Diş Beyazlatma

Yazar Uğur BilkayDiş Hekimi • 22 Mart 2021 • Yorumlar:

Beyazlatma dişlerin yüzeyinde zaman içerisinde oluşmuş renklenme, lekelenme ve koyulaşmayı giderme işlemidir. Diş beyazlatma işleminin office bleaching, home bleaching ve internal bleacing olarak uygulana üç türü vardır.

Office Bleaching

Diş hekimi tarafından klinikte ve genellikle tek seans ve 40-50 dk kadar süren bir işlemle uygulanır. Diş renk tonu 2-3 tona kadar beyazlar. İşlem öncesinde hekim gerekli gördüğü durumlarda diş taşı temizliği yaparak elde edilecek beyazlığı temiz ve sağlıklı bir görünüm ile tamamlamayı amaçlar. Office tipi beyazlatmada diş etlerinin korunması önemlidir. Bu nedenle diş etleri işleme başlamadan özel koruyucu bir tabaka ile kaplanır ve sonrasında dişlere jel kıvamında beyazlatıcı madde uygulanır. 15 dakikalık aralıklar ile beyazlatıcı madde ışık ile aktive edilerek istenilen beyazlığa ulaşılır.

Home Bleaching

Beyazlatma yapılacak kişiden ölçü alınarak ağzına uygun ve tüm dişleri kapsayacak şeffaf bir kalıp hazırlanır. Hasta bu kalıbın içine hekim tarafından verilen jelleri sıkarak her gün belli saatlerde dişlerine uygular. Beyazlatma jelleri diş etlerini tahriş edebilir. Bu nedenle diş etlerine taşırılmaması gerekir. Ev tipi uygulamalarda kalıbı ağza yerleştirdikten sonra jel diş etine taşıyorsa ıslak bir pamuk ile taşan jel alınmalıdır. Genelde birkaç hafta süren bir uygulamadır. Ev tipi beyazlatmada hekim, sonucu değerlendirmek ve hassasiyeti kontrol etmek için hastasını takip etmek isteyebilir.

Internal (iç) Beyazlatma

Önceden yapılmış kanal tedavisinden dolayı renk değiştiren dişlere uygulanır. Açılan kaviteden dolgu uzaklaştırılır gerekirse kanal tedavi yenilenir ve kaviteye beyazlatma jeli uygulanır. Birkaç seans sürebilen bir işlemdir. Tedavi sonunda kanal tedavisi nedeniyle renk değiştirmiş olan diş komşu dişlere uyumlu renge getirilir.

DİŞ BEYAZLATMANIN YAN ETKİSİ VAR MIDIR?

Hekim kontrolünde gerçekleştirilen profesyonel diş beyazlatma risk taşımayan bir işlemdir. Diş yüzeyine, köküne veya diş etlerine herhangi bir zararı yoktur. Nadir durumlarda diş hassasiyeti ve diş eti irritasyonu oluşabilmekte ancak bu durum en geç 24 saatte normale dönmektedir. Hassasiyet durumunda diş hekiminizin uygulayacağı florür ve size önereceği diş macunu veya kremleri bu diş hassasiyetini azaltacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)