında ise genelde o taraftaki yumurta fıtık kesesinin içine girer. Ağlama, ıkınma, ayakta durma gibi durumlarda daha belirgin hale gelir.

Kasık fıtığı boğulmadığı sürece ağrıya neden olmaz. Keseye giren barsakların orada sıkışması olarak tarif edilebilecek olan fıtık boğulması, ağrı, kusma, karın şişliği gibi barsak tıkanıklığı tablosu ortaya çıkartır. Bu ölümcül olabilecek kadar ciddi bir durumdur. Hastanın acil olarak bir çocuk cerrahı tarafından görülmesi gerekir. Bu durumda hastanın acil olarak ameliyat edilmesi gerekebilir.

Kasık fıtığı tanı konduğu anda, en kısa sürede ameliyat edilmesi gereken “yarı acil” bir durumdur. Ameliyat mutlaka bir çocuk cerrahı tarafından yapılmalıdır.

Bir tarafa fıtık ameliyatı yapıldığında diğer tarafta da sonradan fıtık çıkabilir. Bu fıtığın tekrarlamış olduğu anlamına gelmez.

Ameliyatta yukarıda bahsedilen “eldiven parmağı” şeklindeki fıtık kesesi çıkarılıp boynu bağlanır. Çok küçük olmayan ve başkaca sağlık problemi olmayan çocuklar ameliyattan birkaç saat sonra taburcu edilirler. Ameliyat sonrası antibiyotik kullanımı veya günlük pansuman yapılması gerekmez. Bir hafta sonra kontrol muayenesi yapılır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)