Güvenli İnternet Kullanımı

Yazar Duhan ŞenPsikolojik Danışman Ve Rehber • 6 Temmuz 2021 • Yorumlar:

Günümüzün çocukları ve gençleri birçok yetişkinin büyüdüğü dünyadan farklı bir dünyada yetişiyorlar. Bilgisayar, telefon, tablet ve internet gibi bilgi iletişim teknolojilerinin sürekli ve hızlı bir şekilde yenilenip değiştiği bu dünyada, çocukların ve gençlerin bu iletişim teknolojilerini yoğun bir şekilde kullanması ve zamanlarının çoğunu bilgisayar,  telefon, tablet gibi aletlerle geçirmesi ailelere önemli yeni bir görev ve sorumluluk ekliyor.  Çocuklarına karşı olan temel ailevi sorumlulukların yanı sıra aileler artık çocuklarına  olumsuz internet alışkanlıkları edinmemeleri, teknolojiyi eğitimlerini destekleyici şekilde  üretken ve uygun şekilde kullanmaları, internet ortamında güvenli sınırlar içinde   gezinmeleri için rehberlik etmelilerdir. 

• Gelişimleri ve çağımızın gerekleri göz  

 önüne alındığında, çocukların internete  

 erişimlerini yasaklamak etkili bir yöntem  

 değildir. Önemli olan onların bir çok avantajı  

 bulunan teknolojiyi ve interneti etkili, verimli,  

 uygun ve sorumlu bir şekilde kullanmaları  

 için yol gösterici olmaktır.  

  

 Nasıl ki çocuklarımıza karşıdan karşıya geçerken iki tarafa bakmayı, yüzmeyi, bisiklete   binmeyi öğretiyorsanız, dijital dünyada güven içinde dolaşmaları için, bilgi iletişim  araçlarını ve interneti güvenli şekilde nasıl kullanabileceklerini de öğrenmeye ihtiyaçları  

 olduğunu UNUTMAYIN. Güveli internet kullanımı konusunda doğru rol model olmanız   anne-baba olarak uygulayabileceğiniz en etkili yöntemdir.

  

ANNE-BABA OLARAK YAPABİLECEKLERİNİZ 

Bilgi Sahibi Olun  

İnternet, bilgisayar, telefon, tablet ve sosyal medya gibi teknoloji ve  

teknolojik aletlerin kullanımı konusunda uzman olmak zorunda  

değilsiniz, ancak çocuklarımızın ve gençlerimizin kullandıkları  

teknolojiler hakkında bilgi sahibi olmalı ve bunlara aşina 

olmalısınız. Anne-baba olarak kendinizi internet  

kullanımı ve teknolojik aletlerin kullanımı konusunda  

eğitin. Ancak bu sayede teknoloji ve internet kullanımının  

olumlu ve olumsuz yönleri hakkında bilgi sahibi olabilir, bu  

konularda çocuklarınızda farkındalık oluşturabilirsiniz. 

“Bizim zamanımızda böyle şeyler yoktu.”, “Bizden geçmiş artık.”, “Bizler böyle  şeylerden onlar kadar iyi anlamıyoruz.” gibi söylemlerle çocuklarınızı kendinizle  kıyaslamayın. Çocuklarınızın kullandıkları teknolojiler, İnternetin güvenli bir şekilde kullanılması  için neler yapabileceğiniz konusunda araştırma yapın ve okuyun. 

İlgili Olun 

Çocuğunuzun internet ortamındaki faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olun, faaliyetlerini kontrol  edin ve dijital dünyada neyi neden yaptığı konusunda çocuklarınızla konuşun. 

Çocuğunuzun dijital dünyada ve internet ortamındaki faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olmanız  ve bu konuda onunla konuşmanız, daha sonra ortaya çıkabilecek sorunları önceden tespit edip  

 çözmeniz için size fırsat sağlayacaktır. 

Çocuğunuzun Dijital Dünyasına  Katılın

 

Ortak Kullanım Alanları Oluşturun 

Çocuğunuzun İnternet erişiminde kullandığı araçları (bilgisayar, cep telefonu, tablet, dizüstü  bilgisayar vb.) yatak odalarının dışında ortak kullanım alanında bulundurun. 

Tüm teknolojik araçları evinizin ortak kullanım alanlarında (salon gibi) bulundurmanız özellikle  küçük çocukların güvenliği için önemlidir. 

İnternette gezinmeyi öğrenin. Çocuğunuzun ziyaret ettiği internet sitelerini sizde ziyaret edin ve  olumsuz içeriklerin olup olmadığını inceleyin. 

Güvenlik Tedbirleri Alın 

 İnternet filtrelerini ve gerekiyorsa aile kontrol  

uygulamalarını indirin. Bunları neden kullandığınızı  

açıklayın. 

