Çocuklarda Obezite Tehlikeli Midir?

Yazar Tufan ErgençGenel Cerrah • 8 Şubat 2017 • Yorumlar:

Yarınlarımız çocuklarımız.

Eskiden ne çok sevilirdi tombiş çocuklar. Şimdilerde çocuk endokrin bölümünün kapısında sıra bekler halde görüyoruz o sevimli çocukları.

Obezitenin ne demek olduğunu anlamak çok zor değil ama anlatmak gerçekten zor. Yaşam koşulları değiştikçe beslenme alışkanlıklarımız değişiyor.

Obezite vücut yağ oranının kabul edilebilir sınırın üzerinde olması, yağ dokusunun diğer dokulara oranla fazlaca artmasıdır.

Obeziteyi yağların aşırı birikmesi ile beden ve ruh sağlığını bozacak düzeyde kilolu olma durumu olarak da tanımlayabiliriz.

Mesai saatleri içene sıkışan iş hayatı, katkı maddesi içeren yapay besinler, hareketsiz yaşam tarzı, çeşitli ilaç ve tedavi uygulamaları obeziteyi giderek yaygınlaşan bir sorun haline getirmiştir.

Hemen her yaşta insanı etkileyen bu yeni dünya problemine artık bir hastalık gözüyle bakılmakta. Özellikle çocuklarda artan obezite sıklığı kaygıyı daha da artırmakta.

Peki insanlar kilolarıyla mutlu mesut yaşarken ne oldu da birden hastalık oluverdi obezite?

HER DÖRT ÇOCUKTAN BİRİ OBEZ
Sağlık bakanlığı verileri Türkiye’de çocuklarda obezite oranının ortalama %25’ler düzeyine ulaştığını gösteriyor. Yani her dört çocuktan biri obez. Yine şeker hastalığına yakalanma yaşı bir hayli düşmüş durumda.

Fast-food tipi beslenme ve büyüyen porsiyonlar, bilgisayar ve oyun alışkanlıkları, televizyon başında geçirilen uzun saatler, genetiği ile oynanmış yapay besinler, şekerli içecek ve abur cubur tüketimi, anne sütünden çabucak vazgeçip yerine tercih edilen mama alışkanlıkları çocuklarda obeziteyi beraberinde getirmiştir.

Neyse ki endokrin bir hastalık söz konusu değilse, çocuklarda obeziteyi tedavi etmek nispeten daha kolaydır.

Çocuklarda obeziteyi engelleyebilmek için akılcı birkaç önlem alınabilir. Bunlar arasında;

Yeme konusunda ısrarcı olmamak,
Yanlış beslenme alışkanlıklarını sonlandırmak,
Birlikte yapılan aktiviteler planlayarak fizikselhareketliliği sağlamak,
Cep telefonu ve bilgisayar oyun saatlerini kısıtlamaksayılabilir.Unutmayın! Ergenlik çağına obez olarak giren bir genci onarılmaz psikolojik sorunlara itmek, ona hayatı boyunca yapabileceğiniz en büyük kötülük olabilir.

Sağlıkla Kalın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tufan Ergenç Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)