Uzaktan Eğitim Sürecinde Anne-Babalar Neler Yapmalı?

Yazar Duhan ŞenPsikolojik Danışman Ve Rehber • 17 Aralık 2020 • Yorumlar:

Uzaktan eğitim, online canlı ders, pandemi, ebat tv, kısıtlamalar…
Son günlerde hepimizin belki de en çok duyduğu kelimeler bunlar. Salgın tedbirleri kapsamında alınan önlemlerden biri de yüz yüze eğitime ara verilip tekrar uzaktan (online) eğitime geçilmesi oldu.
Bu demek oluyor ki çocuklarımız uzun saatler boyunca ekran başında kalmaya devam edecekler. Peki ders amacıyla dahi olsa bir gün içerisinde 7-8 saatleri bulabilen ekran başında kalma süresinin çocuklarımız üzerinde ki etkisi nedir?
Yapılan birçok araştırmanın sonucunda, yaş gruplarına göre günlük uygun olan ekran süreleri bildirilmiştir. Buna göre gelişim çağındaki çocuklarımızı ders için bile olsa günlük 4 saatten fazla ekran başında tutmak, onları dikkat, odaklanma, sosyalleşme ve iletişim becerileri, fiziksel gelişim gibi birçok çok açıdan olumsuz etkilemek anlamına geliyor.
Peki anne-babalar bu konuda neler yapabilir?
-Uzaktan (online) eğitim sürecinin verimli ve sağlıklı geçmesi için öncelikle anne-babaların iyi birer teknoloji kullanıcısı olması gerekiyor. Yani eğer siz internete, kullanılan uygulamalara ve teknolojik aletlere yabancıysanız çocuğunuzu kontrol edemez ve sanal ortamda karşılaşacağı tehlikelere karşı önceden önlem alamazsınız.
-Günlük ev rutini belirlemeniz çok önemli. Bu sürece çocuklarımızın daha kolay uyum sağlayabilmesi için öncelikle ailece birlikte belirleyeceğiniz günlük plan ve programınız olmalı. Çocuklarınızın kaçta yatıp kalkacağını, canlı derslere ne zaman katılacağını, ders aralarında ve derslerden sonra neler yapacaklarını, ne zaman yemek yiyeceklerini bilmeleri gerekiyor. Çünkü
çocuklar planlı ve programlı ortamlarda kendilerini daha güvende ve rahat hissederler.
-Sabahları kalktıktan sonra çocuklarımızın güzelce kahvaltı yapmalarını sağlamalı, pijamalarını çıkarıp günlük kıyafetlerini giydirmeli, defter ve kitapların kendilerinin hazırlamaları konusunda onları uyarmalı kısacası aynen okula gitmeye hazırlanır gibi canlı derslere hazırlanma sürecini yaşatmalıyız. Bu uygulamalar ev ortamının rahatlığından ve düzensizliğinden kurtulmaları, sorumluluk bilinçlerinin gelişmeleri ve uzaktan eğitim sürecinden en iyi anlamda
yararlanmaları için çok önemlidir.
-Zaten canlı derslere katıldıkları için gün içerisinde uzun süre ekran başında olan çocuklarımızın derslerden sonra da bilgisayar oyunlarıyla, telefonla vakit geçirmemeleri konusunda onlara alternatifler sunmalı ve bu alternatifleri beraberce uygulayarak hem iletişimimizi güçlendirmeli hem de onları ekrandan uzak tutmalıyız. (kutu oyunları, spor egzersiz, izin verilen saatlerde kalabalıktan uzak yürüyüşler, çocuklarımızla beraber mutfağa girerek yeni tarifler denemek, ev işlerinde onlara da yapabilecekleri görevler vermek iyi birer alternatif listesi olabilir.)

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Duhan Şen Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Aile Danışmanlığı Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)