• Telefonunuza şifre/parola koyun. 

• İnterneti ne zaman, nerede ve nasıl kullanacağına ilişkin birlikte kurallar koyun. Çevrim içi  geçireceği süreyi çocuğunuzla birlikte belirleyin ve bu konuda esnemeyin.  

• Çocuğunuzun çevrim içi ve dışı olduğu zamanlar ve aktiviteleri için sağlıklı bir denge  oluşturun.  

• Çevrim dışı sosyal ve sportif faaliyetlerin önemi hakkında çocuğunuzu bilgilendirin. Çevrim içi  ve çevrim dışı harcanacak zamanın planlamasını çocuğunuzla birlikte yapın. Çevrim içi ve  çevrim dışı neler yapılacağı konusunda bir aile planı oluşturun. 

• Çocuğunuzun kullandığı şifre/parolaları sizinle paylaşmasını sağlayın. Bunun neden gerekli  olduğunu ona açıklayın.

 

Bilinçli Hareket Edin 

 • Dijital teknolojiler ve onların etkileri hakkında konuşmalar yapmaya devam edin.   • Riskler ve alınabilecek güvenlik önlemleri hakkında konuşun. Çocuğunuzun bilinçli olmasına   yardım edin. Çünkü sürekli başında olamazsınız. Amacınız çocuğa farkındalık kazandırmak   olmalı. 

 • Çocuğunuzun güvenli ve güvenilir web sitelerini ve uygulamaları belirlemesinde yardımcı   olun. İçerikleri tıklarken, indirirken, yüklerken ve postalarken dikkatli olmaları konusunda onları   teşvik edin. 

İnternet, sosyal medya ve telefon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik araçları kullanım  şekliniz ile çocuğunuza doğru örnek olmaya çalışın. 

Çocuklarınızla ilgili bilgileri ve fotoğrafları paylaşırken dikkatli olun. 

Aileler çocukların dijital  dünyadaki güvenliğini  sağlamak için; internet  kullanımını yasaklamaktan  ziyade iletişim teknolojileri  konusunda bilgi sahibi  olmalı, kontrolü elden bırakmamalı ve çocuklarına  bu konuda empati ile  yaklaşmalıdırlar.

 

ÇOCUĞUNUZA ŞU TAVSİYELERDE BULUNABİLİRSİNİZ 

1. Hoş olmayan mesajlara ve maillere yanıt vermemelisin. 

2. Tanımadığın kişilerden gelen mesajları, mailleri açmamalısın; linklere tıklamamalısın. 

3. Tanıdığın ya da tanımadığın kişi ya da kişilerden hoş olmayan mesajlar, mailler aldığında,  kişiyi engellemeli, bana veya öğretmenine söylemelisin. 

4. Çevrim içiyken okuduğun veya gördüğün bir şey hoşuna gitmediyse, seni rahatsız ettiyse bana  veya öğretmenlerine söylemelisin. 

5. Kendinle ve ailenle ilgili özel/kişisel bilgileri (adres, telefon numarası, kredi kartı numarası  vb.), fotoğrafları paylaşırken dikkatli olmalısın. Çünkü paylaşılan her şey sonsuza kadar  orada kalmakta, paylaştığın bilgiler kolaylıkla kopyalanabilmektedir. Paylaştığın bilgilerin  çok az insana açık olduğundan emin olmalısın, çünkü bunların kimler tarafından  görüntülenebileceğini bilemezsin. 

6. Herhangi birisi senden kendinle ilgili kişisel bilgileri paylaşmanı ısrarla istiyorsa bana haber  vermelisin. 

7. Video oynatma yazılımı yüklemeni isteyen/gerektiren videoları indirmemelisin. 8. Yüz yüze nasıl davranıyorsan, çevrim içinde de aynı şekilde davranmalısın. 9. Güvenli şifreler oluşturmalı ve bunları kimseyle paylaşmamalısın. 

10. İnsanlar çevrim içi olarak farklı davranıyor ya da kendilerini gizliyor olabilir. Bu nedenle  tanımadığın kişilerle sanal iletişim kurmamalısın. 

11.Herhangi bir içeriği indirmeden önce bana haber vermelisin. 

12.Sosyal medya hesaplarını gizli tutmalı, gizlilik ayarlarını düzenli olarak kontrol etmelisin. 

13.Başkalarının gizliliğine saygı göstermelisin. Başkalarına ait kişisel bilgileri ve fotoğrafları  onların izni olmadan paylaşmamalısın, kişileri etiketlememelisin. 

14.Sohbet odalarında tanıştığın kişilerle benden izin almadan ve kim olduklarını bilmeden  buluşmamalısın.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Duhan Şen Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Aile Danışmanlığı Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)