Dil Bağı İle İlgili Sorular

Yazar Dilan Altıntaş UralÇocuk Cerrahı • 23 Aralık 2021 • Yorumlar:

*Dil bağı nedir?

----Dil bağı (ankiloglossi), dili ağız tabanı ile birleştiren ve frenulum adı verilen dokunun normalden kısa olmasıdır.

*Dil bağı hastalığının sebepleri nelerdir?

----Bu durum doğuştandır.Doğumdan önce embriyolojik gelişim sürecinde anne karnındaki 4.haftada dilin 2/3 ön kısmı gelişir.Bu aşamada dil henüz ağız tabanından ayrılarak serbest hale gelmemiştir. İlerleyen haftalarda dil ağız tabanından serbestleşerek hareketli hale gelir ve sadece frenulum denen bağ ile ağız tabanına tutunur. İşte bu dönemde meydana gelen bozukluk sonucu dili ağız tabanına bağlayan frenulum ya tam olarak serbestleşemez ya da hücre çoğalmasıyla kalın bir hal alarak dilin serbestleşmesini engeller,dil bağı oluşur.

 *Bebeklerde dil bağı olduğu nasıl anlaşılır? Dil bağı tanısı nasıl konulur?

---- Genellikle hastaların karşımıza çıkış şekli, bebeklerde dilin meme başını iyi kavrayamamasından, emmenin yeterince iyi olmaması, daha yapışık dil bağında ise yeterli beslenememe ve kilo kaybı şeklindedir. Yine tükürüğün yetersiz yutulmasına bağlı ağızdan sürekli salya akması, emerken çok terleme ve annenin meme başında iyileşmeyen yaralar dil bağının belirtileri olabilir. Ağlama esnasında çoğu zaman dil bağı fark edilebilir.

Basit bir muayene ışığı altında bazen de dil basacağı yardımıyla dil bağı görülebilir. Dil ise “V” şeklini almıştır. Dil bağı olan çocukta dili dışarı çıkarması, yukarı kaldırılarak damağa değdirilmesi gibi hareketleri yapması istenir hasta bunları tam olarak yapamayacağından tanı doğrulanır.                

Artikülasyon bozukluğunun değerlendirilmesinde ise özellikle 3 yaş sonrasındaki dönemde hastadan “l, r, s, t, z” gibi dilin ön bölgesinin aktif kullanıldığı seslerin çıkarılması istenir hasta bu sesleri çıkarmada zorluk yaşar, tanı konulur.

Dil Bağı Ameliyatı

*Bebeklerde dil bağı kendiliğinden geçer mi?

Dil bağı olan bazı çocuklarda bu yapıda zaman içerisinde bir miktar gevşeme meydana gelebilir. Aylık kontrol gerekir.

* Bebeklerde dil bağı tedavisi nasıl yapılır?

 Yaşamın ilk aylarında herhangi bir probleme neden olmayan dil bağı için sadece düzenli hasta takibi yapılması yeterli olabilir. Beslenme sorunlarına neden olabilecek diğer olası durumların dışlanmasının ardından çeşitli şikayetlerin meydana geldiği olgularda ise frenotomi adı verilen cerrahi müdahale gerçekleştirilebilir.

*Dil bağı kesilmesi nasıl olur?

Frenotomi dil bağı tedavisi kapsamında en sık başvurulan prosedürdür. Bu işlemin yapıldığı yapı, kan damarı ve sinir yapısı içeriği bakımından fakirdir dolayısıyla işlem nedeniyle ağrı veya aşırı kanama gibi durumların oldukça nadir oluşabileceği kabul edilir. Bu geleneksel yöntemde frenulum adı verilen yapıya müdahale edilerek dilin serbestleştirilmesi sağlanır.Böylelikle gerginleşen dil bağına steril bir makas veya cerrahi alet vasıtası ile ağız tabanına paralel insizyonlar (kesiler) atılır.Meydana gelen kanama ise genellikle damlama şeklindedir ve hafif bası uygulamaları ile kontrol altına alınabilir. Olguların çoğunda bu işlem için anestezi ihtiyacı yoktur ve işlemin ardından emzirme yapılabilir.6 aydan büyük çocuklarda bu işlem için anestezi ihtiyacı olabilir.

*Dil bağı ameliyatı ne kadar sürer?

Dil altı altı bağı operasyonu küçük bebeklerde poliklinik koşullarında 1-2 dakika kadar, daha büyük çocuklarda ise ameliyathanede 10-15 dakika kadar sürer.

*Bebeklerde dil bağı konuşmaya engel mi?

Dil altı bağı konuşmaya engel olmaz.Artikülasyon bozukluğuna sebep olur.Özellikle 3 yaş sonrasındaki dönemde hastadan “l, r, s, t, z” gibi dilin ön bölgesinin aktif kullanıldığı seslerin çıkarılması istenir hasta bu sesleri çıkarmada zorluk yaşar, tanı konulur.

*Dil altı bağına hangi bölüm bakar?

Dil altı bağı tedavi ve takibini çocuk cerrahları yapmaktadır.

*Yetişkinlerde dil altı bağı görülür mü?

Bebeklik ve çocukluk döneminde farkedilmeyen vakalar,yetişkin dönemde geç tanı alarak gelebilir.

*Dil bağı ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir?

İyileşmenin tam olarak sağlanabilmesi adına dil bağı ameliyatları sonrası konuşma terapisti ile çeşitli dil egzersizlerinin yapılması önerilir. Bazı hastaların iyileşme süresinin daha uzun olması beslenmenin ertelenebilmesine de neden olabileceği için dikkatli olunmalıdır. Günde birkaç kez ve birkaç hafta boyunca bebeğe çeşitli ağız egzersizi ve esneme hareketlerinin yapılması önerilir. Yapılan işlemin başarısı açısından bu egzersizlerin önemli uygulamalar olduğu unutulmamalıdır.

*Dil bağı kaç yaşında kesilir?

Emme ve konuşmayı öğrenme döneminde problem yaşanmaması açısından en kısa zamanda dil bağını kesmek gerekir.Emme problemi varsa hayatın ilk günlerinde lokal anestezi ile dil bağını kesmek en doğru yaklaşımdır.Emme problemi olmayan bebeklerde ise dişler çıkmadan veya bebek konuşmaya başlamadan 8-9 aylardan önce bu işlemin yapılması uygundur dil bağının kesilmesi uygundur.

*Dil bağı yarası neden olur?

*Dil altı bağı nelere sebep olur?

Dil bağı olan çocukta dilin fonksiyonları etkilenecektir.Emme, yeme problemleri,konuşma ve telaffuz bozuklukları,ağız içini temizleme işlevinin bozulmasından dolayı kötü ağız hijyeni ve diş problemleri ve dil şeklinde bozukluk görülebilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Dilan Altıntaş Ural

Çocuk Cerrahisi Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al