Çocuklarımız Öfkelendiğinde Nasıl Davranmalıyız?

Yazar Duhan ŞenPsikolojik Danışman Ve Rehber • 17 Aralık 2020 • Yorumlar:

-Pandemi tedbirlerine her geçen gün yenileri eklenerek salgının yayılımı engellenmeye çalışılıyor. Alınan bu yeni karar ve tedbirler iş hayatını, sosyal gündelik hayatı etkilediği gibi aile hayatımızı da etkiliyor.
- Sokağa çıkma kısıtlamalarının ve okullarda yüz yüze eğitime ara verilmesinin bir sonucu olarak, artık aile bireyleri ev ortamında birbirleriyle çok daha fazla zaman geçiriyorlar. Aynı evde birlikte uzun süreler geçirmek ilk etapta aile bireyleri arasında ki bağlılığı ve paylaşımı arttırsa da, evde kalma süresi uzadıkça işler tam tersi istikamette yol almaya başlıyor.
- Evde kalma süremiz uzadıkça eşlerin birbirlerine ve anne babaların çocuklarına karşı tahammül seviyeleri azalıyor, konuşmalar tartışmalara, bağırıp çağırmalara dönüşüyor.
-Peki bu durumun bir çözümü yok mu?
-Tabi ki bir çözümü var. Doğru ve sağlıklı iletişim yollarını kullanırsak, duygu ve düşüncelerimizi karşımızdakini suçlamadan yargılamadan ifade edersek, ev içindeki sınır ve kuralları tüm aile üyeleriyle beraberce oluşturursak ve bu kurallara ev içindeki düzenli bir günlük rutin eşlik ederse huzurlu bir aile ortamı yakalama şansımız artar.
- Bu yazımda anne-babalara çocuklarının öfke krizleri anında nasıl davranmaları gerektiğiyle ilgili birkaç öneride bulunmak istiyorum.
( Çocuğunuz öfkelendiğinde; )
1-) Nedenini Bulmaya Çalışın
‘Öncelikle çocuğunuzun fizyolojik açıdan bir ağrısı, acısı, sıkıntısı olmadığından emin olun. Çünkü çocuklar her zaman inat yüzünden öfke krizine girmezler. Belki acıkmış, uykusuz kalmış veya bir şeye üzülmüş olabilir.’

2-) Sakin ve Kararlı Kalın
‘Çocuğunuz öfke krizi geçirdiğinde, sakin ve soğukkanlı kalmaya çaba gösterin. Öfkeye öfkeyle karşılık vermek yapabileceğiniz en büyük hatadır.
Sizin sakin ve soğukkanlı oluşunuz, çocuğunuzun sakinleşmesini kolaylaştırır. Çocuğunuza durumla ilgili açıklama yaptıktan sonra hala inatlaşıp, ağlama ve hırçın davranışlarını sürdürerek dediğini yaptırmak istiyorsa, sakin kalın ve kararınızdan vazgeçmeyin. Bu kararlılığınız aynı zamanda tutarlı anne-baba rolünüzü güçlendirir.’
3-) Onu Anlamaya Çalışın
‘Öfke krizine neden girdiğini bilmiyorsanız, çocuğunuzu neyin öfkelendirdiğini, neden ağladığını sorun ve verdiği cevapları içten-samimi bir şekilde dinleyin, dinlediğinizi hissettirin. Eğer sorularınıza cevap vermiyorsa, ısrarcı bir tavır sergilemeyin ve sakinleşmesini bekleyin.
-UNUTMAYIN: Çocuğunuza neden öfkelendiğini sorup dinlemenizin amacı; isteklerini yerine getirmek değildir. Ona, onu sevdiğinizi, onunla ilgilendiğinizi göstermektir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Duhan Şen Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Aile Danışmanlığı Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)